sunnuntai 14. heinäkuuta 2019

Pehmeä nutellatiramisu roomalaisen Pompin tapaan

Vierailessamme Roomassa saimme matkaoppaaksemme ystäväni, joka oli tuohon aikaan vaihto-opiskelemassa kaupungissa. Hän tiesi, että kaupungin – ja ehkä koko Italian – parhaat tiramisut tarjottiin Pompi-nimisessä paikassa. Pompin kahvilan koruttomuus puhui omaa kieltään: mikäli paikassa ei  juuri ole istumapaikkoja ja sisustus on minimalistisen karu, on itse tuotteen oltava loistava. Ja olihan se. Mutta Pompin tiramisut eivät olleet kuin mikä tahansa tiramisu. Koostumus oli hyvin ilmava ja vaahtoisa. Kaiken kukkuraksi tiramisuja sai eri makuja: mansikkaa, banaania, nutellaa... Verkkosivuja kurkkaamalla selviää kausimaun olevan jännittävästi piña colada. Yritin tallentaa päähäni koostumuksen ja maut, ja päätin yrittää jäljitellä vastaavaa lopputulosta kotona. Koko homma on vähän jäänyt unholaan, vaikka olin jopa löytänyt netin syövereistä jonkun ohjeen, jossa myös yritetään jäljitellä Pompin tiramisua. Nyt vihdoin sain aikaiseksi kokeilla tuota ohjetta, ja lopputulos oli kyllä aika maistuva. Nyt pitäisi enää lähteä Roomaan vertailureissulle... Tämä ohje siis on nutellalla maustettu, mutta Pompin tyyliin tuon maustetun osan voinee vaihtaa vaikka miksi tahansa muuksikin – tai jättää maustamatta ja kostuttaa keksit perinteiseen tapaan marsala-viinillä kahvin lisäksi.

Nutellatiramisu Pompin tapaan (iso annos, n. 6–8 hlö):
  • 4 munaa
  • 4 rkl sokeria
  • iso kuppi vahvaa kahvia
  • n. 1 dl nutellaa
  • 1 prk (250 g) mascarponea
  • 2 dl vispikermaa
  • paketti savoiardi-keksejä
  • koristeluun: n. 1 rkl tummaa kaakaojauhetta, suklaarouhetta ja/tai hasselpähkinärouhetta1. Erottele munat. Lisää keltuaisiin 1 rkl sokeria, ja vatkaa vaahdoksi. Sekoita joukkoon mascarpone.

2. Erota seoksesta puolet toiseen kulhoon, ja sekoita siihen nutella.

3. Jatka ei-nutellaseoksen vatkaamista hetken lisäten samalla mukaan 2 rkl sokeria.

4. Vaahdota erillisessä kulhossa kerma, johon on lisätty 1 rkl sokeria. Jaa vaahto kahteen osaan, ja kääntele varovasti kumpaankin keltuaisseokseen.

5. Vaahdota erillisessä kulhossa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Jaa tämäkin kahtia ja kääntele kumpaankin aiempaan seokseen. Vaahtoseoksia on nyt kaksi, nutellalla maustettu ja tavallinen.

6. Kastele keksit hyvin vahvassa kahvissa ja lado riviin vuoan pohjalle. (Toki tiramisun voi koota valmiiksi annoksiksi vaikkapa laseihin. Itse tein yhden pienemmän vuoan ja yhden himpun verran isomman.) Lusikoi keksien päälle nutellavaahto, ja sen päälle vaalea vaahto. Asettele toinen kerros kahvissa dipattuja keksejä ja lusikoi jälleen päälle nutellavaahto ja vaalea vaahto. Viimeistele lopuksi tomuttamalla päälle kaakaojauhetta siivilän läpi. Anna vetäytyä hetken jääkaapissa ennen tarjoilua. Viimeistele halutessasi suklaarouheella ja hasselpähkinärouheella.

Buon appetito!

Besos, Hansu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit piristävät päivää aina! <3