torstai 6. lokakuuta 2016

Harmaiden hiusten mikrosementti

Päädyimme valitsemaan kylpyhuoneen lattiapinnaksi mikrosementin. Pohdimme sementtilattiaa jo aivan ensimmäisissä ideoissa, mutta hylkäsin sen kuitenkin aika pian. Alkuaikojen ideana kylppärin lattiaksi oli myös puun näköinen laatta. Se olisi ollut ihan huikean hieno ja tuonut tallimaista fiilistä, mutta lankkumaiset laatat olivat kuitenkin liian isoja asennettavaksi lattiaan, jossa on kaatoja. Seuraavana ideana oli mustat kivimäiset laatat, jossa oli tekstuuria. Hieman kuitenkin pelotti tumma lattia näin pienessä tilassa, mutta vaaleista laatoistakaan emme innostuneet. Kylpyhuonetta rakentaessa havaitsimme, että alakertamme seinät olivat joka suuntaan vinot. Jos olisimme halunneet suoristaa suihkun viereistä seinää, olisi suihku pienentynyt lähemmäs 10 senttiä. Jätimme siis seinän suoristamatta. Tämä taas tarkoitti sitä, että lattialaatat olisivat olleet oikeastaan yhtä vinossa kuin aikaisemmassakin kylppärissä (kuva täällä). Niinpä hylkäsimme ajatuksen laatoista kokonaan ja päädyimme mikrosementtilattiaan. Ainakin sillä tallilla jossa kävin nuorempana oli betonilattiat, joten eiköhän tämäkin istu tallifiilikseen. ;) Sementtilattiaa pohtiessani mulla oli myös ideana upottaa lattiaan pari hevosenkenkää. Kenkiä ei vain löytynyt siihen hätään, ja muutenkin homma meni vaikeaksi kun erilaisia pinnoitekerroksia tuli niin monta, joten idea jäi toteuttamatta.

Vesieristetty kylppäri odottamassa pintoja

Alkuun tuntui ettei mikrosementtiä löydy mistään, K-Rautaankin sitä oli vasta tulossa myyntiin. Myyjillä tuskin olisi ollut vielä asiantuntemusta siinä neuvoa, joten ei oikein houkuttanut asioida siellä (muutenkaan rautakauppojen myyjät eivät tunnu koskaan tietävän mistään mitään). Vihdoin löysimme Turun Maalitukun, josta sai muuten aivan huikean hyvää palvelua ja asiantuntevia ohjeita (ei kannata antaa myymälän rapistuneen ulkomuodon hämätä!). Mikrosementtiä on markkinoilla ainakin kahdenlaista, joista toinen on kalliimpaa, akryyliin sekoitettavaa Pavicem Micromorteroa, jota tehdään vähintään viisi kerrosta yhden kerroksen ollessa aivan paperin ohut. Me valitsimme huokeamman ja myös nopeamman vaihtoehdon, Z Counterformin veteen sekoitettavan mikrosementin, jota riittää yksi muutaman millin kerros. Hintaa mikrosementille pohjuste- ja pinnoiteaineineen tuli noin 20e/neliö.

Saneerauslaasti levitetty
Mikrosementti on siinä mielessä ihmeainetta, että sillä voi päällystää vaikka olemassa olevat laatat, jolloin kylppäriremontin voi tehdä jopa muutamassa päivässä. Laattojen ja betonin lisäksi sillä voi päällystää vaikka laminaattia tai puuta, lattioita ja seiniä niin sisätiloissa kuin ulkonakin. Suoraan vesieristeen päälle sitä ei kuitenkaan voi laittaa, joten meidän piti päällystää lattia saneerauslaastilla  (eli lattiallemme tuli jo neljäs valu, sillä lattia piti lisäksi tasoittaa jo ennen vesieristettä). Saneerauslaasti käsiteltiin Flexy-Bo-pohjustusaineella, joka parantaa mikrosementit tarttumista ja estää siinä olevan veden imeytymisen alempaan kerrokseen. Tämä vaihe oli vielä pala kakkua. Pohjusteaineen piti antaa kuivua, mutta liian kuivaksi sitä ei saanut päästää.

Jännittää, pelottaa, apua!

Sitten olikin aika ryhtyä tositoimiin. Ensin pigmenttiaine (meillä sävy CH2 vaalean harmaa) piti sekoittaa puoleen tarvittavasta vesimäärästä, sillä mikrosementti itsessään on valkoista. Tämän jälkeen vesi ja mikrosementti sekoitettiin huolellisesti. Jo tässä vaiheessa sydän hakkasi hulluna. Koostumus oli todella maalimaisen ohutta, joten jo etukäteen huoletti miten sen levitys onnistuisi. Myös lattiakaivon ympärys stressasi sillä ohjeissa tai ohjevideoissa ei ollut mitään mainintaa, miten lattiakaivon kanssa tulisi toimia.
Myyjän mukaan kaivon ritilä kiinnitetään vasta mikrosementin kanssa, mutta päätimme kuitenkin upottaa ritilän kevyesti jo saneerauslaastiin – onneksi, sillä muutoin sen upottaminen olisi varmasti ollut vielä haastavampaa. Kaivon ympärille ainetta sai valuttaa aikamoisen määrän, jotta kaivo ei jäisi koholle – ja sehän jäi silti. Tässä vaiheessa alkoi todenteolla huolettaa aineen riittäminen, sillä sitä oli mitoitettu viiden neliön alalle ja meidän lattia-ala oli noin 4,3m2 – ja lähes kolmannes hävisi lattiakaivon ympärille.
Kerrallaan mikrosementtiä valutettiin noin puolen neliön alalle, ja liipattiin tasaiseksi. Tai niin ainakin oli tarkoitus. Tuntui että joko ote oli liian hellä, eikä aine lähtenyt liikkeelle ollenkaan, tai sitten aivan liian voimakas, jolloi pintajännitys imaisi liipin niin, että se kuopaisi pohjan kautta jättäen kamalat jäljet. Juoksevasta koostumuksesta huolimatta pinta tuntui mahdottomalta saada tasaiseksi. Normaalisti aine levitetään telalla ensin tasaiseksi ja sitten liipataan, jolloin tarkoituksena on lähinnä luoda elävää pintaa, mutta meille ei noin pienelle alalle suositeltu telaa. Vinkkinä: ottakaa se tela – ilman sitä levitys on äärimmäisen vaikeaa. Meidän lattiassa mikrosementtiä on nyt varmaan 5 milliä toisaalla ja puoli milliä toisaalla. Juoksevan koostumuksen takia kaadotkin laimenivat yhdestä kohtaa lähes olemattomaksi – ja samanaikaisesti kaivo jäi koholle, ei hyvä. Stressitasot katossa sydän hakaten saimme vihdoin urakan päätökseen. Ei se kaunis ollut, mutta olipahan ainakin levitetty ja aine saatu riittämään niukin naukin. Eero sai kuulemma ainakin kolme harmaata hiusta.

Kuivuttuaan lattiassa näkyi edelleen laineita ja möykkyjä, kun mikrosementtiä oli tipotellut välineistä. Pigmenttikään ei ollut sekoittunut kunnolla, joten lattiaan jäi mustan kirjavia viiruja. Kaiken kukkuraksi siellä täällä oli pienenpieniä ilmakuplareikiä! (Tuli mieleen pikkuriikkisten rapujen kolot Malesian rannoilla.) Tiedä sitten miten moiset reiät olisi voinut ehkäistä. Onneksi hiomalla pinta tasoittui melko paljon ja lopputulos oli sittenkin ihan hauskan näköinen. Ehkä?



Lopuksi pinta viimeisteltiin UR 300 -pinnoitteella kahdesti. Useampi olisi ollut varmempi, mutta tuo pinnoite on aavistuksen kellertävää, joten oli selvittävä mahdollisimman vähillä kerroksilla. Pinnoitteen telaus onneksi kävi helposti. Täysmattaisen pinnoitteen löytäminen oli sekin haaste, sillä märkätiloihin soveltuva mattapintainen Endurable Sealer oli kuusi kertaa kalliimpaa ja toinen mattapinnoite sopi vain kuiviin tiloihin. Oli siis tyytyminen tähän puolihimmeään. Toisella pinnoituskerralla mukaan sekoitettiin liukuestehiekkaa, jonka ansiosta pinta on betonimaisen karhea eikä liian "kumimainen". Todella betonimainen pinta onkin, eikä kyllä varmaan kukaan vieras ole hahmottanut että se on ihan oikeasti viimeistelty valmis lattia. Emme mekään osaa ihan päättää onko tuo nyt kiva vai ei. Katsotaan nyt miten lattia toimii käytännössä, voihan sen vielä laatoittaa sitten joskus...




Elegimos microcemento al suelo del baño – la aplicación no era fácil y tampoco no sabemos si está bien o no...

Besos, Hansu

22 kommenttia:

  1. Kyytipojaksi olutta!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahaa, sitten vasta olisikin ollut vaikea pitää liippauskäsi vakaana :D

      Poista
  2. Hienoa jos onnistuit tuolla tuotteella, muilla ollut hirveästi vaikeuksia mm. ilmakuplia, halkeamia, epätasaisuuksia jne..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei, samat ongelmat on meilläkin! Ilmakuplat sain meikattua piiloon, mutta halkeamia on. :/ Mulla on itse asiassa arkistoissa juttu lattian lopullisesta ilmeestä, mutta on jäänyt julkaisematta. Jotenkin tuohon on niin tottunut jo, ettei ollut enää inspiraatioita tehdä toista lattiapostausta.

      Poista
    2. Moi! Me käytettiin tuota samaa mikrosementtiä ja täysin ohjeiden mukaan tehtiin. nyt kuitenkin lattia halki. Yritetty ohjeiden mukaan paikata ja lakata uudelleen mutta lopputulos JÄRKYTTÄVÄ.. mitä meinaatte asian eteen tehdä? Saanko nähdä kuvaa? Jos haluat niin laitetaan sähköpostia asiasta...

      Poista
  3. Ne halkeamat on siinä mielessä ikäviä, että tulevat aiheuttamaan jatkossa ongelmia ja niitä kun et saa korjattua ilman koko lattian uusimista ja silti tuolla tuotteella iso riksi, että ongelmat toistuu. Lattia alkaa jossain vaiheessa irtoilemaan niistä halkeamista. Tuote on laadultaan niin heikkoa etten suosittele kenellekään. Mukavaa kesää teille

    VastaaPoista
  4. Ilmeisesti halvalla ei saa hyvää? Itse rupesin epäröimään tuota firmaa juurikin hinnan takia, koska muilla hinnat kolmin kertaiset. Katselen ulkomaisista kaupoista suht halpaa (30-40e/m2), mutta pitäisi olla laadukastakin videoiden perusteella. Ajavat mm. autolla ohuen mikrobetonilaatan päältä eikä tapahdu mitään :)
    Suomessa varmaan hyvän materiaalin hinta on alkaen tuo 60e.

    VastaaPoista
  5. Oho, onpa paljon huonoja kokemuksia! Täytyykin ehkä päivitellä lattian kuulumisia tänne. Mutta siis käsittelin halkeamat moneen otteeseen lakalla, josta tietysti jäi melko rumat jäljet kun lakka taittaa keltaiseen. Silmä on tottunut noihin, mutta jotain aiotaan lattialle tehdä. Joko laattaa tai uusi parempi mikrosementti päälle, mutta täytyy tosiaan ensin selvittää miten tuo pinta käyttäytyy jos jää kerrosten väliin. Kai tästä siis kannattaisi jonkin sortin reklamaatio tehdä, jos kerran vika ei ollut meidän asennuskyvyissä!

    VastaaPoista
  6. Tämä aika lailla (mikro)sementoi päätökseni siitä, mitä tuotetta EN käytä...kiitos. Ja pahoittelut omasta epäonnestanne.

    VastaaPoista
  7. Heips!
    Itse sorruin tuotteen asennukseen. Useita kohteita ehdin toteuttaa saman valmistajan tuotteilla, noin 300m2. Toteutukset on tehty valmistajan ohjeiden mukaisesti, jopa paremmin, mutta silti samanlaisia ongelmia. Lattiakaivojen ympärykset vuotaa puolen vuoden jälkeen, lattioissa halkeamia, ilmakuplia joissakin kohteissa enemmän ja joissakin vähemmän. (johtuu kuulemma huonosta pohjustuksesta.) Nyt sitten korjaillaan niitä omasta kukkarosta. EI HYVÄ!!! Maahanuoja on konkurssissa, joten korvausvastuu on heiltäkin poistunut. Pinnan laatoitus olisi hyvä korjausvaihtoehto tähän, mutta en tiedä tarkkaan kuinka tiukkaan pinnoite on tarttunut lattiaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, ei siis näemmä todellakaan olla yksin tämän asian kanssa... Laatoitusta ollaan juu pohdittu, saas nähdä koska jaksetaan alkaa sitä pähkäilemään tarkemmin.

      Poista
  8. Itse toimin pinnoiteurakoitsijana ja olen asentanut ko. tuotetta enemmän kuin 1000m2. Tosin en kyllä enää. Minulla oli erittäin isokohde, johon maahantuoja tuli itse mainostamaan tuotetta pääurakoitsijalle (suurin osa heidän viimeisimmissä esitteissä olevat kuvat ovat tästä kohteesta). Ohjeita noudatettiin kaikessa ja jokainen satsi mitattiin desilitran tarkkuudella. Ongelmat kuitenkin alkoivat ja mentiin siihen pisteeseen että Contesta (tutkimuslaboratorio) tuli ottamaan näytteet. Minulle ilmoitettiin että 5-7 viikkoa ja tulokset tulevat. Meni 7 viikkoa ja olin yhteydessä maahantuojaan "Niillä on varmaan ruuhkaa". Elettiin yhdeksättä viikkoa ja soitin itse ko. laboratorioon ja sieltä minulle ilmoitettiin ettei testejä tehdä koska maahantuoja (testien tilaaja)oli tehnyt itse konkurssin. Siltä istumalta marssin poliisilaitokselle tekemään rikosilmoitusta ja asia on tutkittavana tälläkin hetkellä.
    Koko tämän prosessin ajan maahantuoja väitti ettei missään muualla ole ollut vastaavaa ongelmaa. En myöskään tiedä kuinka moni huomasi sitä asiaa että ohjeistus muuttui useaan kertaan tuotteen ollessa markkinoilla ja sitä että sillä oli huonoin mahdollinen kulutuskestävyysluokka(työmaan vastaavamestari huomasi tämän jälkikäteen). Mitä tästä kaikesta itselle jäi....burnout.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huhhuh! Kiitos kun jaoit kokemuksesi! En tiedä onkohan kellään tästä tuotteesta hyviä kokemuksia...

      Poista
  9. Millilitralleen mitattu, sekoitettu, kahden miehen tiimi ja avukioloajan puitteissa tehty. pohjustukset tehty 150% huolellisuudella...
    Halkeamia, pigmenttieroja.... lopputuloksena ikävä työnjälki, jota ei haluaisi taakseen jättää ja "kehua" omakseen...
    Ei suuri ihme, että maahantuoja pisti lapun luukulle... Ikävä kokemus kaikille osapuolille

    VastaaPoista
  10. Kiitos paljon vinkeistä ja kuvista. Helpottaa paljon oman mikrosementtiprojektin suunnittelua :)

    VastaaPoista
  11. Mulla tuo sama mikrosementti toimi kuivassa tilassa oikein hyvin eikä mitään ongelmaa. Ei liian paksu eikä ohut kerros ja pitää sekoittaa muttei vatkata ym. En tiedä miksei mulla tullut näitä ongelmia, mutta nyt etsitään uutta merkkiä ja Pavicem taitaa olla ainut mitä enää uskaltaa kokeilla. Decofloor kuulemma samaa halkeilevaa kun tuo konkurssiin mennyt tavara. Pavicemista en mistään löydä negatiivista enkä oikein positiivistakaan kommenttia. Jää nähtäväksi miten käy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä että jollain edes onnistunut tämän kanssa! :)

      Poista
  12. Itse olen asentanut Pavicemia ei missään nimessä sovellu märkätiloihin. Ei pidä vettä ja tämä lukee sopimusehdoissakin. Markkinoilla on 100% vedenkestävä tuote ja halkeamaton, voi asentaa vaikka taipuvan materiaalin päälle. Tuote on valmiiksi asennettavissa (ei tarvitse erikseen mittailla kovetteita) mikroart.fi

    VastaaPoista
  13. "muutenkaan rautakauppojen myyjät eivät tunnu koskaan tietävän mistään mitään" Hienoa, että löysit muualta tietäviä ihmisiä.

    VastaaPoista
  14. Hei, miten teidän mikrosementti toimi tuolla kylppärissä näiden vuosien jälkeen? Onko vielä hyvännäköinen vai onko halkeillut?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä tuo kaunis ole muttei hirveästi ole pahentunut, eli suurimmat elämiset lattiassa taisi tapahtua ensimmäisten kuukausien aikana. Halkeamia löytyy mutteivat ole mielestäni pahentuneet enää.

      Poista

Kommentit piristävät päivää aina! <3