torstai 20. elokuuta 2015

Vanukasta chia-siemenistä

Mun on pitänyt pienen ikuisuuden ajan vinkata chia-siemenistä. Sain näitä paketillisen joululahjaksi, kun en ole itse raaskinut ostaa. Pussillinen CocoVi:n chia-siemeniä maksaa ainakin Citymarketissa noin kympin. Mielestäni melko ahkeraan olen siemeniä mussuttanut ja pussi loppui vasta hetki sitten, eli melko riittoisaa tavaraa tuo näyttää olevan. Ei siis ollenkaan niin kallista kuin äkkiseltään tuntuu, mutta toisaalta olen hinnan takia myös syönyt näitä säästeliäästi. Ilmeisesti mun toiveet on kuultu, sillä kuin tilauksesta Sallinen alkoi myydä chiaa puolet halvemmalla, joten nyt näitä saa mussuttaa vähän paremmalla omatunnolla.

Chia-siemeniä voi heittää lusikallisen esimerkiksi puuron, rahkan, jogurtin, myslin tai smoothien joukkoon. Siemenillä on kyky imeä itseenä jopa 12 kertainen määrä nestettä, joten sellaisenaan näitä ei kannata mussuttaa vaan nauttia aina nestettä samalla. Nesteeseen liottamalla siemenistä tulee ruokaisaa geeliä, joka on superterveellistä eikä oikeastaan maistu miltään. Siemenet sisältävät noin 40 % kasviöljyjä ja noin 20 % proteiineja.


Ja näitä kannattaa nakella ruuan joukkoon, koska niissä on runsaasti:
  • omega-3 ja omega-6 -rasvahappoja
  • kuitua
  • mineraaleja kuten kalsiumia, magnesiumia, sinkkiä ja rautaa
  • vitamiineja kuten A, B1, B2, B3
Aamupalalla chia-pudding on ihan loistava, sillä sen voi tehdä jääkaappiin edellisenä päivänä. Itse asiassa hyytelö säilyy hyvänä useammankin päivän riippuen mihin siemenet on sekoitettu. Veteen sekoitettu chiahyytelö (jota voi sitten sekoittaa muihin sörsseleihin) säilyy kuulemma jopa kaksi viikkoa, mutta itse suosin yleensä jogurttipohjaisia sekoituksia. Tässä muutama resepti hyväksi havaituiksi aamu- ja välipaloiksi:


Vaniljainen proteiinipommi:
  • n. 2 dl maitoa (tai esim. soijamaitoa)
  • 1 banaani
  • n. 1 rkl vaniljan makuista proteiinijauhetta
  • n. 1 rkl chia-siemeniä
Surrur sekaisin banaani, maito ja proteiinijauhe sauvasekoittimella, siemet sekaan ja jääkaappiin tekeytymään. Lisukkeeksi voi laittaa hedelmäpaloja.

Marjaisa jogurttichia-vanukas:
  • n. 1 dl maustamatonta jogurttia
  • n. 1 dl marjamehua tai mehukeittoa
  • n. 1 rkl chia-siemeniä
  • mustikoita tai muita marjoja 

Hedelmäinen chia-vanukas:
  • n. 1 dl hedelmäsosetta tai pilttiä
  • n. 1 dl tuoremehua
  • n. 2 rkl chia-siemeniä
  • ananasta, mangoa tai muuta hedelmää paloina

Tähän loppuun vielä kopioin täältä tällaisen mielenkiintoisen kiteytyksen chia-siemenistä. Aikamoista superfoodia!
Chia-siemet sisältävät:
  • 15 kertaa enemmän magnesiumia kuin parsakaali
  • 8 x enemmän omega-3 rasvahappoja kuin villi lohi
  • 8 x enemmän fosforia kuin täysmaito
  • 7 x enemmän C-vitamiinia kuin appelsiini
  • 6 x enemmän proteiinia kuin kidneypavut
  • 6 x enemmän kalsiumia kuin maito
  • 3 x enemmän seleeniä kuin pellavansiemenet
  • 3 x enemmän antioksidantteja kuin mustikat
  • 3 x enemmän rautaa kuin pinaatti
  • 2 x enemmän potassiumia kuin banaani
  • 2 x enemmän proteiinia kuin mikään muu siemen

Onko siellä muita chia-siemeniin hurahtaneita?

Besos, Hansu

4 kommenttia:

  1. Täällä toinen hurahtanut. Tuorepuurossa ja vanukkaissa käytän siemeniä. Kiva, että ovat päässeet ruokakauppojen hyllyille, niin ei tartte enää luontaistuotekaupoista metsästää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, nää tuntuu yleistyvän koko ajan enemmän kun just bongasin näitä ihan lähikaupastakin, tais olla taas jotain uutta merkkiä.

      Poista
  2. en vielä, mutta jus taisin hurahtaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, siitä sitten siemeniä natustamaan :)

      Poista

Kommentit piristävät päivää aina! <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...