torstai 13. maaliskuuta 2014

Plaza mayor - kaupungin sydän


Varmaankin jokaisesta espanjalaisesta kaupungista löytyy Plaza mayor, niin myös Salamancasta. Yliopiston perustamisen myötä kaupunki alkoi kasvaa räjähdysmäisesti, ja kaupunkilaiset vaativat saada paikan ajanvietolle, kokoontumisille ja juhlille, joten lopulta Salamanca sai oman Plaza mayorin 1700-luvun puolivälissä. Päivässä ei ole hetkeä etteikö Plaza mayorilla olisi ihmisiä ja elämää. Plaza mayor on suosittu kohtauspaikka, ja usein tapaaminen sovitaan kellon alle, debajo del reloj. Alunperin kaupungintaloon kellon molemmille puolille oli tarkoitus rakentaa komeat tornit, mutta onpa tuo komea rakennus kelloineen ihan tuollaisenaankin.


Plaza mayorin seinämillä on nähtävissä rintakuvat reconquistadoreista eli takaisinvalloittajista, menneistä (ja nykyisestä) kuninkaista sekä joistakin kuuluisista henkilöistä. Seinältä voi bongata muun muassa runoilija-kirjailija-filosofi Miguel de Unamunon, joka toimi Salamancan yliopiston rehtorinakin 1900-luvun alussa. Ja löytyypä seinältä itse Francokin. Salamancan Plaza mayorin sanottu olevan Espanjan koristeellisin, enkä kyllä yhtään ihmettelisi vaikka olisikin.Plaza mayorilla on kuusi sisäänkäyntiä, ja usein tuntuukin että kaikki tiet vievät Plaza mayorille. Jos siis sattuu eksymään, niin eiköhän joissain vaiheessa löydä itsensä Plaza mayorilta. Niinpä itsekin löysin paikan ensimmäisenä päivänä ihan vahingossa ennen kuin kerkesin edes pohtia missä se on. Plazan läpi kävellessä tulee aina jotenkin hyvälle mielelle, ja melkeinpä minne tahansa menenkin, tulen kulkeneeksi sen läpi.

Plaza mayorilta löytyy myös yksi kaupungin kuuluisimmista kahviloista, Café Novelty, joka on perustettu jo vuonna 1905. Kahvilalla on värikäs historia, ja keskeisen sijaintinsa takia se on toiminut monien kuuluisien kirjailijoiden ja poliittikojen tapaamispaikkana. Istuupa eräässä pöydässä tälläkin hetkellä kirjailija Gonzalo Torrente Ballester patsaan muodossa. Café Noveltyn jäätelö tai churrot nautittuna Plaza mayorilla on jotain, joka tulee kokea Salamancassa vieraillessa.

En casi todas las ciudades españolas hay una plaza mayor, que es el centro de la vida social. Cuando la Universidad de Salamanca fue fundada Salamanca creció mucho. Los ciudadanos salmantinos requieren su propia plaza mayor para fiestas y reuniones. Al final, la plaza mayor de Salamanca fue construida en el periodo que va desde el año 1729 al 1756. Siempre hay mucha gente en la plaza mayor y siempre la gente queda debajo del reloj. La plaza es muy decorativa y tiene medallones en los que se representan personajes importantes, como los reconquistadores, los reyes y las artistas. En la plaza se encuentran la cafetería más antigua de Salamanca, el Café Novelty qué tiene mucha historia y ha sido punto de encuentro habitual de los literatos y artistas. Además, están seis entradas en la plaza y me siento que todas las calles se va a la plaza mayor.Besos, Hansu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit piristävät päivää aina! <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...