perjantai 18. heinäkuuta 2014

Tepastelua ja tapastelua

"Tekisi mieli jotain pientä syötävää", tokaisi ystäväni tässä eräänä päivänä. Espanjassa tapakset olivat vastaus kaikkiin murheisiin ja mielitekoihin, olivathan ne nyt aivan mahtava pikkunälän taltuttaja kellonaikaan katsomatta eikä kukkaronnyörejäkään tarvinnut turhan paljon availla. Salamancan hintataso oli ehkä noin puolet Madridin hintatasosta ja tuntuvasti edukkaampi verrattuna muihin turisteja pullollaan oleviin kaupunkeihin. Halvimmillaan mojovan välipalan sai 80 sentillä ja keskimäärin yksi pincho kustansi reilun euron. Hieman fiineimmistä makupaloista sai pulittaa kolmisen euroa.


Ja mitä siltä tapastiskiltä sitten löytyi? No vaikka mitä! Tapaksiksihan voi luonnehtia mitä vain pikkupurtavaa, mutta tietyt jutut löytyivät lähes joka baarista. Erilaiset kuorukat tai kroketit (croquetas) ovat hyvin tyypillisiä pinchoja, sekä tortilla eli espanjalainen perunamunakas. Tortillaa voidaan syödä sellaisenaan, leivän päällä taikka erilaisin täyttein ja päällisin piirakan tapaan. Myös patatas bravas löytyy lähes joka tiskiltä, sekä patongin siivuja kuoruttettuna mitä erilaisin päällisin. Vaikka Salamanca ei mikään merenelävien mekka olekaan, niin yleensä tiskistä löytyy silti mejillones-simpukoita, boquerones-etikkamarinoituja sardiineja sekä mustekalaa eri muodoissa.

Kinkkukroketteja ja munakroketti tinto de veranon kera

Patatas bravas
Boquerones

Toisinaan pinchona voi toimia miniannos "ihan oikeaa ruokaa" kuten paellaa, linssikeittoa tai vaikka pieni annos lihaa lisukkeilla. Platos combinados viittaa usein hieman suurempaan tapakseen, joka kustantaa koosta ja paikasta riippuen kolmesta viiteen euroon. Ainakin Salamancassa nämä olivat usein jokin liha munien ja perunoiden kera.

Pikkuinen annos kanaa ja muusia

Suomessa osataan vain baarikierrokset: shotti siellä, huikka tuolla. Onhan tapaskierrokset nyt paljon kivampi konsepti. Kierrellään ympäri kaupungia ja napostellaan pikkupurtavia. Tapaksia on nyt jo ikävä, tosin olivathan ne toisaalta sen verran kaloripitoisia ja halpuudessaan houkuttelevia, että niiden aiheuttamia kiloja saakin tässä tovin sulatella...


Ya echo de menos todos los pinchos. Eran la solución perfecta cuando se tiene un poco hambre y no quiere pagar mucho. Echo de menos croquetas, tortilla española, patatas bravas, jamón, mejillones y todo, incluso boquerones!

Besos, Hansu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit piristävät päivää aina! <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...