perjantai 1. heinäkuuta 2016

Ruokakokeiluja ja oivalluksia


Mainitsinkin jo, että Italian reissun jälkeen teki mieli siistiä ruokavalio sokerittomaksi sekä vähentää hiilihydraatteja (ja gluteenia). Samalla tuli vähennettyä myös maitotuotteet minimiin, ja jotenkin puolivahingossa sitä ajatui kokeilemaan kaikkea uutta ja jännittävää. Yhtäkkiä havahduin, että harvase päivä lautaselta löytyi jokin melko uusi tuttavuus, vaikka se ei alun alkaen ollutkaan kokeilun tarkoitus.
Joskus aikaisemmin kun on ollut puhettta sokerittomuudesta, olen sanonut, että aamumehustani (siis lasillisesta tuoremehua) en varmasti luovu. Aivan todella yllättävän kivuttomasti mehusta luopuminen lopulta kävikin! Olin varma kokeilun jäävän yhteen aamuun. Karsimme ruokavaliosta siis kaiken lisätyn sokerin, mukaan lukien salaatinkastikkeet, ketsupit ynnämuut. Hedelmät ovat edelleen sallittuja, kohtuudella. Sokereiden välttämisen myötä siis kaupan hyllylle sai jättää oikeastaan kaiken tehdastekoisen, vaikkei meillä muutenkaan moisia pahemmin harrasteta. Leipää kannamme edelleen kaupasta, mutta sitäkin hyvin paljon vähemmän kuin aiemmin. (Kannattaa muuten katsoa elokuva That Sugar Film.)

Niin niistä mahtavista ruokaoivalluksistahan piti kertoa... Olen nyrpistellyt nenääni vihersmoothietrendille sillä eiväthän ne vaan voi maistua hyvältä. Täältä sain kuitenkin inspiraatiota kokeilla varovasti pinaattia banaanin, mustikoiden, maapähkinävoin ja kauramaidon kaverina. Ja ei kuulkaa maistunut ollenkaan vihreälle, vaan oli jopa törkeän hyvää! Hieman hurjempaan versioon laitoin avokadoa, pinaattia, soijajogurttia, kauramaitoa ja omenaa. Se maistui jo jonkin verran vihreämmälle, mutta meni vielä. Vau, uusi maailma on auennut, meinaan pinaatti ja avokado ovat molemmat erittäin vaikeita saada sellaiseen alas!

Maitopurkkien sijaan jääkaapissa on sievässä rivissä soija-, kaura- ja riisimaito sekä soijajogurttia. Tosin riisimaito saa vastedes jäädä kauppaan, sillä se toi lähinnä mieleen sushiriisin huuhteluveden. Soijarahka on tosi hyvää, mutta hinta hieman kirpaiseva, joten tavallista rahkaa syön edelleen silloin tällöin. Kasviskermoja kokeilin kukkakaaligratiiniin ja vihannessosekeittoon, mutta molemmissa kerma herottui kökkäreiseksi, joten se kokeilu taitaa jäädä sikseen... Juustoakin löytyy, mutta koska leipää tulee syötyä vähemmän, ei juustoakaan kulu entiseen tahtiin. Maha tuntuu ehkä tykkäävän tästä lähes maidottomuudesta. Aamumehu puolestaan on vaihtunut kivennäisveteen, haalea hanavesi kun ei ainakaan vielä maistu ensimmäisenä aamulla.

Kasvisruokavalioon ei sentään vielä olla vaihdettu, mutta tofua ostin ensi kertaa. Olin aluksi todella skeptinen että tofusta voisi saada maukasta. (Kerran olen ostanut jotain soijarouhetta ja se ruoka lensi kyllä roskiin, Peppikään ei sitä syönyt – tai siis söihän se, kummastellen, ruoka vaan oli pian matolla...) Mutta miten maukasta tofusta tulikaan kun sen antoi olla tovin marinadissa! Parempaa kuin kana, ja toimi loistavasti wokissa. Kanan korvikkeena kokeilin myös ensi kertaa seitiä – Eeron ehkä toiseksi pahinta inhokkiruokaa eikä kyllä itsellänikään kovin lämpimiä muistoja ole kouluruuan harmaista, mauttomista kalamöykyistä. Kyllähän tuo tulisen tomaattikastikekuorrutuksen alla uunissa kypsennettynä upposi. Ehkä uskallan kokeilla toistekin!


Usein lautaselta on löytynyt perinteinen kanapala kasvisten ja riisin kera, joka on kovin tylsä annos ilman mitään kastiketta. Kun kaupan purkkeihin ei tehnyt mieli tarttua, niin pyöräytin itse salsakastikkeen. Meni tortillankin välissä aivan siinä missä kaupan tutut salsatkin, eikä aikaakaan salsan tekemiseen mennyt montaa minuuttia. 

Ja lopputulos? Vatsa on tuntunut rauhallisemmalta ja turvotus kropassa vähentynyt huomattavasti. En osaa sanoa olenko ollut pirteämpi, sillä aurinkokin varmasti vaikuttaa piristävästi. Eero sanoo olleensa huomattavasti virkeämpi ja että treenit kulkevat paremmin. (Kuulemma housutkin ovat alkaneet lököttää ilman että kiloja on varsinaisesti lähtenyt?) Juhannuksena tuli syötyä tietenkin hyvällä omalla tunnolla kaikkea mahdollista, ja tällä viikolla on kyllä väsyttänyt todella paljon, vatsa oikutellut ja naamakin kukkii. Liekö ruokavalio tehnyt siis sittenkin ihmeitä. Sokeriton, maidoton ja vähägluteiininen kokeilu siis jatkukoon kunnes saadaan parempia empiirisiä tuloksia. Ja joo, reseptejä tulee jakoon myöhemmin.

Durante las últimas semanas probé la dieta sin azúcar, leche, gluten, aditivos y encontré muchísimos nuevos alimentos.

Besos, Hansu

2 kommenttia:

  1. Aika samalla mennään täälläkin, vaikka en ole voinut vielä täysin karkittomaksi (taas) siirtyä. :D Mutta aamuisin pyöräytän lehtikaali (1iso)-pinaatti 2 kourallista -1/2 banaani- 1dl mansikka- 1/2 omenasmoothien (ja 1dl että), josta riittää vielä illaksikin. On vihreää, mutta oikeasti hyvää :D Mietoa verrattuna siihen, kuinka paljon siinä onkaan vihreitä juttuja.

    VastaaPoista
  2. Kuulostaa kyllä potentiaalisen hyvältä, lehtikaalia ajattelinkin seuraavaksi varovasti kokeilla kun sekään ei sellaisenaan kovin hyvin uppoa. :)

    VastaaPoista

Kommentit piristävät päivää aina! <3