torstai 19. lokakuuta 2017

4x aasialaistyylinen vegaaniresepti

Pitkästä aikaa langoilla! Vanha kunnon vuoden 2008 iMac päätti ykskaks irtisanoa itsensä, tietenkin noin muutamaa päivää ennen kuin olisin muutenkin ollut hankkimassa uuden koneen. Onneksi Hullareilta löytyi semihyvä tarjous, ja nyt alkaa vihdoin olemaan uusi läppäri käyttökuosissa. Samaten Eeron vuoden 2008 Macbook pro alkaa näyttää uhkaavia merkkejä – ettei vain olisi ohjelmoitu hajoaminen kun samaan aikaan hyytyvät... Mun vanha MacBook Air (sekin vuodelta 2012) sentään vielä toimii, mutta se meni nyt siivottuna jatkoajalle Eerolle. Mutta on kyllä ihan kiitettävä käyttöikä näillä koneilla, eivätkä edelleen tunnu tai näytä ulkoisesti kovin vanhoilta jos nyt vaikka useimpiin pc-vempeleisiin vertaa...


Mutta niin, ajattelin tähän väliin jakaa lihattoman lokakuun kunniaksi muutaman vegereseptin. Tämän tyylisiä aasialaisia reseptejä mulla on täällä ollut kyllä ennenkin, mutta en itsekään meinaa niitä koskaan löytää kun tarve olisi, niin ajattelin koostaa ne nyt tähän. Vegeily on sujunut hyvin, ja aloitimme kokeilun turvallisesti aasialaisella teemalla, joka luonnostaan toimii hyvin maidottomana, munattomana ja lihattomana. Helppoihin ja tuttuihin kastikkeisiin oli myös turvallista kokeilla uusia tuttavuuksia nyhtökauraa ja quornia. Toki esimerkiksi kookosmaitopohjainen curry on loistava soosi vaikka kikherneille ja linsseille.

Tofua, sieniä ja kasviksia teriyakikastikkeessa

  • 250g maustamatonta tofua
  • reilu satsi herkkusieniä
  • kourallinen vihreitä papuja (pakaste)
  • pari porkkanaa
  • 1 sipuli
  • riisiä
Teriyakikastike:
  • n. 1 dl (vähäsuolaista) soijakastiketta
  • n. 1 dl ruokokidesokeria
  • n. 4 rkl valkoviinietikkaa
  • n. 3 tl inkiväärimurskaa
  • n. 2 rkl rypsiöljyä
  • n. 2-3 dl vettä
  • n. 1 rkl maissitärkkelystä
  • (seesaminsiemeniä)

Laita pilkotut sienet kuivalle pannulle miedolle lämmölle, ja paista kunnes neste on haihtunut. Lisää loraus öljyä ja kuullota pilkotut sipuli. Heitä melko pian mukaan pilkotut porkkanat ja lisää lämpöä. Lisää mukaan kuutioitu tofu (itse vielä marinoin kuutioita soijakastikkeella ja valkosipulilla, mutta kastikkeessa toiminevat ilman marinointiakin). Paista hetki, alenna sitten lämpötilaa ja lisää kastikeainekset. Maistele ja lisää aineksia maun mukaan. Tarjoile keitetyn riisin kera.
 

Quornia ja kookoscurrya

  • 1 pussi quornia (pakaste) (lisäksi heitin mukaan myös soijasuikaleiden jämät)
  • 1/2 kesäkurpitsa
  • 1 paprika
  • 1/2 kukkakaali
  • 1 sipuli
  • 1-2 chiliä
  • 1 tölkki kookosmaitoa
  • 2 rkl punaista currytahnaa
  • loraus soijakastiketta 
  • n. 1 tl maissijauhoa
  • n.1 dl vettä
  • riisiä

Kuullota pilkottua sipulia ja chiliä hetki tilkassa öljyä, ja lisää sitten loput kasvikset pannulle. Paista hetki ja lisää mukaan jäiset quornkuutiot. Kun satsi on saanut vähän väriä, lisää mukaan kookosmaito, soija ja currytahna. Sekoita maissijauho veteen ja lisää joukkoon. Hauduta hetki, maista ja mausta lisää jos on tarvetta. Tarjoile riisin kera.
Tein vastaavan cyrryn myös nude nyhtökaurasta, joka onnistui mielestäni paremmin. En tosin tiedä miksi, ehkä nyhtiksen mössömäinen olemus sopi jotenkin saumattomammin kookoskastikkeen kanssa.



Nyhtökaurawok ja hapanimeläkastike
  • 1 pkt nyhtökauraa (tällä kertaa se tomaattinen versio)
  • 1 keltainen paprika
  • 1 punainen paprika
  • 1 vihreä paprika
  • 1 chili
  • muutama herkkusieni
  • kourallinen maapähkinöitä
  • babypinaattia
  • 2 porkkanaa
  • 1 punasipuli
  • 1 prk ananasta
  • täysjyvänuudelia
Hapanilmeläkastike:
  • n.1/2 dl sokeria
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 1 rkl valkoviinietikkaa
  • n. 1dl ananasmehua (se mitä tölkkiananaksesta jäi)
  • n. 3 rkl ketsuppia tai tomaattipyrettä
  • n. 1 tl maissijauhoa
  • ripaus chilijauhetta

Paista sieniä miedolla lämmöllä kunnes neste on haihtunut. Lisää öljyä ja kuullota sipuli sekä lisää melko pian mukaan pilkotut porkkanat. Lisää pannulle chili ja paprikat. Lisää nyhtökaura ja paista hetki. Lisää mukaan pähkinät sekä aivan lopuksi ananas ja pinaatti. Sekoita kastikeainekset vaikkapa lasissa ja kaada sekaan. Sekoita lopuksi mukaan keitetyt nuudelit. Itse tosin sekoitin nuudelit vasta lautasella, kun säästin itse wokkia tuli suhteessa nuudeliin aika paljon. Jämät laitoin iltapalana pitaleivän väliin kaura creme fraicen kanssa, toimii!

Wokki toimii toki myös ilman hapanimeläkastiketta, mutta tällä kertaa halusin tehdä tästä vähän kosteampaa ja "koossa pysyvämpää" tuon murenevaisen nyhtökauran takia.

Tofua ja kasviksia "Szechuanin tapaan"

  • 4-5 valkosipulin kynttä
  • 1-2 kokonaista chiliä
  • 2 sipulia
  • 1 paprika
  • 1 porkkana
  • kourallinen vihreitä papuja (pakaste)
  • reilu satsi herkkusieniä
  • 250g tofua
Kastike:
  • n. 1 dl (vähäsuolaista) soijakastiketta
  • n. 1-2 rkl ruokokidesokeria
  • n. 1-2 rkl inkiväärimurskaa
  • reilusti mustapippuria myllystä
  • n. 2 tl maissijauhoa
  • (chilijauhetta)

Äkkiseltään tämä vaikuttaa melko samanlaiselta kuin tuo teriyaki (kas kummaa kun tofua ja samoja kasviksiakin löytyi jääkaapista), mutta kastikkeessa maistuu voimakas chili ja valkosipuli makeuden sijaan. 

Paista sieniä miedolla lämmöllä kunnes neste on haihtunut. Lisää öljyä ja kuullota sipuli, valkosipuli sekä chili. Lisää mukaan pilkotut porkkanat. Paista hetki ja lisää paprika sekä kuutioitu tofu. Paista ja lisää mukaan kastikeaineet ja anna hautua hetki.

Nyt on aasialaista syöty vähän liiaksikin, joten ensi viikon teemana on kokeilla pitkästä aikaa pastaa sekä hyödyntää taas papuja ja linssejä paremmin. Ja huh, kyllä huomaa että syksy ja pimeä aika on todellakin täällä, kun on melko tuskallista yrittää saada fiksuja kuvia enää illalla, joten pahoittelut hätäisesti roiskituista ja huonolaatuisista kuvista...

Quatro recetas veganas y asiáticas: tofu y champiñones con salsa de teriyaki, quorn con curry de coco, "pulled oats" con salsa agridulce y tallarines y tofu con salsa de Szechuan.

Besos, Hansu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit piristävät päivää aina! <3