perjantai 23. marraskuuta 2018

"Postre Chacaras" - tiramisutyylinen juustokakku

La Gomeran reissulle söimme useana iltana lähimmässä ravintolassa Las Chacarasissa, jota uskallan väittää saaren parhaaksi hinta-laatusuhteeltaan. Ainakin La Gomeran "pääkaupungissa" San Sebastianissa sekä rantakohde Valle Gran Rey'ssä tuntui, että ravintolatarjonta oli huomattavasti enemmän turisteille suunnattu ja hintatasokin hiukan korkeampi. "Kotikylässämme" Hermiguassa sen sijaan taisi olla kokonaisuudessaan 3-4 ravintolaa, joista lähimpään suuntasimme heti tokana iltana (ekana iltana piti tyytyä itsetehtyyn sapuskaan kun ravintolat olivat kiinni halloweenin takia, ja seuraavana päivänä oli pyhäinpäivä, el día de todos los santos). Epäuskoisina ilmettelimme ruokalistaa, että miten annokset voivat olla niin edullisia, useita euroja halvempia kuin muualla. Eihän noilla hinnoilla laatua voisi saada... Esimerkiksi liharuoat olivat 7-9 euroa, kala-annokset 8-13 euroa, alkupalat ja jälkiruuat nelisen euroa. Kolmen ruokalajin illallisemme viineineen, leipineen ja mojoineen jäivät joka kerta noin neljäänkymppiin. Ja silti ruuan maku, esillepano ja palvelun taso olivat ensiluokkaisia, käsittämätöntä!

Postre Chacaras, alkuperäinen versio

Yhtenä iltana tilasimme yhteisiksi jälkiruuiksi leche asadon ("paahdettu maito", joka kuitenkin osoittautui flanin kaltaiseksi "makeaksi munakkaaksi") ja paikan nimikkojälkiruoan "postre Chacarasin". Syötyämme tarjoilija hieman virnuillen tiedusteli, kummasta pidimme enemmän, ja jouduimme myöntämään, että kyllä se nimikkojälkkäri vei voiton. Seuraavalla kerralla tilasin listaa vilkaisematta kaksi postre Chacarasia, ja tarjoilija vielä vitsaili, että ihan oikeastiko nyt otamme omat jälkkärit emmekä jakaisi. Syystäkin saavat olla ylpeitä, kyllä jälkkäri sen verran hyvää oli.



Kokatessani Kanarian herkkuja, ei siis ollut epäilystäkään mitä tekisin jälkiruoaksi. Harmi vain, ettei mulla ollut aavistustakaan, mitä tuohon samettisen pehmeään jälkiruokaan tulisi. Mauissa oli hyvin paljon tiramisua henkiviä osia, joten tämän päätelmän pohjalta kehittelin postre Chacarasista oman versioni.

"Postre  Chacaras":
  • 2 prk mascarponea (á 250g)
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1/2 vaniljatanko
  • n. 3/4 dl sokeria
  • vahvaa kahvia sokerilla
  • 2 tl kaakaojauhetta
  • 2 tl pikakahvijauhetta
  • valmiskakkupohja (miel. tumma kaakao)
  • 3 liivatelehteä
  • 2 rkl maitoa
  • vaahterasiirappia tarjoiluun

Aseta irtopohjakakkuvuoan pohjalle leivinpaperi ja vuoan reunoille voi sipaista vähän öljyä. Leikkaa valmiskakkupohjalevy oikean kokoiseksi, ja aseta vuoan pohjalle. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Kostuta pohja vahvalla kahvilla (huom. kostuttamisen kanssa kannattaa jopa liioitella). Kostuttamiseen voisi myös sopia tiramisun tapaan pieni tilkka marsalaviiniä tai amarettoa, mutta meidän kaapeista ei löytynyt mitään sopivaa. Sekoita kaakaojauhe ja pikakahvijauhe keskenään ja tomuta pohjan päälle siivilän läpi tasainen kerros. 



Notkista mascarpone sähkövatkaimella ja sekoita joukkoon sokeri ja vaniljatangon siemenet. Vaahdota kerma. Kuumenna maito lasissa vaikkapa mikrossa, ja lisää liotetut liivatelehdet maitoon. Sekoita jotta liivate liukenee ja maito vähän jäähtyy. Kaada seos mascarponen joukkoon. Kääntele lopuksi sekaan myös kermavaahto. Kaada seos lopuksi vuokaan, peitä kelmulla ja anna hyytyä vähintään pari tuntia jääkaapissa.

Tarjoile siirapin kanssa. Itse tarjosin kakun alkuperäiseen tyyliin gomeralaisen palmusiirapin kanssa, mutta esimerkiksi vaahterasiirappi käynee paremman puutteessa. Oma versioni ei ihan yltänyt esikuvansa tasolle, mutta ei se kovin huono voinut olla, kun vieraisiin upposi kerralla koko kakku!

PS. Chacaras tarkoittaa erästä Kanarialaista perinteistä soitinta, vähän niinkuin kastanjetit mutta paljon massiivisemmat. Näillä soittimilla on tärkeä osa erityisesti La Gomeran ja El Hierron kansanmusiikissa.

Traté de hacer un postre que comimos en La Gomera. No tengo ningúna idea de lo que contenía el postre, pero hice mi version de mascarpone y nata montada. 

Besos, Hansu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit piristävät päivää aina! <3