perjantai 28. kesäkuuta 2013

Juhannus Budapestissa

Palailimme alkuviikosta juhannuksen vietosta, joka tällä kertaa tapahtuikin Unkarin Budapestissa. Keskiviikkona ennen juhannusta Facebook alkoi jo täyttyä ihmisten meren tuoksuisista juhannussuunnitelmista, ja meille iski paniikki suunnitelmien puuttuessa. Kaupunkijuhannus on niin kovin tylsää - paitsi jos sen vetää kunnolla överiksi ja lähtee vielä isompaan kaupunkiin!

Pikainen vilkaisu WizzAirin sivuilla osoitti, että Turusta sai suorat lennot Budapestiin reilulla sadalla eurolla, sinne siis! Yöpyminen modernissa hotellissa lähellä keskustaa järjestyi parilla kympillä per yö, great success!

Perillä olimme perjantaina puoliltaöin, joten kaupunkikierroksemme pääsi starttaamaan heti varhain lauantaiaamuna. Kaupungilla lampsiminen muuttuikin 13 tuntiseksi megamaratoniksi ja jalat huusi hallelujaa, mutta ainakin Pestin puoli tuli melko tutuksi.Paikallinen pikaruoka lángos jäi maistamatta, mutta gulassia sentään tuli maisteltua. Myös bubble tea -kioski löytyi! Juoma oli Kiinassa maisteltua versiota parempaa, koska kuplat olivat hillomaisen herkullisia eivätkä mauttomia tärkkelyshelmiä, nam nam!
 
Vierailimme huikean isossa Pyhän Tapanin kirkossa, jonka tornista avautui näkymät kaupungin ylle. Kirkko oli kyllä vierailun arvoinen, vaikka yleensä en kirkkojen päälle oikein ymmärräkään. Tämä harakka ihasteli myös innoissaan kirkon seiniä, sillä kaikki mikä kiiltää on kultaa, eikö?Suuressa synagogassa käynti jäi väliin, koska paikka vaikutti pelkältä rahastukselta. Valokuvaamisestakin olisi pitänyt maksaa erikseen. Noitalinnan ympärikävelystäkään emme viitsineet riistohintoja pulittaa. Museoista kävimme vain House of Terrorissa, joka kuvaa natsien ja Neuvostoliiton aiheuttamia kauhuja.Sunnuntaina olikin aika valloittaa Budan puoli ja päivästä kehkeytyi myös yli 12 tuntinen maratoni. Kukkulalle kiipesimme hissillä, jotta jalkaparat saivat vähän levätä. Kiertelimme Budan linnalla ja eksyilimme hämyisissä labyrinttiluolissa. Luolissa näki hädin tuskin eteensä ja tunnelma oli melko aavemainen sumuineen ja katosta tippuvine vesineen. Alunperin veden muovaamat tunnelit ovat olleet kellarikäytössä ja myöhemmin toimineet tietenkin kidutuskammioina. Myös itse Dracula on ollut vangittuna sinne.  
Budapest ylitti odotukset ja mieli tekisi asustella sielläkin jonain päivänä. Suuri, muttei liian suuri ja kaunis kaupunki sekoitellen parhaat puolet idästä ja lännestä, sekä etelästä ja pohjoisesta.

- Hansu

2 kommenttia:

  1. Ihania kuvia ja kivoja vinkkejä!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä jos sait vinkkiä! :) Pitäis myös se osa 2 jossain vaiheessa julkaista ennen kuin seuraava reissu pukkaa päälle :D

      Poista

Kommentit piristävät päivää aina! <3