torstai 14. toukokuuta 2020

Remontin lähtötilanne ja suunnitelmia

No niin, olisi varmaan aika kurkata, miltä talossamme näytti ennen remonttia! Jälkikäteen katsottuna ottamani kuvat lähtötilanteesta olivat aika huonoja (liian pimeässä otettuja ja mm. listoja oli jo ehditty repiä irti), joten lainaan osin Bo LKV:n myyntikuvia. Tosin myyntikuvat antavat ehkä todellisuuteen nähden vähän liian siloitellun kuvan. Alakerta kattoi siis lähtötilanteessaan pikkuruisen eteisen/tuulikaapin, josta nousee portaikko yläkertaan, eteisaulan, vessan, olohuoneen, keittiön ja kaksi makuuhuonetta sekä näistä toisen makuuhuoneen yhteydessä olevan pienemmän makuuhuoneen joka on ennen toiminut perinteisenä vilpolana. Alakerta oli pääosin päivitetty 80-90-luvulla ja keittiö arviolta 2000-luvun vaihteessa. Yläkerta puolestaan oli lähtötilanteessa virallisesti toinen asunto kattaen keittiön, vessan ja asuinhuoneen. Lisäksi yläkerrassa on paljon kylmää ullakkotilaa. Kellarista löytyy perinteiseen tyyliin sauna, tekniset tilat, talouskellaritiloja sekä autotalli.




Pintojen uusimisen lisäksi alakerrassa on tarkoitus hieman muuttaa huonejakoa. Vaikka keittiö on pinta-alaltaan suurehko (n.12m2), on se malliltaan sen verran kummallinen ettei sinne mahdu laskutilaa järkevästi kovin paljon, joten loppujen lopuksi keittiössä ei olisi kokkaustilaa kovin paljoa enemmän kuin nykyisessä asunnossamme. Niinpä ajattelimme siirtää keittiön seinän toiselle puolelle olohuoneen yhteydessä olevaan makuuhuoneeseen. Tarkoitus oli myös kaataa tulevan keittiön ja olohuoneen välinen seinä, mutta se näyttää nyt melko vaikealta. Seinästä löytyi kuitenkin jo sen verran iso oviaukko, että keittiö olisi silti lähestulkoon avokeittiö vaikkei seinä kaatuisikaan. On tietysti olemassa monia mielipiteitä siitä, sopiiko avokeittiö ylipäätään vanhaan taloon ja saako huonejärjestystä sorkkia, mutta mielestäni käyttökokemus on tärkeintä. Keittiö on kodin tärkein tila, joten sen tulee olla kaiken keskiössä eikä pienenä soppina suljettujen ovien takana. Elämäkin on melko erilaista nykyään kun keittiössä häärää muitakin kuin pelkkä emäntä yksinään, niin kaipa taloakin sopii muokata nykyelämän tarpeisiin. Tulevan keittiön paikalla oleva makuuhuone on itse asiassa alkuperäisessä piirroksessa piiretty ruokasaliksi.


Nykyinen keittiö puolestaan saisi jäädä kodinhoitotilaksi, sillä sille tarvitaan tilaa. Keittiö oli sen verran uudehko, että kalusteet olisivat palvelleet hyvin kodarissa, mutta koska ne jouduttiin purkamaan joka tapauksessa, saivat ne uudet elämän Tori.fin kautta ja meille hankitaan uudet kalusteet. Usein kodinhoitotila sijoitetaan tällaisissa taloissa kellariin, mutta meillä ei siellä ole sille oikein sopivaa paikkaa. Sitä paitsi kodarin on kätevintä sijaita sellaisessa paikassa, missä liikutaan paljon, jotta sinne myös tulee vietyä esimerkiksi urheiluvaatteet kuivumaan eikä jätettyä niitä hujanhajan makuuhuoneeseen. Nykyisessä asunnossamme puolet yläkerrasta tuntuu olevan varattu pyykkihuollolle, joten sille olisi mahtavaa saada oma tilava tila. Kodinhoitohuonetta odotankin melkein eniten. Myös roskalajittelulle tarvitaan tilaa sillä roskia tuskin tulee joka päivä vietyä  lajittelupisteeseen, joten oli ajatus, että sille tarvittavaa tilaa vapautuu keittöstä kodariin. Samoin keittiöön riittäisi pikkuruinen pakastin tärkeimmille pakasteille, kun kodarissa voisi olla vaikka jopa arkkupakastin, jos näin on tarpeen. Tämän takia oli tarkoitus avata alkuperäinen käynti huoneiden väliltä. Ovi kuitenkin söisi keittiön laskutilaa, joten kaipa sitten kodariin on kierrettävä eteisaulan kautta. Alun perinhän oli ajatus laskea keittiö-olohuoneen lattiaa, jolloin ikkunan alle olisi saanut täyskorkeaa laskutilaa, mutta koska tämä nyt ei onnistukaan, on pöytätila kortilla. Keittiön jatkeen lisäksi kodinhoitohuone tarjoaa myös muuta säilytystilaa, sillä esimerkiksi vaatehuonetta ei löydy eteisen yhteydestä. Eteisaulan kiinteään komeroonkaan ei mahdu tulevaisuudessa säilömään mitään, sillä se tulee palvelemaan teknisenä tilana kätkien sisäänsä sähkökaapin ja putkistojen jakotukin.

Olohuoneeseen ei tule sen kummempia muutoksia, kuin että nurkkaan on ajatuksissa laittaa takka. Nurkassa on kuin sille tehty tila, vaikkei siinä ole koskaan tulisijaa ollutkaan. (Talo on juuri sitä ikäluokkaa, kun kaikenlaiset tulipesät taisivat olla tosi vanhanaikaisia.) Takka on ihan fiksu varajärjestelmä mille tahansa lämmitysmuodolle, ja tässä koronakriisin keskellä varautuminen suurempiinkin kriiseihin ei tunnu liioittelulta. Varaava takka paitsi lämmittää, tuo myös aika paljon tunnelmaa. Tällä hetkellä suunnitelmissa olisi perinteinen pönttöuuni, vaikka pyörittelin mielessäni myös pyöreäkulmaista, 50-lukua henkivää kaakeliuunia. Tämä on projektin viimeisempiä vaiheita, joten sille ei ole vielä uhrattu liikaa ajatuksia – kunhan tässä vaiheeessa kun lattiat ovat auki, muistetaan vahvistaa samalla takan alustaa. Ja kävihän meillä jo yhden takkafirman edustaja antamassa tarjouksen sekä nuohooja tarkistamassa piipun kunnon.

Olohuoneen yhteydessä oleva makuuhuone, eli tuleva keittiö
Olohuone

Makuu- ja olohuonetta. Huoneiden välinen (eli keittiön ja olohuoneen) aukko paljastui seinän sisästä tätäkin suuremmaksi.


Vilpola on muutettu pieneksi makuuhuoneeksi avamaalla vilpolan ja makuuhuoneen seinä kaariaukolla, ja eristämällä  kevyellä väliseinällä ulko-ovi vilpolasta pieneen tuulikaappiin. Kahden makuuhuoneen yhdistelmä on tuollaisenaan mielestäni vähän outo. Eteisaulassa puolestaan ei rikkonaisuutensa takia ole mitenkään liikaa tilaa ulkovaatesäilytykselle, joten suunnitelmana on palauttaa vilpola takaisin. Vilpolaan saisi tilaa takeille ja kengille, ja kuraiset vaatteet ja koirat hoidettua ennen siirtymistä sisätiloihin. Ajatuksena on siis laittaa vilpolaan laattalattia ja muualle asuntoon lankkulattia, joten tämänkin vuoksi erillinen eteistila olisi ihan kätevä. Tila on mukavan väljä, joten vaatesäilytyksen lisäksi tilaan mahtuu varmasti myös istumatilaa, jossa voi paistatella päivää isoista ikkunoista.

Makuuhuoneen ja vilpolan väliin on avattu kaariaukko  80-luvulla

Jykevät betoniportaat on päällystetty ihastuttavalla muovilaatalla
Yläkerta puolestaan taitaa olla alkuperäisessä vuoden 1959 asussaan. Talo on rakennettu 1957 ja yläkerta erilliseksi asunnoksi pari vuotta myöhemmin. Yläkerran keittiö on tarkoitus muuttaa makuuhuoneeksi ja jättää lisäksi optio jakaa pitkulainen huone kahdeksi pienemmäksi huoneeksi vaihtamalla yhden pitkän patterin tilalle kaksi pientä. Vessaa on ajatus jatkaa komeron puolelle ja tehdä siitä kylpyhuone rakentamalla suihku – nythän talon ainoa suihku on perinteiseen tyyliin kellarin saunassa. Yläkerta on sinänsä suoraviivainen ja suihkun rakentamista lukuunottamatta pintaremonttia. Joudumme kuitenkin todennäköisesti avaamaan rakenteet kokonaan, sillä vähän vaikuttaisi että yläkerta on syytä lisäeristää. Lisäksi päämakuuhuoneen ikkunasta avautuu melko hulppea maisema, ja unelmana olisi ottaa tästä hyöty irti avaamalla ikkuna lattiaan asti ranskalaiseksi parvekkeeksi.

Yläkerran keittiössä pääsee aikamatkalle
Päämakuuhuone ja näkymä kattojen yli
Päämakuuhuone toiseen suuntaan – nurkan komero saa väistyä kylpyhuoneen tieltä

Vessoissa on oma söpö tunnelmansa

Kellarissa puolestaan ei ole tarkoitus tähän hätään tehdä sen kummempia muutoksia. (Kellari on itse asiassa hienoimpia näkemiämme vanhojen talojen kellareita ja ilmanvaihtokin pelaa hyvin, joten tuoksukin on raikas.) Autotallia jo vähän maalailimmekin ja kiinnitimme hyllyjä, jotta tallissa mahtuu sahailemaan ja värkkäämään kaikenlaista. Jossain vaiheessa öljysäiliöhuoneen seinä pitäisi purkaa ja palastella säiliö sieltä pois. Ehkä tässä kohtaa voisi myös tehdä kellarista kulun autotalliin, sillä ulkokautta sinne kulkeminen on toistaiseksi tuntunut tosi kömpelöltä. Ehkä saunaan tehdään myös jotain pientä faceliftiä, mutta koska se on uusittu arviolta 2000-luvun taitteessa, ei sillekään olisi tarpeen tehdä mitään suurta tässä vaiheessa. Sähkö- ja putkiasennukset voivat toisaalta kyllä aiheuttaa jotain muutostarpeita. Saunaremontin yhteydessä on jätetty vanhat putket seinien sisään, joten voi olla että saunakin on remontoitava perusteellisesti jossain vaiheessa. Ajatuksena on myös palauttaa saunaan puukiuas, sauna on sen verran isokin ettei sähkökiukaan teho meinaa riittää. Ja ainakin valaistus on mietittävä kellarikäytävän osalta uusiksi sähköremontin yhteydessä, sillä kattolamppujen terävät metallikulmat ovat nyt tosi vaaralliset pitkille ihmisille. Niin ja tokihan kellarin "salakomeroon" sisustetaan viinikellari, sehän on selvä. Ei tosin prioriteettilista ihan ensimmäisenä vaikka sormet vähän syyhyäisivätkin...


Kellarin saunassa on oma viehättävä tunnelmansa. Pesutilan nurkassa on nykyinen pyykkitila.

Kellarikäytävää, näkymä saunasta päin


Teknisiäkin päivityksiä talo jo vaatii. Öljylämmitys vaihdetaan maalämpöön sekä uusitaan asuinkerrosten patterit putkistoineen. Vanhoissa pattereissa ei sinänsä ole vikaa kunhan vaihtaisi termostaatit ja venttiilit, mutta lähinnä ulkonäkösyistä haluaisimme ne vaihtaa. Tosin pari patteria on turhan pieniä, joten samalla vaihtaa sitten kaikki. Mitä isommat patterit, sitä parempi hyöty saadaan maalämmöstä. Paras hyötyhän tulisi lattialämmityksestä, mutta haluamme ehdottomasti puulattian, joka ei ole ihan paras yhdistelmä. Jotenkin lattialämmitys vanhassa talossa tuntuu myös kummalliselta ajatukselta. Nykyisiä pattereita sijoitetaan kellariin, sillä ainakin pukuhuoneessa ja pesuhuoneessa on hieman alimitoitetut patterit. Luonnollisesti remontin yhteydessä uusitaan myös sähköt sekä käyttövesiputket, sillä ne ovat kaikki tiensä päässä. Osa viemäreistä on jo vaihdettu, mutta pari pätkää niitäkin on vaihtamatta. Yläkerran keittiön viemäri itseasiassa alkoikin jo vuotaa aika pahasti, joten se todellakin on loppuun asti palvellut. (Nyt jännitetään, kuinka iso vesivahinko välipohjassa odottaa.) Ikkunat on uusittu 1996, ja ne ovat tyylillisesti mielestäni kamalinta koko talossa. Ysärityylin lisäksi ikkunat on sijoitettu vanhojen karmien sisään, minkä vuoksi ikkunan peitelistat ovat todella paksut ja raskaat sekä sisä- että ulkopuolella. Tähän hätään ikkunoita kuitenkin vain ehostetaan ja harkitaan myöhemmin, mikäli ne vaihdettaisiin uudistuotantona tehtyihin "50-luvun ikkunoihin" – siis mikäli jos budjetissa on vielä tilaa (ei ole) ja mikäli ehostus ei riittänyt saamaan niistä siedettäviä. Ulkokuori on pääosin kunnossa, mutta pientä meikkailua sillekin on tarkoitus tehdä. Esimerkiksi sokkeli on tarkoitus palauttaa "kasarinruskeasta" takaisin harmaaksi. Pihaa ja rakennusoikeutta riittäisi myös hulppeaan pihasaunaan, mutta siihen ei taida ihan budjetti venyä. On kuitenkin kutkuttava ajatus, että mahdollisuuksia olisi vaikka mihin. Nyt keskitymme ensi sijassa sisätiloihin, erityisesti keskikerrokseen. Kun se saadaan asuttavaksi, voisimme muuttaa sinne ja jatkaa yläkerran parissa. Mutta on siinä vielä jotain pientä hommaa, ennen kuin muuttamaan pääsee...


Osa kuvista © Bo LKV.

Besos, Hansu

2 kommenttia:

  1. Kyllä siitä hyvä tulee, ja sitä auttaa selkeät suunnitelmat :)
    ems

    VastaaPoista
  2. Uskon, että tästä tulee todella hyvä. Nyt on jo todella kodikasta. Meilläkin tuo sähköremontti tehdään, hieman pitäisi vielä suunnitella. Samalla on myös muita isompia remontteja alkamassa. https://www.sahkoasennuksia.com/sahkotyot/sahkoasennukset-kuluttajille

    VastaaPoista

Kommentit piristävät päivää aina! <3