Gambas al ajillo on erittäin yleinen espanjalainen ruoka, tai oikeastaan tapas, mutta täällä sisämaassa en ole tainnut kertaakaan sitä listalla nähdä. Niinpä pyöräytin valkosipalikatkikset ihan itse ja lopputulos oli yllättävänkin autenttinen. Tosin ruokaan kuuluisi kai oikeaoppisesti ripaus chiliä, mutta sitäkään ei näiltä seuduilta löydy, joten käytin korvikkeena eräänlaista tabascon sukulaista.
2 pienehköä lounasta / 3-4 tapasta:
- 350 g jättikatkarapuja
- n. 1/2 dl oliiviöljyä
- suurehko nokare voita
- 5-6 valkosipulinkynttä
- persiljaa
- ripaus chiliä / chilijauhetta / jonkinlainen korvaava salsa picante
- tiraus lime- tai sitruunamehua
- suolaa
- kyytipojaksi patonkia
Sulata rapuset juoksevan veden alla ja valuta hyvin. Hienonna valkosipulit (sekä mahdollinen chili) ja kuumenna voi-öljyseos pannulla. Kuullota valkosipuleja hetki ja lisää joukkoon katkaravut. Pilko sekaan persilja, lisää chili ja ripaus suolaa. Anna muhia kunnes rapuset ovat kypsiä, mutta varo kypsentämästä liikaa ettei niistä tule sitkeitä (näin ei luultavasti kovinkaan helposti käy sillä itsehän siivosin hyvän tovin kaatunutta spagettipussia lattialta rapujen muhiessa yliaikaa). Ruiskaise mukaan limemehu ja nautiskele. Tapas muuttuu lounaaksi ja tarjoilemalla kylkeen tomaattia, paprikaa tai muuta salaattia. Valkosipulivoiöljy kannattaa hyödyntää dippailemalla siihen patonkia. Qué aproveche!
Gambas al ajillo es un pincho muy típico en el sur de España, pero aquí en Salamanca no he visto nunca en la carta. La comida es preparada cociendo las gambas en mantequilla y aceite de oliva con ajo, chili y perejil. Se sirve con el pan que se sumerge en la salsa.
Besos, Hansu
Tämä ohje täytyykin ottaa talteen. Katkaravut ovat suurinta herkkuani! :D
VastaaPoistaNo sitten nämä vie kyllä sun kielen mennessään, meinaan mä en niin kovin rakasta katkarapuja mutta näitä kyllä! :D
PoistaTäytyy varmaan kokeilla joskus, näyttää niin mielettömän hyvältä :)
VastaaPoistaEikä mitään ehkä joskus, vaan heti! Nämä kun valmistuu muutamassa minuutissa ja aineksetkin on peruskauraa :)
PoistaEi hitto, niinpäs onkin. No ei ainakaan tarvi miettiä, mitä teen päivälliseksi. :)
Poista