maanantai 26. lokakuuta 2015

Kirvesmiehen täytetyt bataatit


Tässäpä olisi vielä viime metreillä lihattomaan lokakuuhun melkein lihaton ruoka, sillä eihän pekonia nyt lihaksi lasketa? ;) Noudattelin näissä aika lailla Valion ohjetta, mutta ajattelin tämän nyt tännekin jakaa muutaman extravinkin kera.

Täytetyt bataatit neljälle:
 • 2 isoa bataattia 
 • 2 sipulia
 • 3 valkosipulinkynttä
 • 1 chili 
 • purkki mustapapuja (säilyke, esim. GoGreen tai Pirkka)
 • (n. 1–2 dl juustoraastetta) + päälle muutama juustosiivu
 • n. 1–2 rkl persiljaa
 • 1 tl lime- tai sitruunamehua
 • 1 tl suolaa
 • pippuria
 • paketti pekonia
Valmistelu: Ennen kuin aloitat mitään, syö jokin välipala, sillä bataattien parissa hurahtaa helposti kaksikin tuntia – ainakin jos täytteen tekemistä ei hoksaa aloittaa hyvissä ajoin. Lopputulos kyllä palkitsee vaikka bataattien askartelu onkin hieman työlästä.

1. Älä kuori bataatteja, mutta pese ne huolellisesti. Halkaise pituussuunnassa. Jos tunnet jonkun kirvesmiehen, niin auttavaan puhelimeen kannattaa pirauttaa nyt. Vähintäänkin huushollin kaksilahkeinen kannattaa hakea apuun, sillä bataattien käsittely on raakaa, fyysistä työtä.


2. Huomaa, ettei keittiössä pyöri muita apulaisia kuin häntää heiluttava koemaistaja. Kokeile halonhakuutaktiikalla kaikkia suurimpia veitsiä, ja jumita ne bataattiin. Vuodata hikea kiskoessasi veistä irti ja tajua sitten, että sahaustaktiikka leipäveitsellä on ainoa ratkaisu pulmaan. Sahaa ja sahaa. Kisko sitten puolikkaat toisistaan, ja huomaa, että ainakin toinen puolikas on säpäleinä. (Ei siis kannata repiä, vaan sahata tunnollisesti loppuun asti.)

3. Lado huojentuneena puolikkaat uunipellille ja paahda noin tunti 200:ssa asteessa. 

4. Siivoa keittiöstä aiheuttamasi sotkut (plus kaksilahkeisen eiliset sotkut) ja unohdu tekemään jotain muuta kuten rapsuttelemaan koemaistajaa.

5. Pilko sipuli, valkosipuli ja chili. Kuullota ne pannulla ja siirrä lautaselle odottelemaan. (Varoitus: älä rapsuta nenää chilisormilla, ei tunnu kivalta.) Käräytä hieman sipulit etsiessäsi jostain syystä kynsiviilaa tässä välissä.


6. Tappele pekonipaketin kanssa, ellet tajunnut tehdä sitä jo kun odottelit pannun lämpiämistä ja sipulien muhiessa etsit kynsiviilaa. Kuutioi pekoni ja paista pannulla.

7. Taistele papupaketin kanssa ja siirrä pannu pois levyltä, sillä herkut ovat taas vaarassa palaa. Valuta papupurkista liemi ja loiskauta papuja hieman tiskialtaaseenkin. Sekoita pavut ja sipuliseos pekonin joukkoon. Lisää joukkoon juustoraastetta (voinee jättää poiskin), pilkottu persilja, suola, pippuri ja limemehu.8. Varmista bataattien kypsyys haarukalla ja ota ne uunista. Koverra lusikalla bataattien sisustaa ja sekoita bataattimössö pekoni-sipuli-papuseokseen. Ole varovainen kovertamisessa, sillä lusikka lipsahtaa helposti kuoresta läpi. Ihan kaikkea ei kannata kovertaa pois, vaan jättää noin sentin kerros bataattia kuoreen.

9. Lusikoi pekoni-sipuli-papu-bataattiseos bataattien päälle. Lisää päälle vielä hieman juustoa ja laita takaisin uuniin noin vartiksi. Pohdi, mitä ylijääneelle täytteelle tekisi. Unohda ylijäämätäyte pannun pohjalle ja syötä se koemaistajalle illalla.

10. Hoksaa, että salaatinkin olisi voinut tehdä valmiiksi jo ajat sitten, ja pilko hätäisesti lautaselle jotain raikasta lisuketta.

11. Malta hädin tuskin odottaa juuston sulamista ja ota bataatit pois uunista. Totea olevasi nälästä sekaisin, ja ahmi bataatit parempiin suihin. (Mutta muista ottaa kuva ensin!)

Batatas rellenas con frijoles negros y bacón.

Besos, Hansu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit piristävät päivää aina! <3