tiistai 1. huhtikuuta 2014

Kinkun perässä Guijuelossa ja kaupunginmuurilla kävelyä Ávilassa


Vuokrasimme viime viikolla auton ja huristelimme noin 50 kilometrin päähän Guijueloon metsästämään pata negraa eli huippulaatuista kinkkua. Vuoristokinkuille on määritelty kuusi alkuperänimitystä, joista Guijuelo on yksi. Kyseinen pikkukylä on siis varsinainen kinkkujen mekka, eikä siellä tosiaan juuri muita putiikkeja näkynyt kuin jamoneríoita.

Guijuelon kylänraittiaEspanjalainen ilmakuivattu kinkku jakautuu jamón serranoon ja jamón ibericoon. Jamón serrano on käsitteenä vapaampi, sillä se käsittää useita sikalajeja ja laidunnusolosuhteita. Jamón ibericoksi sen sijaan voidaan kutsua vain vapaasti laiduntanutta iberiansikaa. Mikäli sikoja on ruokittu osittain tai kokonaan tammenterhoilla (bellota), on kyseessä Jamón iberico de bellota ja kilohintakin pomppaa tuntuvasti. Tummasta ja lähes mustajalkaisesta iberiansiasta käytetään myös epävirallista nimitystä pata negra eli mustajalka. Nimitys tarkoittaakin usein huippulaatuista kinkkua.Kinkkua saimme maistella Salamancalaisen viinin kera, mutta kinkkumuseo sen sijaan oli kiinni. Sisäänkäynnin lappu lupaili avoimia ovia ja valotkin paloivat, mutta ovi sen kuin pysyi lukossa. Taitaa vierailijoita käydä sen verran harvakseltaan ettei ihan joka päivä huvita museota availla. Kahvit joimme ja leivokset herkuttelimme pienessä leipomossa, joka saattoi olla jopa kylän ainut. Kyllä oli puodin tädillä ihmettelemistä kun Suomesta asti sai asiakkaita. Guijuelon kyläpahainen tuli nähtyä parissa tunnissa, minkä jälkeen suuntasimme sadan kilometrin päähän Ávilaan.

ÁvilaÁvilan erikoisuutena on keskiaikainen kaupunginmuuri, joka on Espanjan vanhin ja pisin, 2,5 kilometriä. Toinen nähtävyys on kaupungin goottilainen katedraali, jossa juuri viime viikolla haudattiin Espanjan entinen pääministeri Adolfo Suarez. Sanotaan jopa, että Ávilassa on eniten goottilais- ja roomanistyylisiä kirkkoja väkilukua kohden. Ilma oli takatalven myötä hyytävän tuulinen, mutta oli muurille kapuaminen palelun arvoista.


Päivän sana: Parkkeerasimme auton Ávilassa aivan kuten muutkin, vaan silti la multa napsahti tuulilasiin. Autovuokraamon setä kuitenkin kehoitti unohtamaan koko sakkolappusen, on kuulemma erittäin epätodennäköistä, että sitä kukaan muhun lähtisi jäljittämään. La suerte oli kuitenkin matkassa, sillä kurvasimme vuokraamon pihaan juuri kun he olivat lukitsemassa ovia.

En la semana pasada alquilamos un coche y viajamos a Guijuelo para comer pata negra y Ávila para ver la muralla de la ciudad. Guijuelo es una de los orígenes de jamones y es el pueblo donde se puede comer pata negra, el jamón ibérico muy excelente. Jamones pueden ser ibéricos o serranos, depende de la raza de cerdos y sus condiciones de pastoreo. En Guijuelo comimos jamón ibérico de bellota que es mucho más caro y delicioso que jamón ibérico normal o serrano. Lo se produce de cerdos ibéricos que comen bellotas. También viajamos a Ávila que es la ciudad medieval con la muralla más antigua y larga en España. Hay también una catedral gótica donde Adolfo Suarez (el ex presidente de España) fue enterrado en la semana pasada. Se dice que Ávila tiene más iglesias góticas y románicas por población.

Besos, Hansu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit piristävät päivää aina! <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...