perjantai 14. elokuuta 2015

Mene metsään! Hyvinvointia hongistosta

Nykyään kaikenlainen luonnollisuus ja luomuilu on kovaa huutoa. Fanitetaan superfoodeja, erityisesti sellaisia joilla on eksoottinen kaiku. Goji-marjat taitavat olla mustikoita kovemmassa huudossa, vaikka mustikat ovat ihan yhtä hyvää superfoodia. Mustikatkin löytyvät kuitenkin useimmiten torilta tai pakastealtaasta, kun ne voisi yhtä hyvin poimia itse lähimetsästä. Suomessa kun tuskin kenenkään tarvitsee liikkua kovin kauas kodista, kun luonto ulottuu lähes kotiovelle. Luonnollisuuden puolestapuhujistakaan moni ei silti uskalla kaupunkikuvasta poistua. Hehkutetaan sisäistä hyvinvointia ja meditoidaan. Mutta sisäinen hyvinvointi voi löytyä paljon lähempää kuin macajauheesta tai sivanandajoogasta.


Tutkimusten mukaan jo 20 minuutin oleskelu metsässä laskee verenpainetta ja pelkkä viisiminuuttinen kohentaa mielialaa. Kuukausittain luonnossa vietetyllä viidellä tunnilla on huomattava vaikutus henkiseen hyvinvointiin. Metsän tuoksu, erittyvät eteeriset öljyt, rauhoittavat äänet, maisemat ja metsän maut laskevat stressiä. Pelkkä metsässä oleskelu riittää, mutta liikunnan ottaminen mukaan kuvioon lisää metsän myönteisiä vaikutuksia fyysiselläkin tasolla. Metsässä liikuntaa kammoavatkin voivat kokea liikunnan ilon aivan huomaamattaan, sillä monikaan ei miellä metsässä samoilua liikunnaksi vaikka se harjoittaa lihaksistoa ihan eri tavalla kuin tasaisella kävely. Kun kiire puskee päälle, kannattaa siis ottaa askareista kirjaimellisesti vähän etäisyyttä ja suunnata luontoon.
Tutkimukset ovat osoittaneet, että metsässä samoilu hoitaa aivoja jopa yhtä tehokkaasti kuin mielialalääkkeet. Vanha, ajaton metsä tuo lohtua ja suhteuttaa murheemme. Metsässä voi sulkea silmänsä, ja metsä hoitaa silti. Hiljaisuuskin on hoitokeino, ja metsän äänet ovat ääniä, joita emme edes pidä ääniä. Voi kuulla puiden huokailevan, natisten nojailevan toisiaan vasten. Lintujen viserrys, veden solina ja tuulen humina eivät ole ääniä laisinkaan vaan hiljaisuutta. Sosiaalisten suhteiden on kauan tiedetty parantavan mielialaa, mutta ne voivat myös kuluttaa. Metsä ei vaadi mitään. Ei tarvita sanoja, mutta metsä kuuntelee, jos niin haluaa. Metsässä voi olla oma itsensä, hetken hiljaa ja aivan yksin. Ei tarvitse täyttää kenenkään odotuksia, ei tarvitse miellyttää ketään.

Seesteisyys sammalmättäältä syntyy muun muassa näin:
  • Jo muutama minuutti metsässä laskee verenpainetta
  • Syke rauhoittuu
  • Stressihormonin määrä vähenee
  • Mieliala kohenee
  • Tarkkaavaisuus paranee
  • Valkosolujen tuotanto lisääntyy eli puolustuskyky pöpöjä vastaan kasvaa 
  • Saa huomaamatta tehokasta liikuntaa ja raitista ilmaa 
  • Metsässä samoilun jälkeen uni on syvää ja hyvää
  • Luonto synnyttää tiedostamattomia, myönteisiä tunteita samoin kuin musiikin kuuntelu
  • Liikkuminen kauniissa ympäristössä edistää luovuutta ja uusia ideoita
Ja jos vielä tämän jälkeen joku miettii inhoavansa kaikenlaista eräilyä, niin metsä parantaa silti, vaikkei siellä viihtyisi. :)

Vielä on kesää jäljellä ja otollisia hetkiä metsän fiilistelyyn. Sienet ja marjat odottavat poimijoitaan, joten metsään lähtemisellä on jopa syy ellei sinne muuten tule lähdettyä. Voipa metsässä puuhastella jotain muutakin, kuten valokuvata mielenkiintoisia yksityiskohtia, yrittää tunnistaa kasveja tai muuten vain samoilla siellä täällä. Kivaa on myös pakata kahvi termariin, ja suunnata lähimetsään nauttimaan hieman erilaiset iltapäiväkahvit.
Según las investigaciones, el bosque tiene un efecto similar en la mente y sentimientos como los antidepresivos.

Besos, Hansu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit piristävät päivää aina! <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...