tiistai 11. huhtikuuta 2017

Valmis keittiö esittelyssä!

Täällä on viime viikkojen aikana vihdoin saatu roikkuvia kodin fiksailuja eteenpäin (varautukaa remppapostauksiin siis!). Niin kai se on, että kevät aiheuttaa perinteisesti sisustusvimmaa. Uuden innon siivittämänä sain myös viimein käytyä keittiöstä ottamani kuvat läpi, joten vihdoin koittaa kauan odotettu hetki eli uuden keittiön paljastus! Viimeisetkin jutut alkavat olla paikoillaan, mitä nyt lieden takaa puuttuu vielä lasi tms roiskesuojus ja tason takarima on edelleen irti. Noh mitäs näistä pienistä...Päädyimme siis Ikean keittiöön, joka oli kyllä verrokkeihin nähden (Kvik ja Cello) ylivoimaisesti edullisin ja monipuolisin. Kaappien kokoaminenkin kävi yllättävän vaivattomasti talkoovoimin, tosin seiniin kiinnittäminen olikin sitten kinkkisempi juttu. Ei ollut meinaan helppoa sovittaa L-mallista keittiötä seiniin, jotka eivät ole 90-asteen kulmassa (tiiliseinä on siis vino niin, että huone laajenee keittiöstä poispäin). Kulmakaappia sai aika huolella jumpata nurkkaan, ja lisäksi kaapin sisään piti sovittaa viemäriputki niin, että kaapin sisusta mahtuu yhä liikkumaan. Kaappien ripustuskiskon kiinnittämisessä röpelöiseen tiiliseinään sai käyttää prikan jos toisenkin, mutta se oli murheista pienin.Loppujen lopuksi keittiöstä tuli yllättävän suuri eikä kaappi- tai laskutila edes pienentynyt lähtötilanteesta. Myös vanhan asuntomme keittiöön verrattuna keittiö tuntuu loppujen lopuksi suuremmalta, kun ratkaisut ovat paremmin mietittyjä ja käytännöllisempiä. (Ennenhän meillä ei ollut kunnon yläkaappeja, ja alakaappien takaosat olivat käytännössä hukkatilaa.) Tilaa saimme säästettyä valitsemalla 45-senttisen astianpesukoneen, joka riittää vallan mainiosti sekä vain kaksi keittolevyä kattavan induktiolieden, joka säästää pöytätilaa. Useimmiten kun pärjää ihan vain yhdellä levyllä, niin eihän niitä neljää tarvitse olla. Tosin induktioliettähän voi periaattessa käyttää tarpeen tullen myös laskutilana, mikään puinen leikkulautahan kun ei siinä kuumene vaikka liesi menisi vahingossa päälle.


Tilaa säästyi myös mikro-uuniyhdistelmän myötä, kun erillistä (ja rumaa!) mikroa ei enää tarvita. Uuni on myös hieman normaalia matalampi, joten alle mahtuviin laatikoihin saa hyvin uunipeltien lisäksi myös uunivuoat. Jääkaappiongelmakin ratkesi kuin itsestään. Olimme jo ostamassa 120 senttistä integroitavaa jääkaappia, jossa harmitti pakastinlokeron pienuus. Täysikokoista jääkaappipakastinta kun emme missään nimessä tarvitsisi, kun pakastimessa on lähinnä marjoja ja leipäpussi. Jenkkikaappi alkoi näyttää aina vaan paremmalta vaihtoehdolta, mutta kun ne olivat niin rumia! Smeg kun oli aivan liian kallis käytettynäkin, ettei siitä viitsinyt edes haaveilla. Mutta kuin ihmeen kaupalla löysimme Taloon.comista Scancoolin kaunottaren, eikä hintakaan ollut Ikean jääkaappia kummoisempi! Myös 50-senttinen liesituuletin löytyi alennushintaan Taloon.comista, sillä Ikeassa ei ollut tällaisia kapeampia malleja.


Kulmakaappi taas nielee uskomattomasti kaikki pienkoneet, pannut ja muut härpäkkeet. Alkuun hirvitti hieman, minne kaikki riisinkeittimet sun muut saadaan mahtumaan mutta sinne ne hävisivät kevyesti. Koska huonekorkeutta riittää, jätimme välitilan hieman normaalia korkeammaksi, mikä tuo ilmavuutta keittiöön. Yläkaapit taas ovat normaalia korkeammat (80 + 40 cm), jolloin korkea huonekorkeus tulee hyötykäyttöön, vaikka keittiöjakkaralla saakin sen myötä kurotella ahkerasti. Aivan täyteen kaappeja emme keittiötä halunneet tunkea, vaan toiselle seinälle laitoimme avohyllyjä. Hyllyjen tavarat tosin hakevat vielä paikkansa, ja mm. viinipulloilta puuttuu vielä teline, joten ne pötköttelevät hyllyillä miten sattuu.


Musta hana oli valittuna Ikean valikoimista jo ennen kuin muusta keittiöstä oli tietoakaan. Harmi vain, ettemme tulleet ostaneeksi sitä jemmaan, sillä keittiötilausta tehdessä myyjä totesi, että hanat ovat juuri loppuneet kaikkialta eikä uusia ole tulossa. Muut Ikean hanat eivät miellyttäneet, joten oli pulitettava pitkä penni Tapwellin hanasta. Onneksi Ylijaama.fi:stä löytyi musta hana vieläpä pesukoneventtiilillä lähes puoleen hintaan. Tosin allas oli valittu sen toisen hanan mukaan, ja vieläkin olen hieman sitä mieltä että tuon Tapwellin hanan kuuluisi istua koko altaan takana, mutta näillä on nyt mentävä. Sopiva allaskin kun oli haasteellista löytää, kun sen piti olla juuri 40-senttinen.

Loppujen lopuksi keittiö asettui kutakuinkin juuri ensimmäisen suunnitelman mukaan, jossa oli toiveina muun muassa avohyllyt toiselle seinälle, mieluiten tiiliseinää vasten ja liesituulettimen kanssa, ja altaan yläpuolella olisi kuivauskaappi. Tässä vaiheessahan koko tiiliseinästä ei ollut vielä varmuutta, ja viemärin paikat ym. tärkeät muuttujat oli vielä selvitettävänä. Onneksi viemärin paikka paljastui olevan kulmassa, mikä mahdollisti altaan sijoittamisen kummalle seinälle vaan.
Keittiösuunnitelmaa venkslattiin ympäri ja ämpäri niin, että jokaikinen mahdollinen asetelma tuli käytyä läpi. Tein varmaan 20 erilaista pohjapiirrossuunnitelmaa, joita vertailin kaappitilan, laskutilan ja noiden tiiliseinä+avohyllyt -kriteerien suhteen. Lopuksi tein parhaimmista vaihtoehdoista piirroksen edestäpäin miettien jo valmiiksi, missä mikäkin asia säilytettäisiin. Ikean 3D-suunnitteluohjelmalla sai kivasti piirreltyä vielä tarkemmat versiot parhaista vaihtoehdoista, ja testailla erilaisia ovimalleja (niitäkin oli Ikealla isoin valikoima). Ja yllätys yllätys, tokihan tuunasimme Ikea-keittiötä jonkin verran ja teimme itse mahdollisimman paljon. Tässä tosin alkaa olla sen verran asiaa, että palailen keittiön tasoihin ja muutamiin muihin tuunauksiin omassa postauksessaan. Alla vielä ennen ja jälkeen kuvat:Mitäs sanotte muutoksesta?

Katso keittiön muutos matkan varrelta:
Alakerran räjäytys
Tiiliseinää näkyvissä
Keittiö kohoaa! 

Nuestra nueva cocina, finalmente!

Besos, Hansu

4 kommenttia:

 1. No vau! Ihan huikea muutos. Piti näyttää nää kuvat avopuolisolle, nimittäin tää lopputulos on aivan mun unelmakeittiö. Upea! :) Onnea uudesta keittiöstä ja mukavaa kevättä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, kylläpä oli mieltä lämmittävät kehut! :)

   Poista
 2. Hei! Hieno keittiö teillä. Mistä hankitte nuo avohyllyjen mustat hyllynkannakkeet? Kovasti etsin juuri tämän tyyppistä ratkaisua itsekin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on ihan vain kulmarautoja, jotka on maalattu mustiksi. Paljon halvempiakin kuin varsinaiset hyllynkannakkeet! :)

   Poista

Kommentit piristävät päivää aina! <3