sunnuntai 21. toukokuuta 2017

Ikea-keittiön suunnittelu ja tuunaus

Keittiö ja itse tehdyt tasot tulikin jo esiteltyä, ja ajattelin vielä paneutua muutamiin yksityiskohtiin, joilla tuunasimme ja hienosäädimme Ikea-keittiötä. Toivottavasti näistä vinkeistä on apua muillekin Ikea-keittiötä harkitseville. Pieni keittiö asettaa paljon haasteita ja rajoja – jotka on tietenkin tehty venytettäväksi kun vain käyttää hieman luovuutta. ;)


Suunnittele huolella
Ensinnäkin pienestäkin keittiöstä löytyy yllättävästi tilaa, kun huolehtii ettei hukkatilaa synny. Jos tilaa on käytettävissä vähän, kannattaa ennen keittiötilausta miettiä minne mikäkin asia mahtuu. Minne sujahtaa suuret leivontakulhot? Entä eväsrasiat? Minne leivinpaperit ja pakastuspussit? Mitä tavaroita tarvitsee joka päivä, mitä vain kerran vuodessa? Entä tarvitaanko kaikkea, pitääkö kahvikuppeja olla 20 vai riittäisikö vain kuusi? Voisiko jotkut tavarat pitää esillä koko ajan?

Ikean keittiösuunnitteluohjelma on kyllä näppärä (jokseenkin raskas vaan), kun voi kotona venkslata erilaisia vaihtoehtoja ja kävellä myyjän luo vähintäänkin lähes valmiin suunnitelman kanssa. Ennen ohjelmalla leikkimistä tosin hahmottelin keittiön pohjapiirroksen ihan ruutupaperille, ja pohdin erilaisia vaihtoehtoja laskemalla jokaisesta säilytystilan ja vapaan pöytätilan koon sekä kirjaamalla ylös kunkin vaihtoehdon plussat ja miinukset.

Perinteisten alakaappien sijaan suosimme vetolaatikoita, jotka tulevat koko mitalta ulos. (Piilolaatikoilla saa ilmeen harmonisoitua, jos tuntuu että laatikoita on liikaa.) Vanhassa keittiössähän kaikkien kaappien takaosa oli lähes ulottumattomissa ja laatikotkin sai vain puoliksi ulos. Yläkaapit meillä nousevat melko huimiin korkeuksiin, mutta pyrimme säilyttämään vain harvoin tarvittavia asioita ylähyllyillä. Toisaalta melko näppärästi se keittiöjakkaralla kiipeilykin jo sujuu... Jos jotain muuttaisin, niin yläkaappien hyllyt kannattaisi valita lasisina, jolloin alhaalta päin näkisi paremmin, mitä hyllyillä on. Ja miksei yläkaapeissakin voisi olla vetolaatikoita tai ulosvedettäviä hyllyjä...


Lisää uniikkiutta nikkaroimalla itse
Monia saattaa Ikean-tuotteissa häiritä liika tunnistettavuus ja "ikeamaisuus". En tiedä onko näin keittiön kohdalla, sillä samantyyliset ovivalikoimat tuntuu lähes joka keittiöliikkeessä olevan. Niin tai näin, on lopputulos varmasti omaleimaisempi, jos saa itse tehtyä tasot puusta tai vaikka betonista ja valitsee esimerkiksi vetimet jostain muualta.


Tason lisäksi nikkaroimme keittiön runkoon sopivat puulaatikot. Bauhausin valmiit askartelurimat olivat hommaan turha kalliita, joten halkaisimme ohuehkon 12 cm leveän laudan ensin pituussuunnassa kahtia, jonka jälkeen laatikkojen kasaus kävi yllättävän nopeasti. Samasta laudasta tehdystä rimasta näpersimme myös kehykset kaapiston runkoon laatikoiden ympärille. Laatikot liukuvat Bilteman laatikkokiskojen varassa, joten ne avautuvat kokonaan aivan kuten muutkin vetolaatikot. Hintaa puulaatikoille ei näin montaa euroa tullut – tosin niistä tuli liian hienot, eli eivät näytä itse tehdyiltä vaan Ikean valikoimista löytyviltä... :D

Kysy myyjältä mutta ajattele itse
Vaikka suunnittelimme keittiön itse Ikean 3D-ohjelmalla, kannattaa tilaus tehdä myyjän kanssa, jotta kaikki pikkuosatkin tulevat mukaan. Myyjä osaa myös kertoa erilaisia ratkaisuja, joita ohjelmasta ei välttämättä selviä. Itsekin kannattaa kuitenkin ajatella ja olla luova. Esimerkiksi 40 cm leveisiin allaskaappeihin ei myydä kuin tavallisia saranallisia ovia – oven mukana avautuvan jätevaunun saa vain 60- ja 80-senttisiin allaskaappeihin. Me ratkaisimme tämän puutteen asentamalla kaappiin kaksi vetolaatikkoa, jotka on tarkoitettu 40 cm syvään kaappiin. Näin laatikoiden taakse jää tyhjä tila viemäriputkia sun muita varten, mutta roskis tulee kivasti vetämällä esiin. Ylempi altaan alla oleva vetolaatikko puolestaan on rungoltaan matalampi malli, mutta leveämmällä etulevyllä, jolloin altaan alle jäävän tilan saa myös hyödynnettyä. Nerokasta – lopulta muutaman sovitus- ja palautusrumban jälkeen. ;) Toivottavasti joku Ikean keittiömyyjistä sattuisi lukemaan tämän ja vinkkaisi muille.Suunnitteluohjelman mukaan 40 cm leveään allaskaappiin mahtuu vain hyyvin pikkuruinen 20-30-senttinen allas. Todellisuudessahan kaappiin mahtuu juuri kaapin levyinen allas, kun kaapin seinistä sahaa palaset pois (huomaa kauniit sahausjäljet alemmassa kuvassa...).

Tiskirätillekin löyty oma paikka :) (teline Bauhausista)
 
Kulmakaappiakin jouduimme hieman peukaloimaan, sillä viemäriputkien piti mahtua kulkemaan karusellien lomassa. Niinpä alempaa karusellin hyllyä piti korottaa hieman poraamalla tukiputkeen lisää reikiä. Onni "onnettomuudessa", sillä korottamalla alempaa hyllyä syntyi sen alle lisää tilaa, jonne saa sopivasti sujautettua paistinpannut – eli kahden hyllyn sijaan hyllyjä onkin ikään kuin kolme! Lisäksi ruuvasin kulmakaapin oveen lehtikotelon, johon saa näppärästi leivinpaperi- ja folioputkilot. (Ei tosin ollut helppoa ruuvaaminen ahtaan kotelon sisällä. Ja vielä kun kotelon asettelu oli millipeliä, onnistui kotelo liikkumaan ruuvamisen temmellyksessä niin, että homma piti lopulta tehdä uudestaan...)


Lisäksi muokkasimme ulosvedettävää 20-senttistä kaappia lisäämällä yhden hyllyn. Hyllyjä ei siis kaappiin myydä, vaan sellainen oli itse nikkaroitava. Yhden pikkuruisen hyllyn lisämällä kaikille mausteille löytyi yhtäkkiä paikka – joskus se on pienestä kiinni. Tärkeimmät mausteet sen sijaan ovat esillä hyllyllä ja työtasolla.


Niin ja niistä hyllyistä. Järkytyin hieman, kun vertailin hyllykannattimien hintoja Bauhausissa. Kivan näköiset, mustat pelkistetyt maksoivat yhtäkkiä lähes 10 euroa kipaleelta – ja niitä tarvittiin monta. No mutta, maalamalla tavalliset kulmaraudat mustiksi, pääsi samaan lopputulokseen huomattavasti edullisemmin. Pienemmissä hyllyissä taas käytimme pieniä kulmarautoja, niin että kannattimia ei näy juurikaan.


Ah Ikea on kyllä tee-se-itse-miehen paratiisi, kun liikkuvia osia on miljoona ja kaikille edullisille jutuille voi  keksiä uusia käyttötarkoituksia. Oletteko te saaneet suuria älynväläyksiä Ikea-tuotteiden parissa?

Besos, Hansu

4 kommenttia:

 1. Kivan näköinen pieni keittiö. Hyviä ideoita olette keksineet, että saa keittiöstä itselle toimivan ja persoonallisen näköisen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mukavasta kommentista! :) Olemme kyllä olleet tosi tyytyväisiä keittiöön vaikka tilaa onkin rajallisesti :)

   Poista
 2. Hei.
  Mikä tiskiallas tuossa on? Itsekin kuumeisesti etsin 40cm Ikean tiskiallaskaappiin sopivaa tiskiallasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaapi olla tämä: https://www.ikea.com/fi/fi/p/langudden-upotettava-tiskiallas-1-allas-ruostumaton-teraes-s59157391/

   Eli varsinaisen altaan leveys 40cm, niin 40cm kaappi riittää just kun sahaa sivuihin aukot.

   Poista

Kommentit piristävät päivää aina! <3