torstai 1. syyskuuta 2016

Venyy, venyy

Uutena vuotena asetin varovaisen tavoitteen spagaatiin venymisestä tämän vuoden puolella. Tavoitteen myötä tuli siis lisättyä runsaasti venyttelyä, putkirullailua ja muuta kehonhuoltoa rutiineihin. Kuin tilauksesta myös Sporty Feelillä oli keväällä spagaatihaaste Instagramissa, jonka harjoitukset tein myös lähes päivittäin. Näin remontin tiimellyksessä ei aikaa ja energiaa ole oikein riittänyt salille tai muuhun rankempaan treeniin, joten usein olenkin tehnyt joko nopeita HIIT:tejä pihalla tai vain venytellyt – samalla on tullut otettua viimeiset ilot irti omasta pihasta. Venyttely lintujen viserrellessä tuijotellen sinistä taivasta ja puiden lehtiä on myös aika meditatiivista. Pikkuhiljaa myös tuloksia on alkanut tulla. Spagaati on lähestulkoon saavutettu – tosin vain toispuoleisesti, heikompi puoleni laahaa armottomasti perässä.

Vaikka niveleni ovatkin enimmäkseen yliliikkuvia ja olen muutenkin melko notkea, ovat jalkani olleet aina todella venymättömät, etenkin takareidet. Ala-asteen liikuntatunneista päällimmäisenä onkin mielessä kuntokokeista tuttu eteenpäin venytys istuen. Hyi olkoon sitä tunnetta takareisissä! Viime kesänä innostuin varovasti myös joogasta, jossa yllättävän hankalaksi liikkeeksi osoittautui alaspäin katsova koira, juurikin kireiden takareisien takia. Ensimmäiset liikkeeni muistuttivatkin enemmän alassuin olevaa kulmikasta U:ta V-kirjaimen sijasta. Istumatyön myötä myös lonkankoukistajissa on alkanut esiintyä kireyttä. Spagaatiharjoittelu tuli siis todella tarpeeseen, sillä siinä vaaditaan juurikin liikkuvuutta noilta istumatyöläisellä usein kireistä paikoista: lonkankoukistajista ja takareisistä.

Alaspäin katsova koira -liike venyttää pohkeita, takareisiä ja hartioita


Kireitä lihaksia ei muutenkaan tulisi aliarvioida. Hyvä liikkuvuus ei tarkoita vain notkeutta ja kivan näköisiä temppuja, vaan yksinkertaisesti hyvinvointia arjessa. Lihasjumeilla nimittäin on kauaskantoiset vaikutukset. Kaikki varmasti tietävät, että kireät hartiat aiheuttavat päänsärkyä. Yhtä lailla kireät jalkalihakset aiheuttavat ongelmia. Harvoin esimerkiksi selkäkivut ovat varsinaisesti selän ongelmia, vaan säteilyä kireistä jalkalihaksista. Jumit voivat aiheuttaa myös kipua polvissa tai muualla. Esimerkiksi Eero reväytti keväällä sisäreitensä, jonka jälkeen polvi alkoi kipuilla. Ja kun tarkemmin pohdin, niin itseäni ennen usein vaivanneet polvikivut ovat hävinneet venyttelyn myötä.

Kaikki siis venyttelemään niin jaksaa paremmin arjen aherruksessa! Vielä on toivottavasti jäljellä aurinkoisia säitä pihavenyttelyyn.
Quiero animar a todos a estirarse para prevenir el dolor de espalda.

Besos, Hansu

2 kommenttia:

  1. Oooh! Vau!! Mun pitäisi löytää jostain motivaatiota venyttelyyn, sillä se on musta niin tylsää puuhaa, että se jää aina tekemättä. Syytä venyttelylle kyllä olisi, sillä en ole todellakaan lähelläkään spagaattia eikä kädet kyllä tavoita maata noin hienosti kuin sulla tuossa suorilla jaloilla seistessä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo mustakin se oli tosi tylsää (tai no on vieläki), mutta sitten kun löytää sille sopivan kohdan arjessa niin tulee tehtyä melkeinpä automaattisesti (tai siihen ainakin yritän pyrkiä :D). Esim venyttelen heti kun tulen iltalenkiltä ennen kuin teen mitään muuta. Miten olisi vaikka jonkin tv-ohjelman mainostauoilla? Ja intervalliohjelma kännykässä on hyvä, niin ei voi unohtua haaveksimaan vaan aika tulee käytettyä tehokkaasti!

      Poista

Kommentit piristävät päivää aina! <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...