sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Sammakon jäljillä Salamancan taivaaseen

Palataanpa vielä hetkeksi Salamancan vanhaan yliopistoon ja sammakkoon, josta kirjoittelin aikaisemmin täällä. Olin tässä yhtenä päivänä kuvailemassa katedraalin astronauttia. (Kyllä, luit oikein, astronauttia. Mutta ei siitä tällä kertaa enempää.) Vanha setä tuli nykimään hihasta, että löysinkö astronautin ja seuraava kysymys oli tietenkin, että olenko jo sammakon bongannut. Mies hämmästeli kun sanoin löytäneeni sen ja alkoi sitten tarinoida kaikista muista Salamancan nähtävyyksistä. Loppujen lopuksi setä kierrätti mua katedraalissa ja vei uudestaan yliopiston julkisivun eteen ja vaati mua kertomaan missä sammakko luuraa.

Totesipa mies, että kun on on nähnyt sammakon, on nähnyt Salamancan. Ja saa onnea tullakseen Salamancaan uudelleen. Kaikenlaista mies höpisi julkisivun koukeroista, vaan melko iso osa meni multa ohi. Kuulemma patiota ympäröivissä rakennuksissa asuivat rikkaimmat opiskelijat, mutta rikkauskaan ei taannut menestystä opinnoissa – tai helpottanut sen puoleen sammakon löytämistä, josta sitten voisi sitä menetystä saada. Kertoilipa mies sammakon alkuperäisestä merkityksestä irstauden (lujuria) symbolina.



Mies olisi halunnut näyttää muita turisteille avoimia osia yliopistosta, mutta ne olivat siltä päivää suljettuja. Palasinpa kuitenkin perjantaina virolaisvahvistuksen kera aurinkoiselle Calle Librerosille leikkimään lisää turistia (ja korkkasin samalla ballerinakauden, btw). Kävimme ihastelemassa lumoavaa sisäpihaa, el Patio de las Escuelas Menoresia sekä Salamancan taivasta, el Cielo de Salamancaa. Taivasmaalausta on käytetty aikoinaan astrologian ja astronomian opetukseen. Koulun vanha kirjasto ja muut nähtävyydet jäivät vielä seuraavaan kertaan...







el Patio de las Escuelas Menores
el Cielo de Salamanca




Calle Libreros on muuten yksi lempikaduistani täällä. Se on niin pieni ja herttainen paljastaen samalla näkymän Universidad Pontifician torniin. Sijaitseepa kadulla yliopiston lisäksi myös kaupungin paras churrería sekä mahdollisesti halvimman menú del dían (8,5 €) omaava pubi...

Calle Libreros


Un día estaba tomando fotos del astronauta del Catedral Nueva cuando un hombre mayor me pregunté si ya he visto el astronauta y la rana. Cuando le respodí afirmativamente quiso mostrarme la universidad otra vez y su patio, pero estaba cerrado. El sábado fui un día muy soleado y caliente y volví al Patio de Escuelas Menores. También vi el Cielo de Salamanca, una pintura maravillosa que ha sido utilizado a enseñar  astronomía y astrología. La universidad vieja y su patio están situados en la Calle Libreros, que es una de mis calles favoritas aquí. Es la calle estrecha y muy bonita con la vista a la Universidad Pontificia. En la calle hay también la mejor churrería de Salamanca y un taberna con el menú del día más barato.

Besos, Hansu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit piristävät päivää aina! <3