torstai 16. kesäkuuta 2016

Sen pituinen reissu se

Jaahas, reissu tuli päätökseen näin bloginkin puolella ja ajattelin tehdä vielä jonkinlaisen yhteenvedon ja samalla livauttaa mukaan pari kuvaa viimeiseltä Rooman päivältä ja muutamia satunnaisia räpsyjä. Lensimme Lufthansalla Roomaan, ja sieltä oli myös lennot takaisin Suomeen, joten viimeisen yön vietimme vielä Roomassa. Roomasta matkustimme junalla pariksi päiväksi La Speziaan ja Cinque Terren kyliin, josta jatkoimme yhdeksi yöksi Veronaan lähinnä auton vuokrausta varten. Matka jatkui autolla Dolomiiteille Val Gardena Santa Christina -kylään, ja sieltä Gardajärven Malcesineen. Malcesinesta oli palattava Veronaan palauttamaan autoa, jonka jälkeen jatkoimme junalla takaisin Roomaan. Ja mitäs reissusta jäi näin jälkikäteen mieleen?

Rooman hotellin kattoterassilta oli näkymät Pietarin kirkolle


Rooma
Roomasta jäi mieleen mielettömän koristeelliset rakennukset ja uskomattoman vanhat historialliset jäännökset. Ei edes pysty ymmärtämään miten jotkut asiat ovat peräisin niin ja niin monta vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Toisaalta jäi mieleen myös aivan järkyttävät turistimassat, ja niiden myötä tuntuukin, että kaupunki on hieman pilalla. Myöskään amerikkalaisiin en muista törmänneeni missään muualla yhtä usein, sillä heille Rooma taitaakin olla yhtä kuin Eurooppa. Äänekäs, kaikkea isoon ääneen päivittelevä amerikkalaislauma tuo usein mieleen lapsikatraan. Hetkeäkään ei pysytä aloillaan, kaikesta turhanpäiväsestä höpötetään taukoamatta, kaikki on oh my god, so unbelievable. (Syövätköhän ne niin paljon sokeria, että ovat niin hyperaktiivisia? :D ) Ehkä juu hieman yleistetty ja kärjistetty, mutta sellainen fiilis jäi. Rooma oli myös paljon vehreämpi kuin olisin uskonut ja en tajunnutkaan miten lähellä rantaa kaupunki sijaitsee. Suurkaupunkina Rooma oli ehkä hieman liian iso omaan makuuni, mutta kuitenkin keskusta oli yllättävän hyvin jalan hallittavissa. Turistimassa pienemmäksi niin kyllä tuolla kelpaisi fiilistellä Gladiaattoria ja lipitellä gelatoa. :)

Yöpaikka: B&B Overseas, 3 yötä á 40€, La Maison Royale/Atlante Hotel 1 yö 60€ buffetaamiaisella


La Spezia ja Cinque Terre
La Speziassa oli sitä jotain mikä itseeni vetoaa. Samaan aikaan eloisa mutta uneliaan verkkainen tunnelma, söpöjä kujia ja sopivasti kaikkea. Ei tule ähkyä nähtävyyksissä ja kaupoissa ravaamisesta, sillä niitä on vain muutamia. Voi vain olla ja fiilistellä. Cinque Terre oli juuri niin kaunis ja idyllinen kuin kuvat ovat antaneet ymmärtää. Olimme varmoja, että kuvissa olisi lisätty värikylläisyyttä reippaasti tai muita kikkoja, ja paikan päällä saisi pettyä. Kun puhutaan Cinque Terrestä, on kylistä Riomaggiore useimmiten ikuistettuna kuviin ja se lieneekin kylistä suosituin. Päätin siis itsekin etukäteen sen olevan kylistä paras, mutta lopulta tykästyinkin ehkä enemmän Manarolaan. Oikein ihania paikkoja ja menisin toistekin, mutta turisteja oli tuollakin aivan liikaa. Ilmeisesti aikovatkin rajoittaa turismia tuolla jollain tavalla?

Yöpaikka: B&B Cernaia 42, 3 yötä á 85€


Verona
Veronasta meillä ei ollut oikein mitään tietoa tai ennakko-odotuksia, ja kaupunki oli kaikin puolin positiivinen yllätys. Turisteja oli, muttei samalla tavalla ahdistukseen asti kuin aiemmissa paikoissa. Kadut henkivät romanttista vanhan ajan tunnelmaa, ja kaupunki vaikutti mukavan kokoiselta – ei liian isolta, eikä liian pieneltä. Kauniit rakennukset ja sypressipuiden reunustama jokiranta näytti siltä, millaisen kuvan voisi löytää tietosanakirjasta Italian kohdalta.

Yöpaikka: Verona Smart B&B, 1 yö 85€

Dolomiitit ja Santa Cristina Val Gardena
Dolomiitit oli huikea elämys, ei tuollaisia vuoria voi suomityttö käsittää. Sesongin ulkopuolella kylät olivat autioita, mikä ei sinänsä haitannut. Eipähän tarvinnut kirota turistimassoja, ja autolla pääsi mukavasti syömään vaikka avoinna olevat ravintolat olivatkin kauempana. Harmi vain, että vuorilla oli lähes talvi vielä, jolloin suurin osa hiihtohisseistä oli suljettu ja kiipeäminen vuorille ei oikein onnistunut juuri sataneen lumen takia. (Eikä kyllä muutenkaan niin tiukalla aikataululla.) Vahvasti suosittelen kyllä poikkeamaan tuolla jos liikkuu esim. Venetsian tai Veronan lähistöllä. Raikas vuoristoilma ja henkeäsalpaavat maisemat ovat hyvää vaihtelua kaupunkien hälinälle.

Yöpaikka: Smart Hotel Saslong, 2 yötä á 65€

Gardajärvi ja Malcesine
Dolomiittien jälkeen ajattelin Gardan olevan pettymys, mutta ah kyllä sielläkin vaan oli hienot maisemat. Turistejakaan ei ollut liiaksi, ainakaan vielä. Helposti tuolla olisi vaikka viikon lötkötellyt auringossa, ja todellakin menisin toistekin. Malcesine henki vanhan ajan tunnelmaa ja oli söpö kuin mikä. Ajoimme muutamien muiden kylien läpi, ja ne vaikuttivat hieman enemmän "etelän lomakohteilta", tosin varmasti ihan viihtyisiä ovat nekin.
Yöpaikka: Hotel Lido, 2 yötä á 65€Italiasta jäi mieleen
Hintataso oli jokseenkin shokki ja rahaa paloi paljon aiottua enemmän. Jotenkin kuvittelin Espanjan ja Portugalin perusteella koko Etelä-Euroopan olevan edullisia, ja onnistuimmehan Japanissakin löytämään muutaman euron lounaita. Keski- ja Pohjois-Italiassa saa kuitenkin varautua Suomen hintoihin, Etelä-Italia on ilmeisesti hieman edullisempi. Onneksi pasta ja pizza on sentään vielä hieman Suomen tasoa halvempaa (n. 10€), eikä aineksissa ollut pihistelty. Lisäksi jokaisessa kaupungissa perittiin kaupunkiveroa, joka oli Roomassa tietenkin korkein (3,5€/hlö/yö). Kuulemma käytäntö on yleinen ihan joka puolella Eurooppaa, mutta itse en kyllä moiseen ole törmännyt. Ehkä se on sitten upotettuna esimerkiksi hotellihuoneen hintaan, kun Italiassa se piti yleensä maksaa käteisellä erikseen. Hieman epäilyttävää, mahtaakohan kukaan sitä oikeasti tilittää eteenpäin...


Puolikkaan quattro formaggin jälkeen ei tehnyt mieli nähdäkään juustoa...

Mieleen jäi myös nälkä. Pizzaa ja pastaa tuli syötyä lähes joka aterialla, ja segundi piattoon (eli lihaan tai kalaan) raaskimme tuhlata ehkä kolme kertaa. Enkä muista että millään reissulla olisi ketuttanut näin paljon. En usko että Italiassa oli vikaa, vaan ruuassa. Käveltyihin kilometreihin nähden syötyä tuli varmasti liian vähän, ja hiilaripainotteinen ruoka sai verensokerin hyppimään villisti. Niinpä milloin mikäkin pikkuasia sai näkemään punaista ja välillä vihaamaan koko maata. Myös pidemmillä kävelyretkillä Cinque Terressä ja Dolomiiteilla kyllä huomasi, ettei askel noussut aivan normaalia tahtia. Puhumattakaan siitä vatsan turvotuksesta iltaisin, yhtenä iltana suorastaan säikähdin peilikuvaani... Suomessakin onkin nyt puhdistauduttu sokerittomalla ja vähähiilarisella ruokavaliolla ja olo on jo onneksi freesimpi. Mutta olihan se ruoka kyllä hyvää, ah...


Un resumen del nuestro viaje a Italia: Teníamos vuelos a Roma, de donde viajamos en tren a La Spezia y Cinque Terre. Luego viajamos a Verona para alquilar un coche. Condujimos a las Dolomitas y Lago de Garda, y después volvimos a Verona y Roma. Me gustó más las montañas y Lago di Garda.

Besos, Hansu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit piristävät päivää aina! <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...