sunnuntai 16. heinäkuuta 2017

Pulassa


Vihjailin viime postauksessa muutamista vastoinkäymisistä, mutta otsikko viittaa Kroatian kaupunkiin nimeltä Pula – en vain voinut vastustaa tuon sijamuodon lisäämistä. Huristelimme vajaan tunnin matkan Rovinjista Pulaan iltapäivällä tarkoituksenamme viettää siellä loppupäivä ja illallistaa myös. Kävi kuitenkin niin, että kaupunki tuntui melko kolutulta jo parin tunnin jälkeen, ja suuntasimmekin jo hyvissä ajoin takaisin Rovinjiin. Sunnuntai oli ajoituksena loistava, sillä monet kaupat olivat kiinni ja näin kaduilla mukavan väljää. Myöskään nähtävyyksissä ei montaa ihmistä lisäksemme ollut, joten esimerkiksi amfiteatterille pääsimme ilman jonottamista – ilmeisesti etenkin tuo nähtävyys on normaalisti hyvinkin ruuhkainen.

Amfiteatteri on varmasti Pulan tunnetuin nähtävyys ja se kannattaakin ehdottomasti kokea – etenkin kun ruuhkaisinakaan aikoina jonot tuskin yltävän lähellekään Rooman Colosseumin ihmismeriä. Rooman Colosseumiin verrattuna tuo Pulan versio kun on lähestulkoon samanikäinen, mutta paremmin säilynyt. Pulan amfiteatterissa pääsi tutustumaan jopa sen maanalaiseen osaan, jossa niitä hurjia leijonia sun muita villieläimiä on pidetty. Nyt tiloissa oli näyttely amfiteatterin historiasta sekä kokoeilma vanhoja ruukkuja infopaketteineen.

Rooman valtakunnan aikaisista monumenteista Pulassa on jäljellä myös Augustuksen temppeli ja Sergiuksen riemukaari. Roomalaisaikaisia jäänteitä voi bongata myös katukivetyksestä. Pakollisten nähtävyyksien lisäksi katsastimme myös linnoituksen, joka toimii Kroatian sotahistoriasta kertovana museona. Nähtävyydet eivät montaa ropoa maksaneet ja opiskelijakorttikin kelpasi pitkästä aikaa (esimerkiksi Italiassa ja Sloveniassa kun tuohon on yläikäraja). 

Niin kuin linnoitukselta otetuissa kuvissa jotakuinkin näkyy, on Pula pääosin uutta rakennuskantaa, sillä se pommitettiin lähes kokonaan 2. maailmansodassa. Edellämainittuja historiallisia rakennuksia ja muutamia viehättäviä katuja lukuunottamatta Pula ei ehkä ole kaikkein mielenkiintoisin kohde ja vanhat monumentit on äkkiä kierretty. En siis suosittele viettämään viikon lomaa Pulassa, vaan valitsemaan jonkin sympaattisemman kohteen lähistöltä Istrian niemimaailta ja poikkeamaan päiväretkellä Pulassa.

La visita a Pula y sus monumentos antiguos. Sabías que "Pula" significa un apuro o una escasez en finés?

Besos, Hansu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit piristävät päivää aina! <3