tiistai 18. syyskuuta 2018

Kulttuuria kerrakseen

Takana on mahtava, kulttuurin täyteinen viikonloppu. Viikonloppu hujahti nopeasti, mutta sitäkin rentouttavammin kun oli normaalista poikkeavaa puuhaa ja ajatukset oli takuulla muualla kuin työjutuissa ja muissa arkisissa asioissa. Maanantaiaamuna jo ehdin säikähtää, missä läppärini on, kunnes tajusin että se on edelleen perjantain jäljiltä laukussa – erittäin rentouttava viikonloppu siis!


Lauantaina oli tarkoitus suunnata vähän metsään kävelylle, mutta koska sää oli sateinen ja harmaa, lähdimmekin Turun linnan suljettujen ovien kierrokselle. Kierroksen piti pitää sisällään aiemmin yleisölle suljettuja ovia ja linnan osia, mutta hieman ehkä petyin kierroksen antiin. Pääsimme kurkistamaan linnan keittiönä toimineeseen tilaan, ensimmäiseen asuinhuoneistoon sekä salakäytävään, mutta eipä noissa varsinaisesti mitään nähtävää ollut. Lisäksi oppaan ääni oli niin hentoinen, että osa opastuksesta meni multa täysin ohi.  Mutta ainahan Turun linnassa on kiva käydä, ja edellisestä opastetusta kierroksesta on päässyt vierähtämään jo aika pitkä aika. Kierrokset olivat supersuosittuja, niin että paikat pääsivät ruuhkautumaan ja odottelua oli aika paljon. Meinasi jo tulla kiire, sillä alkuillasta menimme vielä Turun uuden palloiluhallin kunniaksi järjestettyyn ilmaiskonserttiin palloiluhallille. Turun filharmoninen orkesteri soitti urheilumusiikkia aina Eye of the Tigerista Final Countdowniin sekä jopa Daruden Sandstormin. Hauskana lisänä konsertissa oli erilaiset urheiluesitykset, kuten freestyle jalkapallotemppuilua ja roller derbyä. Huh, oli kyllä huikea spektaakkeli!



Sunnuntai ja Turun päivä puolestaan valkeni aurinkoisena kuten tapana taitaa olla. Keskusta ja jokiranta kuhisi elämää, koko kaupunki tuntui lähteneen kävelylle ja museokierrokselle. Mekin suuntasimme heti puoliltapäivin Ett Hemiin – tosin vain toteamaan että jono tuohon pikkuiseen museeon oli niin pitkä, ettemme mahtuisi mukaan pitkään aikaan. Ett Hem jäi siis jälleen kerran odottelemaan parempaa ajankohtaa. Sen sijaan Sibeliusmuseoon pääsimme vihdoin ja viimein – vähän noloa ettemme sielläkään olleet ennen käyneet vaikka se ihan naapurissa onkin. Museo oli kyllä sekä rakennuksena että näyttelynä todella positiivinen yllätys! Tosin vielä enemmän olisin toivonut ääninäytteitä ja vaikkapa mahdollisuuksia kokeilla itse soittimia, mutta olihan tuolla nytkin ihan yllättävän paljonkin kuunneltavaa ja ihmeteltävää. Ja joku ilta täytyy ehdottomasti mennä kuuntelemaan konserttia noin hienoon tilaan!

Sibeliusmuseolta suuntasimme Forum Marinumille, jonne kaupungin museoista poiketen oli pääsy puoleen hintaan. Forum Marinum oli Eerolle ihan uusi tuttavuus, ja itsekin olen tainnut siellä käydä viimeksi lukiossa ellen peräti yläasteella. Bonuksena sai vielä ihailla vanhoja autoja, joita Turun seudun Mobilistit olivat tuoneet museon pihalle näytteille. Välilepuutuksena kävimme kahvilla Café Manuelassa, joka sekin yllätti positiivisesti. Tarjoilla oli jopa itse tehtyjä munkkeja, joita ei enää tunnu näkyvän missään kun kaikki käyttävät pakasteita. Muutoinkin paikka huokui vanhan ajan baaritunnelmaa, ja tuli hirveä ikävä Espanjaa ja sen elinvoimaista baarikulttuuria.


Kahviteltuamme polkaisimme Wäinö Aaltosen museoon, jonka näyttelyt tuli nähtyä aika nopeasti. Simo Heleniuksen puuveistoksen olivat hienoja, mutta Hertta Kiiskin ja Jenna Sutelan modernimpia teoksia emme aivan ymmärtäneet. Koska aikaa vielä oli, päätimme ahmia vielä neljännenkin museon ja suuntasimme Luostarinmäelle Käsityöläismuseeon. Itsehän taisin käydä tuolla viimeksi viime vuonna Turun päivänä, mutta Eerolla oli käynnistä jo pidempi aika. Käsityöläismuseo on ehkä lempimuseoni Turussa, joten kyllähän tuolla ramppaisi vaikka joka päivä. Kuudelta museo sulki ovensa, ja mekin aloimme olemaan valmiita Shamrockin kiviuunipizzojen ääreen. Museokierrosten jälkeen ja mahat täynnä pizzaa olimme sen verran väsyneitä, että lopulta jätimme väliin perinteisen Turun päivän ilotulituksen. Ensi vuonna sitten...

El fin de semana lleno de cultura
 
Besos, Hansu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit piristävät päivää aina! <3