sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Jäätelömochit

Sushi-illan jälkiruokana tarjoilin mocheja, eli japanilaisia riisikakkusia. Täytteenä mocheissa on perinteisesti käytetty muun muassa azukipaputahnaa, mutta modernimmat versiot sisältävät jäätelöä. Näihin voi käyttää oikestaan minkä tahansa makuista jäätelöä, mutta esimerkiksi suklaa, mansikka ja mango sopivat enemmän kuin loistavasti. Japanissa yleinen täyte on myös vihreän teen makuinen jäätelö, mutta sitä tuskin saa Suomesta... Makuja voi ideoida vaikkapa täällä.


Ainekset 10–12 mochiin:
95 g riisijauhoa (esim. Risenta)
100 g sokeria
1,5 dl vettä
(elintarvikeväriä)
maissijauhoa leivontaan
n. 1/2 litraa jäätelöä

1. Sekoita riisijauhot, sokeri ja vesi kulhossa. Taikinan kuuluu olla tässä vaiheessa vielä litkua. Itse lisäsin taikinaan pienen tipan punaista väriainetta, vain koska sitä sattui kaapissa olemaan. Periaatteessahan taikinasta pitäisi tulla niin ohutta, että jäätelön väri kuultaa läpi.

2. Peitä kulho kelmulla ja tee kelmuun pieni aukko. Laita mikroon puoliteholle noin kahdeksi minuutiksi. Taikina sakenee hieman, mutta on vielä melko notkeaa. Sekoita perusteellisesti, jotta taikinaan ei jää möykkyjä. Mikrota vielä noin minuutin, kunnes taikinasta tulee sitkeä, melkein sekoitettavaksi mahdottoman tuntuinen möykky.3. Sekoita taikinaa kunnes taikina on yhtä palloa. Ripottele pöydälle tai leivonta-alustalle maissijauhoa ja ota maissijauhoisilla käsillä taikina käteen. Pyörittele se palloksi ja kaulitse mahdollisimman ohueksi. Taikinan pitäisi olla kumimaista, jolloin sitä voi melko huolettaa venyttää ja muotoilla ilman repeämistä (tai mikäli repeää niin sitä on myös helppo paikkailla).

4. Leikkaa taikinasta pyöreitä paloja kulhon avulla. Sopiva koko on n. 12–13 senttiä halkaisijalta. Mun kulho oli ehkä aavistuksen liian pieni...5. Valmista pyöreää taikinalättyä voi vielä kaulita lisää. Mitä ohuempi, sen parempi. Nipistele ainakin lätyskän reunat sormin mahdollisimman ohueksi, jotta mochipallon sulkeminen on myöhemmin helpompaa. Asettele lätyt lautaselle ja laita niiden väliin leivinpaperia tai foliota, jotta ne eivät vahingossakaan tartu toisiinsa.


6. Laita lättyset pakastimeen hetkeksi. Melko lyhytkin aika riittää, siivoa vaikka keittiön sotku sillä välin. Mochitaikina ei jäädy kovaksi pakastimessa, vaan sen on lähinnä tarkoitus viilentyä kunnolla jäätelöä varten.


7. Ota lätyt ja jäätelö pakastimesta. Asettele lätyn keskelle jäätelöpallo (esim. jäätelökauhalla) ja sulje pyöreäksi nyytiksi. Sormenpäitä kostuttamalla taikinapallo on helpompi sulkea. 


8. Aseta valmiit mochit pakastimeen lautasen päälle sitä mukaa kun ne valmistuvat. Anna niiden pakastua kunnolla ennen tarjoilua. Ennen syömistä anna mochien sulaa minuutin tai pari. Itadakimasu!- Hansu

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen herkku, en ole tuosta kuullutkaan. Makeanhimoon voisin kokeillakin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä, varsinkin kun Suomesta ei taida mocheja saada. Ei nämäkään ihan autenttisia ollut mutta tarpeeks lähellä ainakin! :)

      Poista

Kommentit piristävät päivää aina! <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...