tiistai 9. heinäkuuta 2019

Paras vegelasagne


Viimeisimmällä Salamancan visiitillä kävimme tietenkin monta kertaa syömässä lempiravintolassani Mandalassa. Listalle oli tullut monia uusia kasvisruokia, ja tulin kokeilleeksi kasvislasagnea. Ja tuo kasvislasagne oli ehkä parasta syömääni lasagnea koskaan. Kerran yritin jäljitellä samaa lopputulosta kotona siinä kuitenkaan onnistumatta, mutta tämän esikuvani nimissä onnistuin kehittämään lähestulkoon yhtä hyvän vegelasagnen.

Aina kun ryhdyn lasagnen tekoon, teen sitä samalla vaivalla ison satsin. Meidän uunivuoat ovat kaikki melko pieniä, joten teen yleensä kaksi tällaista pienempää vuoallista, joten mittasuhteet saattavat hieman erota jos lasagnen tekee yhteen isompaan vuokaan.



Vegelasagne n. 8 annosta:
  • 2 prk (2x 390 g) Pirkka valkosipulinen tomaattimurska
  • n. 2 dl tummaa soijarouhetta (VegeSun)
  • 1-2 sipulia
  • kasvisliemikuutio tai n. 3 tl kasvisliemijauhetta (itsellä käytössä Reformi Luomu kasvisliemijauhe)
  • n. 1-2 tl sokeria
  • suolaa, mustapippuria
  • yrttejä maun mukaan (heitin kaapin perältä Välimeren yrttiseosta ja kuivattua basilikaa, sekä runsaasti tuoretta persiljaa)
  • ruokaöljyä, voita tms
  • 250 g ricottaa (Galbani)
  • 1 iso kesäkurpitsa
  • n. 3-4 tomaattia
  • n. 250 g juustoraastetta
  • pinaattilasagnelevyjä


1.Valmista tomaattikastike ja jätä se muhimaan miedolla lämmöllä muiden valmisteluiden ajaksi: Pilko sipuli ja kuullota pannulla. Lisää pannulle rasvaa sekä kuiva soijarouhe. Paista hetki melko miedolla lämmöllä. Lisää tomaattimurska pannulle sekä pari–kolme desiä vettä samalla huuhtoen tomaattimurskapurkeista jämät kastikkeen sekaan. Mausta kasvisliemijauheella, sokerilla, suolalla ja pippurilla sekä yrteillä. Myös valkosipulia voi lisätä jos siltä tuntuu. Maista ja mausta lisää: kastikkeen pitäisi jo tässä vaiheessa maistua maukkaalta ja täyteläiseltä, suolaa voi olla ihan pikkiriikkisen liioitellustikin.

2. Valmistele kasvikset. Viipaloi tomaatit ohuiksi siivuiksi. Jaa kesäkurpitsa kolmeen osaan: Pätkäise päädystä pieni pala ja viipaloi siivuiksi (koristelua varten). Halkaise loput kesäkurpitsasta pituussuunnasta, ja höylää juustohöylällä molemmat puolet ohuiksi siivuiksi. Öljyä tai voitele lasagnevuoka huolella.

3. Lado ainekset vuokaan: tomaattikastikekerrokset kesäkurpitsalla ja tomaatilla, ja keskelle paksu kerros ricottaa. Halutessaan ricottaa voi jatkaa/keventää kermaviilillä.
Itse ladoin seuraavassa järjestyksessä: pohjalle lasagnelevyt, jonka päälle tomaattikastiketta ja kesäkurpitsasuikaleita. Seuraavaan kerrokseen lasagnelevyt, tomaattikastike, kesäkurpitsasuikaleet, tomaattiviipaleet ja vähän juustoraastetta. Seuraavaan kerrokseen lasagnelevyt, hieman tomaattikastiketta ja paljon ricottaa. Sitten taas lasagnelevyt, tomaattikastiketta ja kesäkurpitsasuikaleita. Päällimäiseen kerrokseen lasagnelevyjen päälle vähän tomaattikastiketta, kesäkurpitsa- ja tomaattiviipaleet sekä runsaasti juustoraastetta.

4. Kypsennä uunissa n.175-200 asteessa 40-50 minuuttia.

Lasagnen voinee muuntaa vegaaniseksi korvaamalla ricotan vegaanisella tuorejuustolla ja juustoraasteen vegaanijuustolla. Soijarouheen tilalle sopinee myös linssit, ja ensi kerralla ajattelin kokeilla ricotan tilalla fetaa.



Besos, Hansu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit piristävät päivää aina! <3