keskiviikko 11. joulukuuta 2019

Itsenäisyyden juhlintaa ja pinkki voileipäkakku

Kylläpä oli taas hieno itsenäisyyspäivä! Meidän kaveripiirille on jo muodostunut perinteinen kaava itsenäisyyden juhlintaan: päivällä Turun kaupungin tarjoama itsenäisyyspäivän konsertti (jonka lippujen jonotus pari viikkoa aikaisemmin on myös jo melkoinen perinne) sekä lounas kiinalaisessa ravintolassa. Syy jälkimmäiseen on siinä, että kyseinen Dragon Palace -ravintola sijaitsee lähellä konserttitaloa eikä siellä ole ruuhkaa tuolloin ja on myöskin juhlapyhästä huolimatta avoinna. Lisäksi ravintolassa on iso pyöreä pöytä pyörivällä tarjottimella, joten ruoat voi jakaa ison porukan kesken. (Tosin meitä oli jälleen niin iso porukka, että jakauduimme suosiolla kahteen pöytään.) Illalla perinteinen ohjelma jatkuu ystäväni luona "itsenäisyyspäivän vastaanotolla", jonne väsäämme itse kukin teemaan sopivia herkkuja pöydän täyteen sekä katsomme tietenkin Linnan juhlia. Tänä vuonna osa porukasta pullikoi Linnan juhlien katsomista vastaan, ja poteroitui patjoilla vuorattuun "komerokorsuun" laulamaan maakuntalauluja. Kuuluipa laulujen vaihtuvan välillä myös sitsilauluisiksi eli hauskaa ja kosteaa taisi olla. :D


Tarjoilla oli kyllä taas toinen toistaan ihanampia herkkuja: piparikuorrutettua porkkanakakkua, piparin makuisia donitseja, itsetehtyjä marmeladeja, jouluista jäädykettä, voileipäkakkuja, karjalanpiirakoita sekä poro- ja lohitäytteisiä ruissipsejä. Oma kontribuutioni pöytään oli pinkki voileipäkakku, jossa maistui feta, tsatsiki ja punajuurihummus. Suomalaiset maut saivat siis rinnalleen vähän eksootisempia makuja. Oli muuten ihka ensimmäinen voileipäkakkuni, joka onnistui täydellisesti vaikka olin jo aivan varma, että kakku lässähtäisi heti kun sen ottaa vuoasta! Pyöreät leipäkerrokset oli meinaan rakennettu niin pikkuruisista paloista, etten uskonut niiden pysyvän kasassa. Alkuperäisestä ohjeesta poiketen tein kakun vähän pienempään vuokaan, sillä toinen ostamistani fetapaketeista oli pilaantunut. Niinpä muitakin aineita meni vähän vähemmän, ja kakusta tuli pienempänä entistäkin söpömpi.



Pinkki kasvisvoileipäkakku:


Pohjat:
  • 1 iso pussi (n.535 g) täysjyväpaahtoleipää (esim. Fazer)
  • 2 rkl sitruunanmehua + 1dl vettä kostutukseen
Feta-tsatsiki:
  • 1 pkt (200-250 g) hyvää fetajuustoa
  • n. 250 g kurkkua
  • 1-2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • n.200 g turkkilaista jogurttia
  • 1/2 tl suolaa
  • ripaus mustapippuria
Punajuurihummus:
  • n. 200 g säilykepunajuuria
  • 2 tlk (à 380/230 g) säilykekikherneitä
  • 1-2 valkosipulinkynttä 
  • vettä (tarpeen mukaan, 2 rkl–1 dl)
  • 2 rkl sitruunanmehua
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • 2-3 rkl vaaleaa tahinia
  • 1/2 ruukkua basilikaa hienonnettuna
  1. Valmista fetatsatsiki raastamalla kurkku karkeaksi raasteeksi. Siivilöi ylimääräinen neste pois raasteesta. Murskaa valkosipulinkynnet. Murenna feta, mutta säästä pieni nokare fetaa koristelua varten. Sekoita tsatsikin ainekset keskenään.
  2. Valmista punajuurihummus. Valuta kikherneet ja punajuuret ja soseuta ne sauvasekoittimella. Sekoita joukkoon muut ainekset. Lisää lopuksi vettä, jos tahna tuntuu liian paksulta.
  3. Ota punajuurihummuksesta noin 4 dl (400 g) erilliseen kulhoon ja sekoita joukkoon hienonnettu basilika. Säästä loput hummuksesta kannellisessa rasiassa jääkaapissa koristelua varten.
  4. Leikkaa leipäviipaleista reunat pois. Sekoita vesi ja sitruunanmehu kostutusta varten. Vuoraa pyöreä kakkuvuoka (n.Ø 24 cm) kelmulla niin, että kelmu tulee vuoan reunojen yli. Asettele vuoan pohjalle leipäviipaleita. Täytä aukot pienemmillä leipäpaloilla niin, että vuoan pohja täyttyy tiivisti. Kostuta leivät huolellisesti pullasudin avulla.
  5. Levitä päälle puolet fetatäytteestä. Asettele päälle toinen tiivis leipäkerros ja kostuta se. Levitä seuraavaan kerrokseen basilikalla maustettu punajuurihummus. Tee taas uusi kerros ja levitä loput fetatäytteestä. Lisää viimeinen leipäkerros, kostuta ja peitä kelmulla. Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään pari tuntia.
  6. Kumoa voileipäkakku vadille ja poista kelmut. Levitä punajuurihummus tasaiseksi kerrokseksi voileipäkakun päälle ja reunoille. Koristele kakku. Murustelin päälle vähän fetaa, ja nypin basilikasta pienimpiä lehtiä koristeeksi (koska rucolan versot olivat loppuneen kaupasta. Varalle olin ostanut ituja, mutta nuo basilikan pikkulehdet riittivät onneksi hyvin.)
Besos, Hansu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit piristävät päivää aina! <3