maanantai 15. helmikuuta 2016

Hurahdus Serialiin

Mikä ihme saa ihmisen lähtemään yksin kävelylle jopa -20 asteen pakkasessa? No Serial! Pepin jäädessä kovilla pakkasilla vällyjen väliin tarvoin lumisia polkuja itsekseni ihan vain jotta voisin kuunnella Serialia. Olen jo pitkään kaivannut juoksu- ja kävelylenkeille jotain äänikirjan tapaista seuraksi. Kotona on muutenkin paljon ärsykkeitä, joten päätin, että Serialia kuunnellaan ainoastaan lenkillä. Motivaatio lenkkeilyyn kasvoikin eksponentiaalisesti.

No mikä sitten on Serial? This American Lifen tuottama podcast, jonka ensimmäinen kausi julkaistiin 2014 saavuttaen heti huiman suosion – yli 68 miljoonaa latausta jo vuosi sitten. Toinen kausi eri teemasta on juuri meneillään, ja ajattelin senkin kuunnella jossain vaiheessa. Serialin ykköskausi selvittää vuonna 1999 tapahtunutta teinitytön murhaa. Murhasta tuomittu Adnan Syed istuu edelleen vankilassa, mutta hän ei ole tunnustanut tekoa eikä teolle ole löytynyt myöskään kunnollista motiivia. Toisaalta tuomitulla ei myöskään ole alibia – hän ei muista murhapäivästä oikeastaan mitään. Podcastissa kuunnellaan aitoja kuulustelunauhoja ja esitellään seikkoja Adnania vastaan ja puolesta. Murhahan ei tietenkään tule ratkeamaan, mutta mielenkiintoisinta tässä onkin spekuloida mielessään eri skenaarioita ja tutustua murhatutkimuksen koukeroihin. Pitää nostaa hattua, että vastaavia tapauksia ylipäätänsä pystytään selvittämään, sillä ihmiset valehtelevat – nekin joilla ei ole mitään syytä valehdella.

Serial on siis englanninkielinen ja paikoin kuulustelunauhat ovat suhisevuudessaan haastaavaa kuunneltavaa. Niinpä kuunteluun on keskityttävä tosissaan, eikä lenkillä esimerkiksi jalkojen väsymystä ja jäljellä olevia kilometrejä tule mietittyä. Päinvastoin, tekee mieli kiertää vielä hieman kauampaa, jotta ehtii kuunnella jakson loppuun. Oma tunnelmansa on myös kulkea yksin pimeitä katuja murhatarinaa kuunnellen...

Serialin ensimmäisen kauden podcast-jaksot voi kuunnella täällä ja ne voi myös ladata vaikkapa puhelimeen. Vaikkei murha ratkea, löytävät podcastin tekijät muutamia seikkoja, joiden ansiosta jutun valitus otettiin uudelleen käsittelyyn, ja Adnania kuultiin oikeudessa viime vuoden lopulla. Näistä löytyy lyhyet lisäjaksot täältä. Lisäksi Undisclosed teki juttuun liittyen myös omat podcastinsä.

Onko teillä antaa vinkkejä koukuttavista podcasteista?

Un podcast muy interesante y adictivo: Serial. Los episodios analizan los detalles del asesinato de la adolescente ocurrido en 1999.

Besos, Hansu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit piristävät päivää aina! <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...