lauantai 24. tammikuuta 2015

Poroa pannulle x3

Kotivinkki vinkkasi poron olevan mainiota pikaruokaa, ja siitä muistinkin, että meillähän on poroklöntti odottanut pakkasessa jo melkoiseisen tovin. Näinä iltoina meillä ei tuoksunut curry eikä lautaselta löytynyt nuudeleita, vaan ruoka oli niin suomalaista kuin olla voi. Palanpainikkeeksi kävimme pitkillä kävelyillä lumen narskuessa jalan alla ja saunoimme kynttilän valossa. Ihanan suomalaista. 



Poronkäristys (neljälle):

  • Poronlihalastuja
  • nokare voita
  • n. 100 g pekonia
  • n. 2 dl vettä
  • n. 1 dl punaviiniä
  • suolaa, pippuria

tarjoiluun perunamuusia ja puolukkahilloa

Eero toimi meillä käristysmestarina ja perinteitä rikottiin sen verran, että joukkoon lorautettiin tilkkanen punaviiniä. Käristys syntyy paistamalla ensin pekoni, ja lisäämällä sitten voi ja vähitellen jäisestä porosta leikatut lastut. Käristä kypsäksi ja mausta suolalla ja pippurilla. Lisää vesi ja viini ja anna hautua kannen alla vähintään puoli tuntia. Tarjoile käristyksen kanssa perinteistä perunamuusia, jossa ei ole säästelty voita ja maito ei todellakaan ole rasvatonta. (Mitään täydellistä muusin ohjetta mulla ei ole, koska tehdään sitä ehkä joka toinen vuosi.)



Porokeitto (neljälle):
  • n.4 perunaa
  • n.3 porkkanaa
  • 1 sipuli
  • poronlihalastuja
  • vajaa 100 g Koskenlaskijaa
  • lihaliemikuutio
  • suola, pippuri
Pilko sipuli ja vihannekset. Kuullosta sipuli kattilassa ja ruskista porolastut. Lisää kattilaan vihannekset sekä vettä niin että ainekset peittyvät. Lisää liemikuutio. Keitä noin 10 minuuttia kunnes perunat ja porkkanat alkavat olla kypsiä, lisää sulatejuusto ja keitä vielä hetki. Lisää mustapippuria sekä tarvittaessa suolaa.



Poro-metsäsienikastike (neljälle):
  • Poronlihalastuja
  • reipas kourallinen kanttarelleja, suppilovahveroja tms
  • 1 sipuli
  • 2 dl kermaa
  • n. 2 dl vettä
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • suolaa, pippuria, persiljaa

Pilko ja kuullota sipuli. Lisää pannulle poro ja sienet. Sekoita mukaan jauhot ja lisää vesi sekä kerma. Mausta ja anna hautua. Tarjoile riisin, perunan tai pastan kanssa. 

Teníamos unos kilos de carne de reno en el congelador y por eso cocinamos unos platos tradicionales finlandeses: fritura de reno con puré de patatas, sopa cremosa de reno, patatas y zanahorias y reno con rebozuelos servido con patatas.

Besos, Hansu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit piristävät päivää aina! <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...