torstai 26. kesäkuuta 2014

40 asiaa, jotka Salamancassa tulee tehdä

Elämää Salamancassa on jäljellä nelisen päivää, joten käsillä on viimeiset hetket tarkastaa bucket list, ettei mitään tärkeää vain jää kokematta. Netistä löytyy muiden tekemiä listoja (esim tämä), mutta kokosin tähän omat suosikkini suomennettuina lähinnä vinkiksi muille.

1. Bongaa sammakko ja osta jokin sammakkokrääsä
Ei ole Salamancaa ilman sammakkoa. Taivas kaatuu niskaan, jos sitä ei löydä. 

2. Bongaa astronautti (ja jätskilohikäärme!)
Astronautti on jokaisen Salamancan kävijän löydettävä, sekä ehkä myös silitettävä onnen kania. Harva kuitenkaan huomaa ovelan näköistä jäätelötötteröä pitelevää otusta, joka lymyilee lähellä astronauttia.

3. Arvuuttele minkä simpukan alla aarre piilee
Eihän Salamancassa voi vierailla käymättä Casa de las conchasissa. Pakettiin kuuluu pällistellä simpukoita, arvuutella aarretta ja räpsiä miljoona kuvaa. 

4. Syö Hornazoa
Jos jotain Salamancan perinneruokaa ei saa jättää väliin, niin se on hornazo. Tarjoiluehdotus: Lunes de aguasina jokirannassa hyvän viinin ja seuran kera.5. Löhöile Plaza Mayorilla
Ulkopuolisesta voi näyttää hölmöltä kun keskellä plazaa pötköttää ihmisryppäitä, mutta eipä sitä ymmärrä ennen kuin kokeilee.

6. Bongaa tärkeät henkilöt Plaza Mayorilta
Plaza mayor on koristeltu kuninkaiden ja muiden tärkeiden henkilöiden rintakuvilla. Bongattava on siis vähintäänkin Juan Carlos, Franco ja Cervantes.  Kaipa Felipe VI saa myös pian oman kuvansa muiden joukkoon.7. Hörppää Diablo Verde ja Rojo Chupiteríassa
Joo-o, aikamoista myrkkyä ovat mutta silti ne on testattava. Kaveri joi useamman ja sairaalareissuhan siitä tuli, joten järki kannattaa ottaa matkaan.

8. Koe historiallinen Café Novelty
Café Noveltyn jäätelö on kuuluisaa, ja se kuuluu tietenkin nauttia keskellä Plaza mayoria. Sisälläkin kannattaa piipahtaa ja bongata kirjailija Gonzalo Torrente Bellesterin patsas nököttämässä kahvipöydässä.9. Jätä lukko Calixto y Melibean puutarhan kaivoon
Puutarhassa on mukavan rauhaisa tunnelma lueskella vaikkapa kirjaa ja ihailla edessä avautuvaa maisemaa. Vaan lukko multa jäi kyllä laittamatta...10. Pällistele vanhoja autoja automuseossa
Itsellä automuseo jäi viime tinkaan, koska se ei niin kovin paljon kiinnostanut. Vaan kyllä kannati käydä, oli paljon mielenkiintoisempi kuin odotin! Elämys on myös hipaista jotakin autoa ja saada tiukkasanainen kuulutus siitä miten museossa käyttäydytään...

11. Vieraile Casa Lisissä ja samalla vapaamuurarimuseossa
Vaikka art deco ei niin innostasi, niin kannattaa Casa Lisissa vierailla edes vaikka kahvilla. Torstaisin pääsee ilmaiseksi ja vapaamuurarinäyttely on aina ilmainen.

12. Herkuttele Mandalan kakuilla
Mandalassa on tullut syötyä ihan liian monta kertaa menú del día, johon sisältyy jälkkäriksi kakunpalanen. Koskaan ei ole kyllä tullut tilattua kakkupalaa erikseen... Sen sijaan Mandalan pirtelön ja 80 sentin tapakset voin raksittaa listalta, eikä niitä kenenkään muunkaan kannata missata.

13. Vieraile yliopistoissa
Etenkin jos Salamancassa on opiskelemassa on ehdotonta että katsastaa vanha yliopisto sekä Universidad Pontificia. Ja jos vähääkään näyttää näyttää opiskelijalta, pääsee Pontificiaan hienosti livahtamaan ns. takakautta. Pääovesta maksamalla näkee lisäksi vain yhden lukitun salin sekä kirkon...  

14. Katsele espanjalainen elokuva el Cine Van Dyckissä
Missä muualla olisi yhtä mahtava tilaisuus nähdä espanjalaisia elokuvia kuin espanjalaisessa leffateatterissa, etenkin kun Salamancasta niitä löytyy jopa neljä kappaletta. Hassun hauskaa (ja ärsyttävää!) voi olla amerikkalaisen leffan katsominen espanjaksi dubattuna.

15. Ylitä joki Puente Romanolta ja käyskentele jokirannassa
No kuka tämän nyt missaisikaan.

16. Käy jokaisessa Salamancan baarissa
Okei, tämä on ehkä mahdoton tehtävä, mutta aina voi yrittää! Salamanca on täynnä tunnelmallisia pubeja, fancyja cocktailbaareja sekä jänniä teemabaareja ja muita muuten vaan hieman erikoisempia hupiluolia, kuten entisessä kirkossa toimiva Camelot, Posada de las animas, el Submarino, Cum laude... Listaan voisi lisätä asturialaisen siiderin maistamisen jossakin sidreríassa sekä litran Agua de Valencian hörppimisen Paniaguassa.

17. Kiipeä katedraalin ja Pontifician torneihin
Kuulemma Salamancan katedraalin torni on Espanjan korkein ja myös Salamancan korkein paikka, joten tottahan toki sinne on kavuttava. Tiistaiaamuisin pääsee ilmaiseksi!18. Herkuttele jokaisessa Van Dyckin tapasbaarissa
Parhaimmat ja etenkin halvimmat tapakset löytyy Van Dyckiltä, jonne on vain palattava yhä uudestaan ja uudestaan.

19. Herkuttele fiinimmillä tapaksilla viinin ääressä
Kun Dyckin perusmättö kyllästyttää, kokeile vaikkapa Erasmus Cafén ja Cuzcon astetta fiinimpiä tapaksia.

20. Bongaa Casa de las Muertesin pääkallot
No koska pääkallot. Katso ja näe. 

21. Jätä post-it Pancake café & té:hen
Ehkä Salamancan pienin kahvila hukkuu post it -lappuihin, joiden joukkoon pitäisi omakin viesti ujuttaa. Vielä en ole rohjennut kantaa korteani kekoon, mutta ehkä tässä ehtii vielä...

22. Saa churro-ähky
Valor eli paikallinen Fazer (c/ Libreros) tarjoaa mahdollisesti parhaimmat churrot. Churrot on herkkua, mutta niitä seuraava kuvotus ei. Se on silti koettava.23. Piknik jokirannassa
Ei vaadi selityksiä. Parhaita paikkoja tähän on mm. toisella puolen jokea lähellä Puente Romanoa, keskustan puolella Puente de San Estevanin vieressä sekä lähellä kävelysiltaa Paseo Fluvialilla (josta voi teoriassa pulahtaa myös jokeen).

24. Polkuveneily ja uinti joessa
Meren puuttuessa tämä on ehkä yksi parhaita asioita, mitä kesäkuumalla voi tehdä.

25. Tee museokierros jauhomuseossa, Salamancan museossa ja Domus Artium 2002-museossa
Joskus kannattaa olla hieman kultturelli. Myös Palacio de la Salinassa on hienoa Salamancan innoittamaa taidetta, joka kannattaa katsastaa. Muut mainitut ovat ilmaisia ja Salamancan museokin viikonloppuisin ilmainen.

26. Fiilistele Patio de las Escuelas Menoresia ja näe Salamancan taivas
Ne nyt vaan kuuluu nähdä, eikä maksa mitään.

27. Näe kun Plaza mayorin valot syttyvät
Mä onnistuin tässä vain kerran vahingossa ihan ensimmäisinä päivinä Salamancassa. Väki huudahti ihastuksesta ja tuli toiveikas fiilis.

28. Syötä ankkoja Alamedillassa
Pitääkö tätä selittää? No koska tuitui ja kvaakkvaak! <3

29. Heitä kolikko Michaelille
Jos jollekin kerjäläiselle tai katumuusikolle pitää, voi tai haluaa antaa rahaa, niin tälle hepulle. Soittaa hienosti ja koira on ylisöpö.

30. Näe kaikki monumentit iltavalaistuksessa
Mun mielestä Salamanca on kauneimillaan sinä hetkenä, kun taivas alkaa sinetä ja valot loistaa, mutta kovin pimeää ei vielä ole.

31. Syö take away- lounas katedraalin puistossa
Miksi kokata itse tai maksaa ravintolasta, kun Carrefourin herkkutiskistä saa kaikkea hyvää ja edullista, joka maistuu vielä paremmalta kauniissa maisemissa.

32. Käy lenkillä el Parque de los Jesuitasissa
Mun mielestä puistossa kävely ja juoksu on jotenkin kovin rauhoittavaa ja siellä tulee pakostakin hyvälle tuulelle (ellei kärpänen lennä silmään). Juoksun kruunaa ulkoilmakuntosalin härveleillä heiluminen.


33. Lenkkeile myös Salas Bajasissa
Salas Bajas on yliopiston liikunta-alue, josta löytyy erilaisia pelikenttiä, juoksurata sekä rouhean piskuinen kuntosali. Niin ja vieressä laiduntaa hevosia!

34. Maista pata negraa ja siemaile kyytipoikana paikallista Hacienda Zoritan viiniä
Salamanca ja läheinen Guijuelon kylä ovat kinkkujen mekka, joten tokihan sitä tammenterhoja rouskutellutta possua on maistettava.

35. Käy tonkimassa ja tinkimässä kirppiksellä
Sunnuntaisin Aldehuelassa on suurehko kirppis, josta voi löytää niin halpoja Kiinasta tuotuja vaatteita kuin ihka oikeaa antiikkiakin.

36. Testaa 100 Montaditos
Pubiketjun oluen ohella nautittavat montaditokset, eli pikkuiset täytetyt patongit (joita ei ole hinnalla pilattu) muodostavat mielenkiintoisen konseptin. Tämä vaan pitää kokea Espanjassa siinä missä Hesburger Suomessa.


37. Vaella Bejarissa
Salamancan lähellä sijaitseva vuoristoinen Bejar (sekä Portugalin rajalla oleva Río Duero) ovat loistavia kohteita nauttia luonnosta.

38. Pelaa erä futbolínia
Pöytäjalkapallo on olennainen osa baareilua. Jopa meikäläinen jalkapalloangstaaja tykkää.

39. Vietä rantaelämää maauimalassa 
Koska mahdollisesti reippaasti yli 30 astetta lämpöä ja ranta satojen kilometrien päässä, tarvitseeko muuta perustella?

40. Näe Cueva de Salamanca sekä päivällä että illalla
Ei itse "luolassa" legendan lisäksi mitään kovin erikoista ole, mutta paikasta on hienot näkymät. Iltaisin luolassa on tunnelmallinen valaistus.

Besos, Hansu

1 kommentti:

Kommentit piristävät päivää aina! <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...