tiistai 25. helmikuuta 2014

Sammakkoa mä metsästän

Eräs Salamancan nähtävyyksistä on vanhat yliopistorakennukset sekä etenkin yliopiston päärakennus Calle Librerosilla. Pieni ja kapea katu on täynnä ihania vanhoja rakennuksia eikä aivan heti uskoisi sen johtavan näin mahtipontiseen paikkaan. Paikasta ei kuitenkaan voi erehtyä, sillä yliopiston koristeellista julkisivua tuijottaa ihmisiä lähes mihin aikaan vuorokaudesta tahansa.

Julkisivu kätkee sisäänsä jos jonkinlaisia kuvioita ja salaisuuksia, mutta eniten pällistelijät metsästävät pientä pääkallon päällä istuvaa sammakkoa, josta on tullut yliopiston ja kaupungin symboli. La ranita, pikkusammakko, onkin lähes jokaisen turistikojun myyntivaltti ja sammakon voi bongata mitä ihmeellisemmistä esineistä.

Turistikoju Calle de Meléndezillä
Julkisivun lisäksi yliopiston muutamiin historiallisiin huoneisiin, kuten vanhaan kirjastoon ja planetaariohuoneeseen eli Salamancan taivaaseen (el Cielo de Salamanca) pääsevät turistitkin tutustumaan, mutta itse en ole näissä vielä ennättänyt vierailla.


Mahtipontisen julkisivun lisäksi pällisteltävää riittää el Patio de Escuelas -sisäpihalla, jonka keskellä seisoo Fray Luís de Leónin patsas. Fray Luís de León oli 1500-luvun vapaa-ajattelija, runoilija, tiedemies ja yliopiston luennoitsija. Hänen luennointinsa tosin oli ajalle liian liberaalia ja hän joutui inkvisitiolaitoksen kynsiin. Syytteenä oli raamatun osien kääntäminen kansankielelle. Viiden vuoden tuomion jälkeen hän pääsi jatkamaan keskeytynyttä luentoaan, jota hän jatkoi luontevasti lauseella "aivan kuten eilen olin sanomassa".Mutta niin se sammakko. Olin hieman pettynyt miten helposti bongasin sen seinältä. Sammakko symboloi monia asioita, mutta sanotaanpa sen bongauksen tuottavan onnea opinnoissa, joten toivotaan että onni on myötä nopeasta löytämisestä huolimatta... Etenkin opiskelijaryhmässä liikkuessa sammakon ensimmäinen löytäjä saa tenttionnea. Bongausreissulta palattuani törmäsin muutamiin samoissa aikeissa oleviin tuttuihini, joten ainakin tässä ryhmässä olin ensimmäinen sammakon löytäjä. ;) Olin tosin kuvitellut tuijottavani seinää lumoutuneena piiitkän aikaa, mutta se osui silmiini oikeastaan heti paikalle tultuani. Syynä lienee se, että olin nähnyt sammakosta kuvan, joten tiesin mitä metsästää. Joten varoitus! Mikäli et halua nähdä sammakkoa täällä, älä jatka tätä pidemmälle!

No siinä se nyt on, sammakko kallon päällä!


Uno de los puntos de interés de Salamanca es la Universidad de Salamanca y su fachada en la Calle Libreros. Todo el tiempo hay mucha gente mirando fijamente la fachada y buscando la rana apostada sobre la calavera. Hay también muchos otros secretos en la fachada, pero la rana es el más importante: es el símbolo de la universidad y la ciudad. Encontré la ranita muy fácilmente, casi demasiado fácilmente. Espero que la rana sepa la buena suerte. Además de la fachada la Patio de Escuelas es bastante interesante. En la patio hay la estatua de Fray Luís de León quién fue una poeta, humanista y religioso agustino español de la Escuela Salamantina.

Besos, Hansu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit piristävät päivää aina! <3