keskiviikko 7. lokakuuta 2015

Kellarikuntosalilla

"Missä sä käyt salilla?" kuuluu vähemmän liikunnallistenkin ihmisten suusta heti, kun olen sivulauseessa vihjannut jotain kuntosaliin viittaavaa. Sitäpä sitten seuraa kummallinen selitys, että no kellarissa. Se vasta herättääkin kummastusta. Eikö se ole kovin kallista hankkia ne kaikki laitteet? Olisi varmaan, mutta ei salitreeniin välttämättä vaadita niitä kaikkia vitkuttimia ja ketkuttimia vaan tanko ja kasa rautaa riittää aika pitkälle. Rautakasan sai suurinpiirtein vuoden kuntosalijäsenyyden hinnalla. Entä miten ilman kitkuttimia voi tehdä monipuolista treeniä? Avain onkin siinä, että ei ketkuteta yhtä pikkulihasta kerralla vaan tehdään suuria, monia lihasryhmiä kuormittavia liikkeitä, esimerkiksi kyykkyä ja maastavetoa.


Ajattelin nyt siis vihdoin valottaa tätä mystistä kellarikuntosalia. Tadaa, noin 15 neliötä tehokasta ja rautaista tekemisen meininkiä. Sään salliessa sali laajenee kätevästi pihalle. Ja mikä parasta, kellarissa lämpötila on kesät talvet miellyttävän viileät parikymmentä astetta. Ei siis tarvitse kesähelteilläkään keksiä tekosyitä treenin väliin jättämiseksi, kun kellari on ainoa mukavan viileä paikka huhkimiseen.


Varusteina kellarisalilta löytyy kyykkyhäkki ja 20 kg tanko painoineen, penkki, hauistanko painoineen, kuntopyörä, kahvakuulia, kahdet säädettävät käsipainot, nyrkkeilysäkki, jumppapallo ja erilaisia kuminauhoja – niin ja televisio. Vielä kun saisi kyykkyhäkkiin viriteltyä jonkinlaisen ylätaljan, niin ei paljon muuta kaipaisi.



Ja jotta ei tarvitse ostaa kaikenmaailman kalliita ketkuttimia, on ratkaisuissa käytetty jonkin verran luovuutta. Penkki on itse hitsattu ja päällystetty parin euron jämäverhoilumateriaaleista. Levypainot ja tanko löytyivät edullisesti tori.fi:stä. Uutta maalia pintaan, niin painoista tuli kuin uusia. Kiekkoja ei löydy kaikkia kokoja isolle ja pienelle tangolle, joten pulma ratkaistaan välillä erilaisin viritelmin. Ja tokihan kiekkoja voi käyttää ihan sellaisenaan vaikka hauiskäännöissä tai olkapäiden vipunostoissa. Leuanvedon lisäpainot voi ripustaa kiipeilyvaljaisiin ja kulmasoutu onnistuu hienolla naruviritelmällä. Säädettävät käsipainot toimivat myös vatsalihasrullana. Taekwondossa käytetyistä säärisuojista saa tarvittaessa hyvän pehmikkeen milloin mihinkin ja onpa mulla ne ollut ihan säärissäkin maastavetoa tehdessä. Nyrkkeilyhanskat taas auttaa jonkin verran, kun sormien voimat ei jaksa pitää tankoa hyppysissä.



Tällä varustuksella onnistuu siis kaikki perusliikkeet ja niiden variaatiot kuten kyykyt, maastaveto, kulmasoutu, leuanveto, ranskalaiset ojentajapunnerrukset, hauiskäännöt, pystypunnerrukset ja vatsarutistukset matolla tai jumppapallolla.


Lisäys:
"Ilmaisella" salilla on myös kääntöpuolensa, sillä sinnekin pitää vaivauta eikä kallis jäsenyys ole kannustimena. Vielä kun saisi oman kellarin kellarikuntosalille, niin ei ainakaan kovin paljon tarvitsi nähdä vaivaa sinne raahautumiseksi...

Nuestro gimnasio en el sótano.

Besos, Hansu

3 kommenttia:

  1. Näinpä! Salille lähtemisessäkin on aina oma vaivansa, esimerkiksi viime viikolla tein lähes täydellisen ylävartalosarjan kotoa löytyneillä käsipainoilla. Ainoastaan ylätalja jäi uupumaan.

    Mullakin aina kummastuttaa, kun sanon, että käyn salilla koululla. :D Ei se iso ole, mutta perusjutut löytyy eikä maksa mitään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin, kotitreeni kunniaan! Jo pelkällä kehonpainolla saa jo yllättävän monipuolisen treenin – ja ihan ilmaiseksi. Vielä kun olisi oma kellari minne saisi siirrettyä tuon kellarisalin niin saisi eliminoitua sen siirtymisen vaivan...

      Poista
  2. Meidänkin taloyhtiössä on tuollainen kellarikuntosali. Sitä on muutaman kerran käyty testaamassa, mutta pitäisi saada siitä oikein rutiini. Erilaisia kahvakuulia ja jumppapalloja itsellä on kotonakin ja niitä tuleekin sitten käytettyä hieman ahkerammin.

    VastaaPoista

Kommentit piristävät päivää aina! <3