Kotivinkki vinkkasi poron olevan mainiota pikaruokaa, ja siitä muistinkin, että meillähän on poroklöntti odottanut pakkasessa jo melkoiseisen tovin. Näinä iltoina meillä ei tuoksunut curry eikä lautaselta löytynyt nuudeleita, vaan ruoka oli niin suomalaista kuin olla voi. Palanpainikkeeksi kävimme pitkillä kävelyillä lumen narskuessa jalan alla ja saunoimme kynttilän valossa. Ihanan suomalaista.
Poronkäristys (neljälle):
- Poronlihalastuja
- nokare voita
- n. 100 g pekonia
- n. 2 dl vettä
- n. 1 dl punaviiniä
- suolaa, pippuria
tarjoiluun perunamuusia ja puolukkahilloa
Eero toimi meillä käristysmestarina ja perinteitä rikottiin sen verran, että joukkoon lorautettiin tilkkanen punaviiniä. Käristys syntyy paistamalla ensin pekoni, ja lisäämällä sitten voi ja vähitellen jäisestä porosta leikatut lastut. Käristä kypsäksi ja mausta suolalla ja pippurilla. Lisää vesi ja viini ja anna hautua kannen alla vähintään puoli tuntia. Tarjoile käristyksen kanssa perinteistä perunamuusia, jossa ei ole säästelty voita ja maito ei todellakaan ole rasvatonta. (Mitään täydellistä muusin ohjetta mulla ei ole, koska tehdään sitä ehkä joka toinen vuosi.)
Porokeitto (neljälle):
- n.4 perunaa
- n.3 porkkanaa
- 1 sipuli
- poronlihalastuja
- vajaa 100 g Koskenlaskijaa
- lihaliemikuutio
- suola, pippuri
Pilko sipuli ja
vihannekset. Kuullosta sipuli kattilassa ja ruskista porolastut. Lisää
kattilaan vihannekset sekä vettä niin että ainekset peittyvät. Lisää
liemikuutio. Keitä noin 10 minuuttia kunnes perunat ja porkkanat alkavat
olla kypsiä, lisää sulatejuusto ja keitä vielä hetki. Lisää
mustapippuria sekä tarvittaessa suolaa.
Poro-metsäsienikastike (neljälle):
- Poronlihalastuja
- reipas kourallinen kanttarelleja, suppilovahveroja tms
- 1 sipuli
- 2 dl kermaa
- n. 2 dl vettä
- 2 rkl vehnäjauhoja
- suolaa, pippuria, persiljaa
Pilko ja kuullota sipuli. Lisää pannulle poro ja sienet. Sekoita mukaan jauhot ja lisää vesi sekä kerma. Mausta ja anna hautua. Tarjoile riisin, perunan tai pastan kanssa.
Teníamos unos kilos de carne de reno en el congelador y por eso cocinamos unos platos tradicionales finlandeses: fritura de reno con puré de patatas, sopa cremosa de reno, patatas y zanahorias y reno con rebozuelos servido con patatas.
Besos, Hansu
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommentit piristävät päivää aina! <3