sunnuntai 31. elokuuta 2014

Punajuuresta on moneksi

Sain läjän punajuuria ja niitä onkin syöty nyt sitten urakalla. Punajuuren ja vuohenjuuston pyhästä liitosta kertoilinkin jo täällä. Toimivaa yhdistelmää sovelsin tällä kertaa punajuurisosekeitossa, jonka päälle asetin vuohenjuustokiekon. Lisäksi yhtenä päivänä olin jo päättänyt tehdä bataatti–halloumsalaattia, mutta punajuurivuoren täyttäessä vihanneslokeron lisäsin niitä tähän salattiinkin.

Bataatti–punajuurisalaatti halloumilla:
rucolaa + muuta salaattia maun mukaan
keskikokoinen bataatti
pari punajuurta
halloumia/grillijuustoa 
kurkkua
n. 2 rkl oliiviöljyä
n. 1 tl hunajaa
ripaus chiliä
2 valkosipulinkynttä
mustapippuria
suolaa
kurpitsan siemeniä

Kuori ja paloittele bataatti ja punajuuret. (Onko bataatin pilkkominen ja kuoriminen oikeasti voimalaji vai onko siihen joku tekniikka?! Tuntuu että veitsi vaan jumiutuu kiinni juurekseen ja mitään ei tapahdu vaikka tuhannen gerbiilin voimalla vääntäisi. Bataatti on kyllä yksi niistä vihanneksista, jotka on vain parempi ostaa pakasteena jos mahdollista...)
Levitä juurekset uunipellille. Mä laitoin punajuuret erilliseen uunivuokaan, jotta bataatit eivät värjääntyisi. Sekoita pienessä kipossa loraus oliiviöljyä, hunajaa, chiliä, murskatut valkosipulinkynnet, suola ja pippuri. Mausta juurekset seoksella. Paista juureksia uunissa noin 20 minuuttia 200 asteessa. Tee tällä välin salaattipohja ja paahda kuivalla pannulla kurpitsansiemenet, sekä paista halloumi. Lado salaatipedille juurekset, juusto ja siemenet. 
Päälle lorautin vielä oliiviöljystä, sitruunamehusta, suolasta ja sokerista sekoitetun kastikkeen, mutta se lähestulkoon pilasi koko komeuden.

Paras lopputulos olisi varmasti syntynyt grillissä, mutta koska grillimestari ei ollut kotona, oli tyytyminen uunin taikoihin.
Vastaava lämmin punajuurisalaatti sopii myös savulohen kaveriksi. Sitä voisikin seuraavaksi kokkailla, vaikka edelliset punajuuret tulikin jo syötyä.



Punajuurisosekeittoon sovelsiin tätä reseptiä. Tällä kertaa mentiin seuraavin suhtein:
700 g punajuuria (5 keskikokoista)
3 keskikokoista perunaa
2 porkkanaa
1 kirpeähkö omena
3 salottisipulia
kasvisliemikuutio
suolaa ja pippuria
loraus mustaherukkamehua
1–2 dl ruokakermaa


Pilko sipuli, juurekset ja omena. Kuullota sipuli ja lisää tämän jälkeen juureksetkin kattilaan ja paista niitä hetki. Lisää kattilaan vettä kunnes juurekset peittyvät ja heitä sekaan kasvisliemikuutio. Keitä kunnes juurekset ovat melkein kypsiä ja lisää mukaan pilkottu omena sekä mustaherukkamehu. Kun kaikki ainekset ovat pehmenneet, ota keitto liedeltä ja soseuta esimerkiksi sauvasekoittimella. Lisää kerma, mausta ja kiehauta vielä nopeasti. Lisää annoksiin vuohenjuusto, jonka voi paistaa kevyesti pannulla tai grillata kaasupolttimella.



Me gusta mucho la remolacha y cuando mi suegro me dio una bolsa de remolachas tenía que cocinar algo de remolachas. Un día cociné ensalada de remolacha y batata, que primero puse en el horno con aceite de oliva y especias, y luego freí queso halloumi. También cociné sopa de remolacha. Además de cinco remolachas puse tres patatas, dos zanahorias, dos chalotas, una manzana, caldo vegetal, zumo de grosella negra, nata, sal y pimienta negra en la sopa.

Besos, Hansu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit piristävät päivää aina! <3