tiistai 7. elokuuta 2018

Kaikki elämäni matkat


Saimme tuossa jokin aika sitten vihdoin seinälle tuollaisen väritettävän karttataulun, jonka joulupukki toi jo ainakin pari joulua sitten. Kun vihdoin saimme päätettyä sille paikan tässä kodissa, oli vielä ratkottava, miten merkitsemme karttaan reissut. Väritettäisiinkö yhteiset matkat tietyllä värillä, ja kummankin omat reissut tietyillä väreillä? Ja millä väreillä!? Se vasta kinkkinen pulma oli kun en kestänyt ajatusta riemunkirjavasta taulusta. Lopulta päädyimme värittämään tauluun vain yhteiset reissut. Ja koska sijoitimme taulun keltaisen nojatuolin viereen, päädyimme väriksi keltaiseen. Vaan eipä sekään ollut ihan yksioikoinen valinta, kun piti vielä löytää sellainen keltaisen sävy joka erottuisi edes jotenkin. Siispä siitä tuli nyt tuollainen vaalean oranssi. Huhhuh, kyllä on taas ensimmäisen maailman ongelmat...


Taulun innoittamana aloinkin pohtia, että missä kaikkialla olenkaan ehtinyt reissata elämän varrella. Elämäni ensimmäisistä reissuista on muista kyllä kovinkaan paljon. Ihka ensimmäistä kertaa taisin olla ulkomailla noin 3-vuotiaana Lanzarotella, Kanarian saarilla. Moneen otteeseen olen saanut kuulla, kun lähtiessä päätin palata hotellille kun en halunnut lähteä kotiin – eli siis karkasin kun äidin silmä vältti ja aiheutin samalla melkein sydänkohtauksen.
Elämäni toinen reissu oli Kyprokselle keväällä -94. Vuonna -96 Kanarian saaret kutsuivat taas, kun matkustimme 8-vuotissyntymäpäivieni aikaan Playa del Inglésiin. Vuonna -98 suuntana oli jälleen Kanaria, tällä kertaa Teneriffa. Tuolla reissulla kävimme ensimmäistä kertaa kiinalaisessa ravintolassa, ja rakastuin "munariisiin". Mieleen on jäänyt myös hotellin porrastetut parvekkeet, joiden ansiosta alakerran parvekkeella olevien kanssa pystyi jutustelemaan. Yläkerrassamme oli kajaanilaispariskunta, joka vaihtoi silloin tällöin kanssamme muutaman sanan,  eivätkä ilmeisesti pahemmin poistuneet hotellista mihinkään vaan viettivät loman huoneessa juopotellen.
Seuraavana vuonna suuntasimme taas Kyprokselle Pafokselle, jälleen syntymäpäivieni aikaan kun täytin 11 vuotta. Tämä taisi olla se reissu kun luin paljon Aku Ankan -taskukirjoja altaalla vatsallani maaten, ja mun uikkareissa oli selässä pyöreä aukko. Loppureissusta selässä siis komeilikin rapsakanruskea ympyrä. 
Muutama vuosi myöhemmin, vuonna 2004 suuntana oli jälleen Kypros. Helmikuinen Kypros yllätti kylmyydellään (taisi olla kylmintä sataan vuoteen), eikä mukana ollut tarpeeksi vaatteita. Autiolla uima-altaalla nautimme auringosta vaatteet päällä, ja äidin reidet paloivat mustien housujen läpi vaikka kovin lämmintä ei ollutkaan.
Kreetan reissu vuonna 2005 oli viimeinen "perhematka". Olin koko kesän Suomessa maannut parvekkeella auringossa, ja rusketus oli melkoinen jo ennen reissua, ja reissusta palatessa olinkin melkoisen paahdettu. Tuollaista rusketusta ei olekaan sen koommin nähty.
Vaikka voisi luulla, että Kanarian saaret ovat kutakuinkin koluttu, on itselläni itse asiassa palava halu päästä saarille reissamaan. Siis niin, että pysyisi kaukana turistialuelta ja tutkisi saarten luontoa ja pieniä kyliä.

Ja tietenkin Tallinnassa ja Tukholmassa on tullut käytyä useampaakin otteeseen, enkä oikeastaan muista ensimmäisiä vierailuja. Tukholmassa taisin olla ensi kertaa luokkaretkellä ala-asteella kuudennellä luokalla. Oi se oli kyllä aika hieno luokkaretki!
Lapsuuden reissuja paremmin on mielessä (ja dokumentoituna) täysi-ikäisenä tehdyt matkat:


Alanya, Turkki 2009
Ensimmäisen yhteisen reissun Eeron kanssa teimme Turkin Alanyaan. Mitään kovin eksoottista kohdetta emme rohjenneet valita, ja tuohon aikaan Turkkiin sai edullisia reissuja. Vaihtoehtona hintansa puolesta oli Montenegro – ja kyllä olemme valintaamme harmitelleet jälkikäteenkin. Huomasimme heti, ettei tuollaiset yltiöturistipaikat bilepaikkoineen ole todellakaan meitä varten. Reissatessani en halua kuulla suomea etenkään kauppamiesten suusta. Reissusta jäi mieleen turhankin kova kuumuus, hotelli korkealla kukkulalla, kiipeäminen Kale-kukkulan linnan raunioille sekä visiitti tippukiviluolassa. Hurjimpana juttuna mieleen on syöpynyt myös paikallisen ohjelmanjärjestäjän koskenlaskureissu. Yritin kaikin tavoin pysyä hurjassa kyydissä mukana, enkä alun maisemien ihailun jälkeen ymmärtänyt alkuunkaan mitä hauskaa moisessa ryöpytyksessä oli. Vuoron perään yksi jos toinen seurueesta tipahti laidan yli koskeen, ja niin myös itsekin lopulta. Eero nappasi mua jalasta kiinni, ja tuntui että roikuin ikuisuuden pää alaspäin joessa.


Osaka & Kioto, Japani 2009
Seuraava matkakohteemme olikin rohkeasti kunnolla eksoottinen. Eero on intoillut samuraijutuista sun muista pienestä pitäen, mutta itseeni Japani-innostus tarttui vasta reissun päällä. Osakassa riitti vilskettä ja jos jonkinlaista ihmeteltävää. Niin moni asia jäi mysteeriksi, kun emme kieltä osanneet – siitäpä syttyi siis into opiskella kieltä ja olemme vannoneet palaavamme vielä Japaniin. Japanilaisten kohteliaisuus jäi kyllä mieleen. Hotellimme sijaitsi laitakaupungilla, mutta kodittomat toivottivat iloisesti hyvät huomenet ja lähikuppilan mummeli muisti jo seuraavana aamuna mitä halusimme aamupalaksi. Kioto puolestaan hurmasi rauhallisuudellaan, vaikka jalat huusivat hoosiannaa kun kiersimme lähes kaikki temppelit yhden päivän aikana. Yöpyminen perinteisessä ryokan- majatalossa oli kyllä ikimuistoista! (Joitain japanin vinkkejä löytyy blogista täältä.) Japani jäi mieleen maana, jossa voisin viihtyä pidempäänkin – tosin kieltä olisi osattava. Matkan innoittamana opiskelinkin useamman vuoden japania yliopistossa.


Shanghai & Sanya, Kiina 2010
Eero vietti neljä kuukautta vaihto-opiskellen Shanghaissa, jonne meikäläinen lensi lopuksi perässä (muutamien vastoinkäymisten jälkeen pari päivää myöhässä). Yltiömoderni ja perinteinen Kiina kohtasi kaupungissa kyllä mielenkiintoisella tavalla. Reissusta jäi erityisesti mieleen ehkä kaupungin symboliksi laskettavassa Oriental Pearl Towerissa vierailu, jonka läpinäkyvä lattia oli melko kuumottava. Ja tornin sisällä oli vuoristorata, joka oli muuten ensimmäinen (ja varmaan viimeinen :D) vuoristorata jossa olen ollut. Kaikenlaista jännää tuli kyllä koettua, kun Eero osasi löytää parhaat paikat. Myös kiinalaisten opiskelijoiden tapaaminen oli mielenkiintoista, sillä heillä tuntui olevan varsin erilainen ajatusmaailma. Kiinan sisäisellä lennolla lensimme myös Kiinan eteläisimpään kolkkaan Hainanin saarelle Sanyalle, joka ei ollut aivan sellainen paratiisisaari kuin kuvittelimme. Saari olikin venäläisten lomaparatiisi, mutta onneksi itse olimme reissussa sesongin ulkopuolella.

Aurinko häikäisi Kiinan eteläisimmällä rannalla

Calpe, Espanja 2011
Löysimme edullisen pakettimatkan(!) Espanjaan, ja sain vihdoin ensikosketuksen Manner-Espanjaan ja pääsin myös hieman käyttämään kieltä – tosin huomasin että kielitaitoni oli pahasti ruosteessa, olihan lukiosta jo monta vuotta. Reissusta jäi mieleen kiipeäminen kukkulalle, mikä oli paikoitellen hieman liiankin hurjaa menoa meikäläiselle. Muistan miten valkoiset tennarini värjäytyivät ruskeaksi hiekasta, ja reissusta palattuamme piti osallistua kaverini polttareihin samoilla silmillä ja niillä likaisilla tennareilla. Mieleen jäi myös kalamarketti, jossa kalastajat punnitsivat miekkakaloja ja huutelivat ääneen niiden painoja, jotka huitelivat lähes sadassa kilossa. Niin ja kävimmehän myös seilaamassa katamaraanilla, jonka läpinäkyvästä pohjasta sai ihmeteltyä kaloja.


Trapani, Sisilia 2012
Tuona kesänä Rayanair liikennöi Tampereelta Trapaniin, joten päätimme hyödyntää kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja käydä samalla moikkaamassa kavereita Tampereella. Trapani oli oikein sopivan kokoinen ja sympaattinen merenrantakaupunki. Vieressä kohosi vuori, jonka kukkulalla olevassa Ericen historiallisessa kaupunkissa vierailimme myös. Paikka oli kyllä lumoava ja sinne vievä gongolihissikyyti kauniissa maisemissa myös hieno kokemus. Teimme myös veneretken erääseen kalastajakylään ja matkalla sai hypätä uimaan. Hui, en ole ennen uinut tuollalailla syvässä vedessä!


Hong Kong, Shenzhen & Yangshuo, Kiina 2012
2012 palasimme jälleen Kiinaan, sillä Eeron suomalainen kaveri oli päätynyt töihin Shenzheniin. Lensimme HongKongiin, jonka kaoottisesta fiiliksestä emme liiemmin pitäneet. Parin päivää fiilistelimme monia Shanghaista tuttuja kiinalaisia juttuja, kunnes ylitimme rajan ja jatkoimme Shenzheniin. Paikallisessa seurassa pääsi tutustumaan kaikkeen jännään, ja illallisilta löytyi lautaselta kyllä kaikenlaista ihmeellistä jota en ikimaailmassa olisi itse tullut tilanneeksi – kiinalaiseen tapaan kun pöytä tilataan täyteen ruokia kaikkien jaettavaksi. Tulipa maistettua muun muassa possun korvaa ja sammakkoa. Katuruokana maistelimme puolestaan ankankauloja ja jotain bambumaista keppiä (sokeriruokoa?), jota jauhettiin suussa sen makean mehun takia ja puuaines syljettiin pois. Ihmetystä riitti myös lukemattomissa tavaraloissa, jotka perustuivat kokonaan feikkituotteisiin. Reissun kohokohtana taisi olla matka sokeritoppavuorten keskelle Yangshuohon, josta olen kirjoittanut enemmän täällä.

Vähän ankan kauloja tyttöjen kanssa
Budapest, Unkari 2013
Juhannuksena 2013 havahduimme siihen, ettei meillä ollut minkäänlaisia suunnitelmia. Niinpä nappasimme edulliset äkkilähdöt, ja suuntasimme Budapestiin. Reissusta teinkin ihkaensimmäisen varsinaisen postauksen blogiin: Juhannus Budapestissä. Reissusta jäi mieleen kiireetön kaupungilla haahuilu helteessä.


Amsterdam, Hollanti 2013
Ystäväni ollessa vaihto-opiskelemassa Amsterdamissa saimme oivan syyn vihdoin vierailla kaupungissa. Kaupungiin tuli tutustuttua tietysti pyörän selässä. Päällimmäisenä mieleen on jäänyt kauniit kanaalit, loputon sade, pannukakut ja stroopwafelit. Amsterdamin reissusta olen kertonut täällä ja täällä.Espanja + Portugali 2014
Vuodesta 2014 olin aika tarkalleen puolet maailmalla ja puolet Suomessa, sillä reilu viisi kuukautta vierähti Espanjassa kun olin Salamancassa vaihto-opiskelemassa. Juttuja Espanjasta ja Salamancasta löytyy pilvin pimein blogista samannimisten tägien alta. Vaihdon aikana ehdin matkustaa Valladolidiin, Ciudad Rodrigoon härkäkarnevaaleille, Ávilaan, Guijueloon, Sevillaan, Cádiziin, Segoviaan, Portugalin Portoon, Lissaboniin, Sintraan ja Cascaisiin sekä tietenkin Madridiin useamman kerran.San Diego, Kalifornia, Yhdysvallat 2014
Syksyllä 2014 suuntasimme erään markkinoinnin kurssiporukan kanssa San Diegoon. Matka oli osa kurssia, ja vierailimme erilaisilla yrityksissä ja teimme pieniä tehtäviä, joiden oli tarkoitus edesauttaa kurssityön tekemisessä. Lisäksi osallistuimme myös San Diego State Universityn markkinoinnin luennoille. Reissu oli kyllä erilaisuudessaan ikimuistoinen ja samalla ensikosketus Yhdysvaltoihin. Lisää reissusta täällä, täällä ja täällä.


Gdansk, Puola 2015
Gdanskiin lähdimme melko lyhyellä varoitusajalla – noin lähelle on kyllä vähän liiankin helppoa matkustaa. Muistan sään olleen harmaa ja kylmä, mutta kaupunki näyttäytyi siitä huolimatta kauniina. Lisää täällä ja täällä.

Malesia, Indonesia & Singapore 2015
Keväällä 2015 reissasimme kokonaiset kuusi viikkoa Kaakkois-Aasiassa. Lennot olivat Tukholmasta, jonne ensin seilasimme laivalla ja ehdimme viettää jonkin aikaa kaupungissa pyörienkin. Parin päivän Kuala Lumpurin vilskeen ihmettelyn jälkeen jatkoimme Langkawin saarelle, jossa apinat vilistivät mökkimme ympärillä. Päivät kuluivat rannalla, saarihyppelyreissulla ja skootteriajelulla (juttuja täällä, täällä, täällä ja täällä). Matka jatkui lautalla Penangin saarelle rappioromanttiseen Georgetowniin, ja sieltä Singaporen kautta Batamille moikkaamaan kavereita. Yhdessä reissasimme Lake Toballe, joka oli kyllä aivan ainutlaatuinen paikka vesiputouksineen ja sympaattisine batak-taloineen. Singaporen ja Mersingin kautta matka jatkui pikkuruiselle Tiomanin paratiisisaarelle, jossa päivät kuluivat rentoutuen, vesiputousta ihmettelen ja snorklaillen. Reissu oli kyllä kaikinpuolin aivan uskomaton! <3


Tallinna, Viro 2015
Yhden päivän Tallinnan minireissuun suuntasimme extempore kahden päivän varoitusajalla. Olimme suunnitelleet iät ja ajat menevämme Tallinnaan, ja vihdoin saimme repäistyä ja lähdettyä. Lisää miniminireissusta täällä.


Italia 2016
Ystäväni ollessa vaihdossa Roomassa, saimme jälleen oivan syyn lähteä reissuun. Lensimme ensin pariksi päiväksi Roomaan, josta matkasimme junalla La Speziaan ja Cinque Terren kyliin. Jatkoimme yhdeksi yöksi Veronaan, josta vuokra-autolla huristelimme Dolomiiteille ihastelemaan aivan uudenlaista ympäristöä vuoristoseudulle. Lyhyen piipahduksen teimme myös kuvankauniilla Gardajärvellä. Maisemat olivat kyllä etenkin noilla vuoristoseuduilla uskomattoman kauniit ja Rooman historia vaikuttava.


Italia, Slovenia & Kroatia 2017
Kuinka ollakaan, myös viime keväänä suuntasimme edullisten lentojen perässä Italiaan, vaikka pääosan reissusta vietimmekin Sloveniassa ja Kroatiassa. Slovenian Bled oli hurjan kaunis, mutta vähän liiaksi turistien valtaama. Vintgarin rotkossakaan ei tarvinnut olla yksin, mutta vuoristossa onneksi oli luonnonrauhaa. Kroatiassa ehdimme tutustua muun muassa rouheaan Rovinjiin sekä historialliseen Pulaan. Reissun kohokohta oli sympaattinen Piran, joka olisi ollut paljon parempi lopetus reissulle kuin ylikallis ja ruuhkainen Venetsia.


Lontoo, Iso-Britannia 2017
Eerolla oli työmatka Lontooseen, joka on ollut pitkään to do -listalla, joten niinpä lensin perässä kaupunkiin. Olimme ehkä kuulleet liikaa hehkutusta Lontoosta, sillä meille ei aivan selvinnyt mikä kaupungissa on niin hienoa. Lontoon reissufiiliksiä löytyy täältä ja täältä.


Salamanca ja Madrid, Espanja 2018
Teimme vajaan viikon reissuun rakkaaseen vaihtokaupunkiini Salamancaan yhdessä Eeron isän ja tämän vaimon kanssa. Reissu oli vähän kuin palkinto remonttiavusta. Pelkäsin rikkoutuisiko kaupungin taika jos vierailisin siellä uudelleen, mutta onneksi Salamanca oli juuri sellainen kuin muistinkin. <3


Huh, kaikenlaista sitä on tullut koettua ja kauas on (kirjaimellisestikin) tultu tuosta varovaisesta Turkin reissusta. Seuraava reissu odottaakin jo nurkan takana, sormet syyhyten odotan jo lisää väritettävää karttaan! Tänä iltana on meinaan tarkoitus seilata Ruotsiin ja autoilla heti aamusta kohti Norjan vuonoja! Ser deg!

Todos los lugares  en los que he viajado

Besos, Hansu

1 kommentti:

  1. Olet kyllä jo ehtiny monta maata nähdä. Miten ihmeessä nuo lapsuuden reissujen yksityiskohdatkin muistat?
    ems

    VastaaPoista

Kommentit piristävät päivää aina! <3