tiistai 29. huhtikuuta 2014

Lunes de Aguas

Täällä otettiin varaslähtö vappuun Lunes de Aguasin eli vesimaanantain merkeissä. Eilen koko kaupunki kokoontui jokirantaan piknikille ja muuten vaan pitämään hauskaa, eli tunnelma oli melko samanlainen kuin vappuna Suomessa. Viime päivinä on tihutellut vettä ja tuullut taas melko kovaa, mutta sopivasti saatiin kesäkelit takaisin piknikpäiväksi. 

Me hengailimme rauhallisemmalla Puende de Enrique Estevanin liepeillä, sillä Puente Romanon ympäristö täyttyi riehuvista kännisistä teineistä, jotka pissasivat jokeen siihen tahtiin että ihme ettei joki värjäytynyt keltaiseksi. Juhlan nimi taisikin juuri saada vielä yhden uuden merkityksen... Myös joen toisella puolella meininki oli rennon letkeä ja selvästi aikuismaisempi kuin Puente Romanon keskustan puoleisella alueella.



Lunes de Aguas on vain Salamancassa vietettävä juhla, joka juontaa juurensa 1500-luvulta, jolloin kaupungin ilotytöt karkoitettiin pääsiäisen ajaksi joen toiselle puolelle. Pääsäiäisen jälkeisenä maanantaina naikkoset palasivat kaupunkiin, jossa heitä oli joenrannassa vastaanottamassa nuorukaiset ruuan, juoman ja musiikin kera. Nimen aguas ei siis alkuperäisesti viittaa veteen, vaan on ovelasti johdettu sanasta enagua, joka tarkoittaa alushametta.



Hornazo on eräs Salamancan erikoisuuksista ja sitä kuuluu syödä eritysesti Lunes de Aguasina. Hornazo on eräänlainen lihapiirakka, jossa on kuivahkon taikinakuoren välissä chorizoa, kinkkua ja porsaan fileetä, sekä joskus myös keitettyä munaa. Hornazoa syödään myös muualla Espanjassa, ja joka alueella on omanlainen tapansa valmistaa kyseisää piirakkaa. Ilmeisesti kuitenkin Salamancan hornazo on jotenkin erityisen kuuluisa tai ainakin erilainen kuin muualla.

Hornazo de Salamanca
Pyöräytin muutamat korvapuustit piknikeväiksi
Papukaijoja! Tai sitten vain värjättyjä ja koulutettuja kyyhkyjä lentelemässä ympyrää





Ayer celebramos Lunes de Aguas, cuando es tradicional salir al campo, a los parques o a la orilla del Río Tormes a merendar, principalmente hornazo. El hornazo es la comida tradicional de Salamanca. Es una especie de empanada, que incluye el lomo de cerdo, el jamón, el chorizo y a veces el huevo duro. El origen de Lunes de Aguas se remonta al siglo XVI, cuando las prostitutas debían ser trasladas al otro lado del Río Tormes durante la Cuaresma. El lunes siguiente al de Pascua el Padre Putas, el personaje responsable, era el encargado de recoger de su exilio las prostitutas. Este día los jóvenes esperaban a la orilla del río con comida, bebida y música. En realidad el nombre de la fiesta no se refiere al agua, sino enagua que es una prenda de ropa inferior que las mujeres llevan bajo su vestido.

Besos, Hansu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit piristävät päivää aina! <3