keskiviikko 3. lokakuuta 2018

Kaupunkitunnelmia Norjasta: Stavanger


Norjan kaupunkikohteista listallamme oli alunperin Bergen, Stavanger, Ålesund ja Trondheim, tosin oli selvää että tuskin ehtisimme kaikissa käymään. Stavangerin tunsin entuudestaan lähinnä sen vanhan kaupungin ansiosta, se kun näkyy melko tiuhaan Instagramissa. Olimme joka tapauksessa lähistöllä, koska olimme suuntaamassa Preikestolenille, ja kun tuli hurja myrskyvaroitus, päätimme siirtyä hotelliin kaupungin suojaan. Stavanger on Norjan neljänneksi suurin kaupunki sekä Norjan "öljypääkaupunki". Turisteja se houkuttaa lähinnä siksi, koska se sijaitsee lähellä Norjan ehkä kuuluisinta nähtävyyttä Preikestolenia sekä hurjaa Krejagboltenia. Myös söpö vanha kaupunki sekä runsas katutaide houkuttelevat turisteja.

Kivan näköinen asuinalueHotellimme oli hieman keskustasta syrjässä, ja keskustaan piti kävellä jonkin asuinalueen läpi. Tuo alue oli kyllä aivan todella söpö – vierivieressä valkoisia puutaloja vähän samaan tapaan kuin vanhassa kaupungissa, vaikka alue oli selvästi paljon uudempi. Olin bongannut Tripadvisorista erään kehutun ja edullisen (n.15€/annos) ruokapaikan, joka tarjosi fuusioruokaa aasialaiseen tyyliin, ja tätä etsiessämme kävelimme ydinkeskustasta hieman eri suuntaan ja ehdimme nähdä vähän eri kulmia. Tässä vaiheessa ei onneksi satanut, niin oli ihan mukava kävellä ja tutkia paikkoja. Fortoun ruoka oli ihan mukiinmenevää, ei superkehuttavaa mutta varmasti parempaa kuin muut Tripadvisorin edulliset paikat eli kebabbilat, joita näkyikin laitakaupungilla runsaasti. Fortoussa ei ollut erikseen tilaa ruokailulle, vaan meidät ohjattiin viereiseen tunnelmalliseen pubiin odottelemaan ja syömään.

Bahn mi -vietnamilaistyylinen patonki (125kr)


Syötyämme suuntasimme keskustaan ja vanhaan kaupunkiin. Mielestäni keskusta sekä ranta-alue oli tosi kivan näköinen ja tunnelmallinen, mutta Eeroon kaupunki ei tehnyt suurta vaikutusta. Syy saattoi olla isossa määrässä turisteja, sillä rannassa oli iso risteilijä ja terassit täynnä kertakäyttösadetakkiin pukeutuneita humalaisia turisteja. Rannassa oli myös esiintymislava, jossa myöhemmin illalla esiintyi paikallinen Jari Sillanpää, joten kyseessä ei varmaankaan ollut ihan tavallinen torstai-ilta. Ja kyllähän tuo harmaa sääkin vähän söi tunnelmaa. Sateen ripotellessa ja illan jo alkaessa hämärtää teimme vielä kierroksen vanhassa kaupungissa, joka mielestäni oli kyllä todella sympaattinen. Toisaalta Instagramin supersöpöt otokset paikasta olivat ehkä asettaneet riman vähän turhan korkealle, ja odotin vanhalta kaupungilta vieläkin enemmän.

Aamulla olimme ajatelleet vielä käydä kuuluisassa öljymuseossa, mutta lopulta totesimme ettei se ehkä kiinnostanut niin paljon, että olisimme halunneet pulittaa korkean sisäänpääsymaksun (20€/hlö) ja kävellä kaupungin halki kaatosateessa. Herkuttelimme sen sijaan pitkän kaavan mukaan aamupalabuffetissa, jossa saimme myös maistaa mesjuustoa eli tuota ruskeaa, karamellisoitunutta juustoa (en tykännyt). Toinen hauska juttu aamupalabuffetissa oli kylmä kaakao, jota sai nappia painamalla samaan tapaan kuin tuoremehujakin. Ähky oli jälleen taattu. Miten aamupalabuffeteissa ähky onnistuukin aina yllättämään? Vatsat pulleina suuntasimme kohti Preikestolenia. Hyvä vain, että tuli syötyä kunnolla, sillä seuraavan kunnon aterian saimme vasta myöhään illalla kun kaatosateessa emme meinanneet löytää seuraavaa majapaikkaa.Stavanger – una ciudad bastante bonita cerca de Prekestolen

Besos, Hansu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit piristävät päivää aina! <3