torstai 29. joulukuuta 2016

Itse tehtyä saippuaa lahjaksi


Tänä jouluna keksin näperrellä lahjapaketteihin pikkuisia saippuapaloja. Homma osoittautui todella helpoksi valmiin saippuamassan avulla (tosin jonain päivänä haluaisin kyllä kokeilla saippuan valmistusta aivan alusta asti), joka oli kaiken lisäksi melko edullistakin – melkeinpä siis halpaa kuin saippua. Kilo saippuamassaa maksoi 14 euroa, eikä massaa kulunut näihin pikkusaippuoihin kuin 200 grammaa.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan saippuamassa siis sulatetaan mikrossa tai vesihauteessa, ja mukaan sekoitetaan mahdolliset tuoksut, väriaineet ja mitä nyt haluaakaan, ja seos valutetaan muottiin. Itse lisäsin mukaan macadamiapähkinäöljyä ja hunajaa sekä tuoksuksi aromaterapeuttista appelsiiniöljyä. Appelsiiniöljyn luvataan piristävän mielialaa, vähentävän stressiä ja hermostuneisuutta sekä lievittävän kipuja. Appelsiinista innostuneena lisäsin muutamaan saippuapalaan myös raastettua appelsiinin kuorta. Mitään väriaineita en lisännyt massaan. (Sellainen vinkki, että jos massaa haluaa värjätä niin värin on oltava rasvaliukoista tai muuten värjääntyy saippuan sijaan pesuvesi ja kädet.)

Ohjeiden mukaan hunajaa voi maksimissaan lisätä 10 % saippuan painosta, mutta muiden aineiden määriä ei kerrottu, ja lopulta teinkin seoksen aika mututuntumalla enkä uskaltanut öljyäkään lisätä tuota 10 %:a enempää. Ohjeissa neuvottiin myös ettei hunajaa saa keittää ettei sen hyvät ominaisuudet kärsi.

200 g saippuamassaa kohden käytin:
 • noin 2 rkl hunajaa
 • noin 2 rkl macadamiaöljyä
 • melko reilusti appelsiiniöljyä, ehkä noin 1 tl
 • noin 1 rkl appelsiininkuorta

Valmiit saippuapalat säilyvät huoneenlämmössä, mutta niihin saattaa ilmaantua valkoinen homemainen kerros. Se on kuitenkin vain kuivunutta saippuaa eikä hometta.


Barras de jabón caseras para regalar

Besos, Hansu

3 kommenttia:

 1. Moi! Millaista hunajaa näytit? Suomalaista, ulkolaista, juoksevaa, kiinteää? Kiitos jos vielä vaivaudut vastaamaan. Anne

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En nyt enää tarkkaan muista, mutta varmaan jotain mitä yleensäkin kaapissa on, eli juoksevaa ja varmaankin suomalaista.

   Poista
  2. Ok, kiitos. Anne

   Poista

Kommentit piristävät päivää aina! <3