perjantai 21. helmikuuta 2014

Bienvenidos a Salamanca

Nyt kun kaupunkiin on päässyt hieman enemmän tutustumaan, ajattelin kirjotella tällaisen pienen esittelyn Salamancasta. Useille olenkin sanonut että Salamanca on kuin Espanjan Turku: saman kokoinen, saman verran ihmisiä, yliopistokaupunki joka elää opiskelijoista, omaa pitkän historian ja halkoopa kaupunkia jokikin.

Salamanca sijaitsee länsi-Espanjassa Kastilia ja Leónissa, joka on Espanjan suurin itsehallintoalue. Väestöltään Salamanca on Kastilia ja Leónin suurin heti Valladolidin jälkeen. Lähin suurkaupunki on siis Madrid, jonne pääsee junalla tai bussilla kahdessa ja puolessa tunnissa. Lisäksi Portugalin rajalle on matkaa noin 80 kilometriä, eli Salamanca sijaitsee lähestulkoon Iberian niemimaan keskipisteessä.Salamanca sijaitsee 798 metriä merenpinnan yläpuolella keski-Espanjan llanura-ilmastoalueella, jolle on ominaista suuret kontrastit säässä. Talvet ovat melko kylmiä eikä lumikaan ole välttämättä harvinaista. Keväisin sää on vaihteleva ja oikukas: pakkasöitä, myrskytuulia, aamusumuja ja sateita, mutta auringon paistaessa lämpötila kohoaa helposti lähelle viittätoista. Kesät puolestaan ovat kuumia ja kuivia. Ilmasto on ihanteellinen muun muassa viljan ja viiniköynnösten viljelyyn.

Vaihtokohteena Salamanca on ihanteellinen, sillä täällä puhutaan sitä puhtainta espanjaa ilman mitään kummallisia aksentteja. Espanjassahan puhutaan neljää eri kieltä: castellanoa eli espanjaa, gallegoa eli galician kieltä, katalaania ja baskin kieltä. Siinäpä sitten iloisesti menevät hieman sekaisin eri kielialueet ja sanoja saatetaan lausua eri tavalla maan eri osissa. Lisäksi Salamancan yliopisto on yksi Euroopan vanhimmista, sillä se on perustettu vuonna 1218. Yliopisto on Espanjan vanhin (mistä tosin hieman kiistellään Valencian kanssa). Lisäksi Salamancan yliopisto on ensimmäinen oppilaitos Euroopassa, josta käytettiin nimitystä yliopisto. Yliopisto nousi nopeasti arvostetuimpien yliopistojen joukkoon ja on siten Espanjan sivistyksen kehto. Opiskelijalle kaupunki on myös täydellisen kokoinen, sillä joka paikkaan voi kävellä, mutta silti jokaiselle päivälle riittänee uutta nähtävää.

Salamanca tunnetaan upeasta arkkitehtuuristaan ja kaupungin vanha osa onkin listattu Unescon maailmanperintokohteeksi. Onpa kaupunkia luonnehdittu myös kultaiseksi kaupungiksi, kellertävien kivitalojen hohtaessa kultaisena ilta-auringossa. Kaupungin ja yliopiston tunnus on sammakko, jota kuitenkin näkee lähinnä vain turistikrääsässä ja muutamassa yksityiskohdassa kaupungilla kun oikein tarkkana on. Nähtävyyksiä ovat muun muassa monet kirkot ja katedraalit, yliopiston vanhat rakennukset, simpukkatalo, Plaza mayor ja Tormes-joen ympäristö roomalaisine siltoineen. Näistä kirjoittelen myöhemmin lisää kunhan olen niihin ehtinyt paremmin tutustua!

Kaupunki ja sen tunnelma jo itsessään on nähtävyys: aito espanjalaisuus, eloisat ihmiset, juhlat ja esitykset, tunnelmalliset kahvilat ja tapas-ravintolat. Vanha kaupunki on enimmäkseen vain jalankulkijoiden käytössä ja iloinen puheensorina kaikuu kaduilla kiviseinistä. Kaupungin kaduilla kävellessä upeita rakennuksia ihastellen tulee väkisinkin iloiseksi.

Salamanca es sorprendentemente parecido a Turku, mi ciudad natal: la superficie y la población casi iguales, la ciudad universitaria muy vieja y la ciudad atravesada por un río. Salamanca está ubicado en Castilla y León y es la segunda área más poblada de la comunidad tras Valladolid. Madrid es el metrópoli más cercano y desde Salamanca hay solo 80 kilómetros a la frontera de Portugal.
Salamanca es una ciudad ideal para hacer intercambio estudiantil, porque se habla castellano el más puro y la universidad es una de más antiguas en Europea. Además, el tamaño de la ciudad es perfecto: se puede ir a pie a todos los sitios. Salamanca es declarada Ciudad Patrimonio de la Humanidad por la Unesco y es conocida por su arquitectura. Los puntos de interés son la Plaza mayor, la Catedral Nueva y Vieja, muchas edificios religiosos, la Casa de las conchas, el Río Tormes y el Puente Romano entre otros.

Besos, Hansu

2 kommenttia:

  1. Kiitti postauksista kuvineen, niin mukavia lukuhetkiä aina täällä !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ollos hyvä, kiva et joku lukee näitä ;) Nykyään menee ihan tuhottomasti aikaakin näihin kun pitää kirjoittaa käännökset, tarkastaa faktat ja selata noin miljoona kuvaa läpi :D

      Poista

Kommentit piristävät päivää aina! <3