tiistai 10. kesäkuuta 2014

Katedraali – kuin vuori keskellä Salamancaa

Salamancaan saapuessa ei voi ohittaa jättimäistä vuorta, joka kaupungin keskellä kohoaa, eli katedraalia. Katedraalissa yhdistyvät kiinni toisissaan vanha ja uusi katedraali monine kappeleineen, ja koko laitos on niin suuri että sen sisässä tuntuu yhdistyvän monta kirkkoa. Vanha katedraali on peräisin 1100-luvulta ja uudemman osan rakennus aloitettiin 1500-luvun alkupuolella.Katedraalissa vierailin jo maaliskuussa, mutta nyt vasta pääsin kiipeämään katedraalin torniin. Pitää katsos odotella aina sopivaa tiistaita, silloin kun pääsee aamupäivästä ilmaiseksi. Kaipa tuo oli kaiken kapuamisen arvoista, vaikka ei Salamanca niin kovin ihmeelliseltä yläilmoista näytä. Aika muhkeasti kumisivat tornin kellot kun siellä olimme vaikka erään koululuokan teinien kiljahdukset tuntuivatkin melkein enemmän korvissa...

Ei voi kun hämmästellä miten noin massiivisia rakennelmia on joskus tehty ja miten paljon yksityiskohtia niissä onkaan (ja missä paikoissa!). Ja se historian havina mikä tällaisista paikoista huokuu... Miten monet ihmiset ovatkaan samoja portaita ja käytäviä lampsineet ja samoja yksityiskohtia ihmetelleet. Ja miten hyvin koko komeus on kestänyt aikaa (vaikka onhan sitä restauroitu)! On meinaan eräs torneista aavistuksen vino ja seinässä on nähtävissä ilkeän näköinen halkeama, joka syntyi Lissabonin maanjäristykseksessä 1755.


Väittivät muuten Salamancan katedraalin tornin kellon olevan ihka ensimmäinen mekaaninen kello Espanjassa. Sen verran innokkaita "reloj!" huudahduksia eräs mamma päästeli kelloa ihastellessaan, että ilmeisen maineikas ajannäyttäjä siis lienee kyseessä.


Katedraalin ulkoseinämistä löytyy jos jonkinmoista kaiverrusta ja koristetta, mutta erikoisin niistä lienee astronautti, joka lisättiin seinämään 90-luvulla. Kukapa muukaan olisi niissä korkeuksissa lähempänä Jumalaa kuin astronautti... Samaiselta Plaza de Anayan puoleiselta seinältä voi bongata myös muita jänniä juttuja kuten hymyilevän lohikäärmeen jätskituutin kera, härän, ravun ja muita elukoita. Lisäksi seinän alareunasta erottuu muita tummempi hahmo: onnen kani, jota kuuluu silittää ja siksipä se onkin eri värinen kuin muut.


La Catedral Nueva junto con la Catedral Vieja es como una montaña en el centro de la Salamanca. Hay muchas capillas en la catedral y es como una coalición de varias iglesias. Ya he visitado la catedral en marzo y en la semana pasada finalmente subimos a la torre. Es que en todos los martes por la mañana es gratuita visitar la catedral y subir a la torre. De la torre se puede ver toda la ciudad y ver (y oír!) las campanas. También se puede aprender nuevas cosas, como el reloj de la catedral es el primero reloj mecánico en España. Hay mucha historia en la catedral. En 1755 la catedral sufrió los devastadores efectos del terremoto de Lisboa y todavía se puede ver signos visibles en las grietas. Y creo que lo más interesante es el astronauta y otras figuras (por ejemplo el conejo de la suerte) en la fachada de la catedral.
 
Besos, Hansu

2 kommenttia:

Kommentit piristävät päivää aina! <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...